Free cookie consent management tool by TermsFeed ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – Οι επισημάνσεις του Ραφαήλ Μετενίδη – OlymposPress.gr
Οι επισημάνσεις του Ραφαήλ Μετενίδη
Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
 Η γραφειοκρατία, η πολυπλοκότητα των απαραίτητων εγγράφων, η ελλιπής οργάνωση και ο προγραμματισμός των πολιτιστικών συλλόγων, αποτελούν τα σημαντικά εμπόδια στην προοπτική χρηματοδότησης τους από τα αντίστοιχα προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού.
  Τη δυνατότητα μέσω παρεμβατικών εισηγήσεων και προτάσεων ώστε να προκύψει θετική εξέλιξη στις χρηματοδοτικές προτάσεις των συλλόγων, υλοποιεί η πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων ανθρώπων και επιστημόνων με ευαισθησία στον πολιτισμό. Όπως αναφέρουν, προχώρησαν στην υλοποίηση της ιδέας μιας και όλα τα μέλη της κοινής στοίχισης  ασχολούνται με τις τέχνες και τα γράμματα.
  Την ομάδα εργασίας με την επωνυμία Art Innovation Lab (Εργαστήριο Καινοτομίας Τέχνης) συντονίζει ο νομικός με ειδίκευση στο εταιρικό και φορολογικό δίκαιο και φιλόλογος, Ραφαήλ Μετενίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι πρωταρχική και αναγκαία υποχρέωση των  συλλογικών φορέων είναι η εγγραφή τους στο Μητρώο Πολιτιστικών Συλλόγων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
  Ο κ. Μετενίδης με τους συνεργάτες του  στις αρχές του τρέχοντος έτους μέσω ενημερωτικών εσπερίδων στην Κατερίνη και το Λιτόχωρο, κέντρισαν το ενδιαφέρον συλλόγων της Πιερίας, οι οποίοι συνεργάστηκαν με περισσότερους από 15 πολιτιστικούς φορείς με στόχο την εγγραφή τους στην πύλη πολιτιστικών φορέων και την κατάθεση φακέλου χρηματοδότησης.
Ο ΕΓΚΑΙΡΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
  «Πολύ σημαντική παράμετρος στην προοπτική έγκρισης από το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι ο έγκαιρος προγραμματισμός των προτάσεων, η δημιουργία ενός άρτιου φακέλου, οι δικλείδες ασφάλειας. Χαρακτηριστικά, προτεραιότητες δίδονται στις προτάσεις που κινούνται στο φάσμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, Καλύπτοντας όλο το φάσμα των καλών τεχνών, από δράσεις απευθυνόμενες σε εφήβους μέχρι τοθέατρο και τον χορό..» τονίζει ο Ραφαήλ Μετενίδης.
  Στο ερώτημα, ποιοι κατά και κατά πόσο έχουν δικαίωμα υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης, απαντά: «Τόσο στα κρατικά όσο και στα ευρωπαϊκά προγράμματα, η ύπαρξη ενός πολιτιστικού φορέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση χρηματοδότησης. Για το λόγο αυτό η  Art Innovation Lab επιθυμεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ καλλιτεχνών και πολιτιστικών συλλόγων.
 Αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο που φέρνει σε επαφή τους δημιουργούς της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με τους φορείς που μπορούν να αιτηθούν χρηματοδότηση.
  Εδώ θέλω να σταθώ σε μια σημαντική παράμετρο. Η δημιουργία συντονιστικού οργάνου πολιτιστικών συλλόγων σε κάθε περιοχή της χώρας, αναμφίβολα θα τους  βοηθήσει με κάθε είδους υποστήριξη, καθώς επίσης και μέσω ενημερώσεων θα τους γνωστοποιεί και θα τους κατευθύνει εποικοδομητικά στις εξελίξεις των καιρών.»
Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
  «Οι περισσότεροι πολιτιστικοί σύλλογοι, συνεχίζει στην τοποθέτησή του ο κ. Μετενίδης, ξεκίνησαν με αφήγημα την υποστήριξη της κληρονομικής τους φυσιογνωμίας και με εθελοντική διάσταση. Εν μέρει είναι πολύ θετικό. Σήμερα όμως οι απαιτήσεις επιβάλλουν την λειτουργία των πολιτιστικών συλλόγων πέρα του ερασιτεχνισμού. Οι άνθρωποι που αναλώνουν ημέρες και ώρες  στην οργάνωση και λειτουργία των φορέων της τέχνης πρέπει να απολαμβάνουν κάποια κίνητρα. Επιβάλλεται η δημιουργία εργασιακών μηχανισμών πολιτιστικής κατεύθυνσης.
  Ολοκληρώνοντας ο κ. Μετενίδης, γνωστοποίησε ότι από εδώ και πέρα οι συλλογικοί φορείς οφείλουν να έχουν προετοιμάσει τα απαραίτητα έγγραφα και τις σταχυολογικές προτάσεις, γιατί το υπουργείο Πολιτισμού δεν δίνει μεγάλα περιθώρια προετοιμασίας και τα προγράμματά του θυμίζουν κατά πολύ τα αντίστοιχα δαιδαλώδη του ΕΣΠΑ παλαιοτέρων ετών.
  Αναμφίβολα η πρωτοβουλία του Ραφαήλ Μετενίδη και των συνεργατών του θα συνδράμει καθοριστικά στην οικονομική υποστήριξη των φορέων που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό.. Ο κ. Μετενίδης είναι παράλληλα και μέλος της διοίκησης του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου με αρμοδιότητα στα χρηματοδοτικά προγράμματα και τις διεθνείς συνεργασίες.
  Την ομάδα του Εργαστηρίου Καινοτομίας Τέχνης πλαισιώνουν, οι, Δημήτριος Γατσιός-Πεσερίδης, Μάτα Κούρτη, Σοφία Τζήκα, Διονύσιος Κωτούλας, Ηρώ Τζιμίκα, Ροδή Ναβροζίδου και Ιωάννα Σκρέτα,
  Η φωτογράφηση της συνέντευξης έγινε από τον Δημήτριο Γατσιό-Πεσερίδη, φωτογράφο, γραφίστα και πτυχιούχο της σχολής τεχνών ήχου και εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης
Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.