Free cookie consent management tool by TermsFeed Χρηματοδοτήσεις στον Δ. Κατερίνης μέσω της ένταξής του στο «Διεθνές Δίκτυο Πόλεων ICLEI» – OlymposPress.gr
Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας – Τύπου
22-03-2024

Χρηματοδοτήσεις στον Δ. Κατερίνης μέσω της ένταξής του στο «Διεθνές Δίκτυο Πόλεων ICLEI»
 
Την έγκριση συμμετοχής του Δήμου Κατερίνης, ως τακτικού μέλους, στο «Διεθνές Δίκτυο Πόλεων ICLEI Local Governments for Sustainability (Διεθνές Συμβούλιο για τις Τοπικές Περιβαλλοντικές Πρωτοβουλίες)», αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, λαμβάνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Κατερίνης, Γιάννης Ντούμος, διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος, με μια ετήσια συνδρομή της τάξης των 1.200 ευρώ, και για πέντε έτη, θα έχει μόνο οφέλη από τη συμμετοχή του στον οργανισμό «Διεθνές Δίκτυο Πόλεων ICLEI Local Governments for Sustainability».
«Πρόκειται για ένα διεθνές δίκτυο με πολύ αξιόλογη δράση», ανέφερε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, Ευθύμιος Τσίρκος, ο οποίος, κάνοντας τη σχετική εισήγηση επί του θέματος, τόνισε ότι πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα συνεργασία από την οποία αναμένεται να επωφεληθεί ο Δήμος Κατερίνης σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα σε θέματα ένταξης έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
«Είναι πολύ συμφέρουσα η συμμετοχή μας σε έναν τέτοιον οργανισμό, ήδη έχουν δείξει μια καλή διάθεση συνεργασίας μαζί μας και βεβαίως οι παροχές που προσφέρουν είναι δωρεάν», δήλωσε ο κ. Τσίρκος και σημείωσε ότι οι τομείς συμμετοχής είναι αρκετοί, όπως, για παράδειγμα, η κλιματική αλλαγή, η ανθεκτικότητα, η αστική κινητικότητα, η εναλλακτικές πηγές ενέργειας, τα κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ά.
Επίσης, όπως ανέφερε ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου, Σπύρος Μπλάτσιος, το Δίκτυο αυτό συνδέεται απευθείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και λειτουργεί χωρίς να μεσολαβούν οι εθνικές κυβερνήσεις, προωθώντας προτάσεις για μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα.  Μάλιστα, στα προγράμματα αυτά παίρνουν μέρος, αποκλειστικά, πόλεις, πανεπιστήμια και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, παράλληλα δε ανέφερε ότι προτάσεις σ’ αυτό το Δίκτυο καταθέτουν μόνο οι πόλεις που είναι μέλη του Δικτύου.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, θα γίνει, αρχικά, μια συνεδρία προκειμένου να αναδειχθούν οι ανάγκες και να τεθούν οι στόχοι του Δήμου Κατερίνης. Στη συνέχεια, ανάλογα με τις προτάσεις που θα κατατεθούν, θα μελετηθούν οι σχετικοί φάκελοι και, τέλος, θα ενημερωθεί ο Δήμος για το ποιες απ’ αυτές τις προτάσεις μπορούν να ενταχθούν σε συγκεκριμένα προγράμματα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, Μέλη του Δικτύου είναι 170 Ευρωπαϊκές πόλεις, Περιφέρειες και οργανισμοί. Από την Ελλάδα, στο δίκτυο συμμετέχουν ήδη οι δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Αμαρουσίου, Κοζάνης και Λάρισας.

Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.