Free cookie consent management tool by TermsFeed Χωρίς Ελληνικές συμμετοχές τα 11α «Ολύμπια εν Δίω» – Μετατίθενται την άνοιξη λόγω του κλειστού οδικού δικτύου – OlymposPress.gr
Χωρίς Ελληνικές συμμετοχές τα 11α «Ολύμπια εν Δίω»
Μετατίθενται την άνοιξη λόγω του κλειστού οδικού δικτύου
  Τα τραγικά γεγονότα με τις πρόσφατες πλημμύρες και τα συνεπακόλουθα προβλήματα, επηρέασαν και την 11η Διεθνή Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού «Ολύμπια εν Δίω».
  Για το λόγο αυτό, η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε την μετάθεση των θεατρικών παραστάσεων μόνο των Ελληνικών Σχολείων για την προσεχή άνοιξη, υλοποιώντας όμως μερικώς το πρόγραμμα, καθότι βρίσκονται ήδη στη χώρα μας οι σχολικές αποστολές από την Ισπανία, Βουλγαρία, Κύπρο και το Ιράν και εκ των πραγμάτων είναι δύσκολη η εκ νέου συμμετοχή τους.
  Η πρώτη παράσταση από τους μαθητές-ηθοποιούς θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023, στις 9:00 το πρωί, στο αρχαίο θέατρο Δίου, όπως και οι δύο επόμενες. Η μία και μοναδική εγχώρια παράσταση θα παρουσιαστεί από φορέα της Πιερίας, στο θέατρο «Πήγασος» της Κατερίνης.
Ο πρόεδρος
  Με την ευκαιρία της έναρξης των εκδηλώσεων του φετινού θεσμού, o πρόεδρος των «Ολύμπιων εν Δίω», καθηγητής Πανεπιστημίου Δρ Αθανάσιος Μπίντας, στο μήνυμά του επισημαίνει:
  «Ένας πολλά υποσχόμενος θεσμός, τα «Ολύμπια εν Δίω» και Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας χαράσσουν ένα ζωντανό ίχνος στην πολιτιστική επιφάνεια του τόπου μας. Με τις δράσεις τους συντελούν στη συγκρότηση της αυτοσυνειδησίας μας.
  Ζούμε σε μια αμείλικτα εμπορική κουλτούρα και είναι φυσικό πολλοί άνθρωποι να οργανώνουν τη ζωή μας χρησιμοθηρικά. Έτσι αναπτύσσουν τον ορθολογισμό. Τους λείπει όμως βαθύτερη καλλιέργεια ψυχής. Το θέατρο και πρωτίστως το αρχαίο θέατρο, γέννημα θρέμμα Ελληνικής σκέψης, συμπληρώνει το εσωτερικό κενό και μας χαλυβδώνει, ώστε να προχωρούμε στην αυτοπραγμάτωση δίνοντας συνοχή σε ένα κόσμο θρυμματισμένο και ακατανόητο. Με το θέατρο δίνεται η αφορμή να τεθούν πολύ βαθύτερα ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη ή απουσία νοήματος στις ανθρώπινες πράξεις, αλλά ακόμη και για την συγκρότηση ατομικής ταυτότητας. Το θέατρο έχει μόνο θεατές.
  Εύχομαι ευόδωση των στόχων της συνάντησης αυτής επ΄ αγαθώ της νεανικής μας κοινότητας.»
Η διευθύντρια των εκδηλώσεων
  Από την πλευρά της η διευθύντρια των εκδηλώσεων, Δρ Φυσικής Αγωγής, Μυράντα Παππά, τονίζει:  «Οι νέοι μέσα από τα «Ολύμπια εν Δίω» γνωρίζουν, αξιολογούν και σε τελευταία ανάλυση αποτιμούν ένα φαινόμενο διαχρονικό και οικουμενικό, το Ελληνικό θέατρο και το μετατρέπουν σε βιωματικό  φορτίο.
 Τοιουτοτρόπως ο νους και οι αισθήσεις τους αφυπνίζονται και γεννούν ουσία μεταπλάθοντας το κοινότυπο σε πρωτόγνωρο, πετυχαίνουν μια  νίκη µε την πνευματική «µάχη» που δίνουν µέσω της επαφής τους µε τα κλασσικά κείμενα της υπέρτατης ποίησης, ώστε να μετουσιώνουν το χθες µε ανακατατάξεις της σύγχρονης εποχής και της σύγχρονης πραγματικότητας της καθημερινής ζωής. Στην αναζήτηση τους αυτή συνεπικουρεί η μουσική και ο κλασσικός αθλητισμός.
  Συνεπώς τα «Ολύμπια εν Δίω» είναι μια πρωτότυπη διαδρομή γεμάτη από υψηλά, αυθεντικά γεγονότα και στιγμιότυπα µε απανωτές και διδακτικές πληροφορίες
  Όταν κοιτάξουμε σήμερα γύρω µας βλέπουμε πως όλος ο πολιτισμός θεμελιώνεται στον εντυπωσιασμό. Εμείς στα «Ολύμπια εν Δίω»   στοχεύουμε αποκλειστικά στον πνευματικό ρεαλισμό των σχέσεων.
  Η τέχνη σήμερα κατάντησε χαμηλή αισθητική απόλαυση αφού έπαψε να λειτουργεί ως συνειδησιακή λειτουργία της ως έκρηξη του Λόγου.
  Για µας ουσιαστικός πολιτισμός είναι αυτός που πραγματώνει στην
πράξη τις αξίες… Αλήθεια, Αρετή, Ωραιότητα…»
  Τα «Ολύμπια εν Δίω» υποστηρίζουν οι, Ιερή Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης, Πλαταμώνα, Υπουργεία, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, το Επιμελητήριο Πιερίας, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και οι τρεις Δήμοι, η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, εκπαιδευτικοί και λοιποί φορείς, καθώς και επιχειρήσεις με τη μορφή χορηγιών.
  Οργανωτικά οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται από τη γραμματέα των «Ολύμπιων εν Δίω», Φανή Ζέρβα.
Το πρόγραμμα
  Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023 – ώρα 9:00 π.μ. στο Δίον
ΙΣΠΑΝΙΑ -IES RAMÓN ARCAS MECA HELIDONI TEATRO
«Οδυσσεύς ακανθοπλήξ»
  Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023- ώρα 9:00 π.μ. στο Δίον
ΙΣΠΑΝΙΑ -METAKINISIS – «Το όνειρο της Τερψιχόρης
  Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023- ώρα 9:00 π.μ. στο Δίον
Ιράν ROOD Theatre Group -Fanous Art& Cultural House
Μακιαβέλι Σαίξπηρ
  Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
Αίθουσα «Πήγασος» Κατερίνης
9:00-11:00 και 11:15- 1:15 Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων  «DEEP EYES» του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου
  Τέλος το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023- ώρα 6:00 μ.μ. στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο Πάρκου Κατερίνης θα υλοποιηθεί χορωδιακή εκδήλωση, από:
 Κύπρος: Χορωδία «Λέανδρος Σίταρος» της Πνευματικής Στέγης Λευκωσίας
 Ελλάδα: Χορωδία Μουσικού σχολείου Κατερίνης
 Ελλάδα: Εστία Πιερίδων Μουσών
 Βουλγαρία: Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Άνω Πετριτσίου
  Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με απονομή τιμητικών διακρίσεων.

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης
Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.