Έχουμε κι εμείς τη γιορτή μας:
 Χρόνια Πολλά Αθλητικοί Συντάκτες!

Σήμερα είναι η ημέρα μας! Η Παγκόσμια Ημέρα του Αθλητικού Συντάκτη! Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) και τα μέλη μας γιορτάζουμε τη δική μας ημέρα και τιμούμε όλους τους συναδέλφους. Και είναι ακόμη πιο ξεχωριστή η Ημέρα φέτος για τον ΠΣΑΤ, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου μας (1952).  
H 2α Ιουλίου επελέγη ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Αθλητικού Συντάκτη, διότι εκείνη την ημέρα, πριν από 98 χρόνια, και συγκεκριμένα στις 2 Ιουλίου 1924, ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ένωση Αθλητικών Συντακτών (AIPS). Ήταν μια πρωτοβουλία των δημοσιογράφων που κάλυπταν δια ζώσης τους 8ους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, οι οποίοι απαθανατίστηκαν στην πρώτη ιστορική φωτογραφία της AIPS, λίγες ημέρες πριν την τελετή έναρξης και αμέσως μετά την ιδρυτική συνέλευση, η οποία έλαβε χώρα σε ρινγκ πυγμαχίας. Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη της AIPS ήταν ο πρώτος πρόεδρος της AIPS, Φρανς Ρεσέλ από τη Γαλλία, ο μετέπειτα πρόεδρος και δημοσιογράφος με μεγάλο όραμα Βίκτορ Μπουάν από το Βέλγιο, ο Σουηδός Τόρστεν Τέγκνερ, ο Τσεχοσλοβάκος Αντρέι Σεκούρα και ο Γάλλος Ανρί Ποζί. Ο ΠΣΑΤ μετά την ίδρυσή του εντάχτηκε στη Διεθνή Ομοσπονδία και στελέχη του εκλέχτηκαν σε υψηλές θέσεις ευθύνης. Συγκεκριμένα στη θέση του αντιπροέδρου έφθασαν οι Ηλίας Σπορίδης, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, Κώστας Βερνίκος και Γιάννης Δάρας. Σήμερα περισσότερες από 160 χώρες είναι στη δύναμη της AIPS.
Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, σε δηλώσεις του για την Παγκόσμια Ημέρα αναφέρει μεταξύ άλλων:
 «Η αθλητική δημοσιογραφία επανέρχεται στην κανονικότητα μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχτηκε τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία περιόρισε τις εθνικές και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, αφού ακόμη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβλήθηκαν, ενώ περιορίστηκαν σημαντικά και οι δυνατότητες πρόσβασης στις πηγές πληροφόρησης. Επί πλέον εδώ και τέσσερις μήνες σε αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει ισχυρές παρενέργειες και στον αθλητισμό. Στη χώρα μας ζούμε όλοι οι αθλητικοί συντάκτες τις μεγάλες συνέπειες που άρχισαν από το 2008 με την οικονομική κρίση. Αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Δίνουμε τη μάχη με πείσμα, αλληλεγγύη και ενότητα. Γιατί χαμένη είναι μόνο η μάχη που δεν δίνεται».  
Ο πρόεδρος της AIPS, ο Ιταλός Τζιάνι Μέρλο, στην δήλωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα του Αθλητικού Συντάκτη, συνδύασε την επιλογή του ρινγκ της πυγμαχίας ως τόπο ίδρυσης του Παγκόσμιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών με την αέναη μάχη που δίνουν οι δημοσιογράφοι. «Επέλεξαν το ρινγκ επειδή πρέπει να παλέψουμε,» αναφέρει συγκεκριμένα ο Τζιάνι Μέρλο και πρόσθεσε: «Πρέπει να αγωνιστούμε για να σώσουμε την ανεξαρτησία μας και να σώσουμε τις δουλειές μας, οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο αυτή τη στιγμή και αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε με σαφήνεια. Βιώνουμε ίσως τη χειρότερη στιγμή των τελευταίων 70 ετών, γιατί μετά την Covid-19, ο πόλεμος έχει έρθει στην Ευρώπη αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου».
Το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας ενέταξε συμβολικά τον ποδοσφαιρικό αγώνα με την εθνική ομάδα των αστέγων που διοργανώθηκε με τη στήριξη της winmasters, του μεγάλου Xορηγού του Συνδέσμου μας.

Από το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης