ΣΤΟΥΣ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟΥΣ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ, ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΟΥ.
 
 
ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ
 
 
Τι και αν μπήκε ο Οκτώβριος, έχει ακόμη πολύ καιρό για να τελειώσει ο τρύγος για τα εκλεκτά επιτραπέζια σταφύλια της ποικιλίας Crimson που καλλιεργούν στην πεδιάδα της Δημοτικής Ενότητας Δίου, στους πρόποδες του Ολύμπου, στην Πιερία. Χάρη στις καλλιεργητικές μεθόδους και πρακτικές που ακολουθούν οι παραγωγοί, ο τρύγος για τα σταφύλια Crimson αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου ! ! !
Με την τοποθέτηση αντιβρόχινων μεμβρανών στους αμπελώνες τους (με κάλυψη) οι παραγωγοί κατάφεραν να ρυθμίσουν τον χρόνο συγκομιδής του σταφυλιού. Με αυτό τον τρόπο και με τις ακολουθούμενες καλλιεργητικές επεμβάσεις τους, η εμπορική ωρίμανση των σταφυλιών Crimson στους αμπελώνες που διαθέτουν αντιβρόχινη προστασία, κλιμακώνεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου και φτάνει έως τα τέλη Νοεμβρίου ! ! !
Η κάλυψη των πρεμνών με τις αντιβρόχινες μεμβράνες έχει ως αποτέλεσμα τα σταφύλια να μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο στο πρεμνό ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες να αλλοιωθεί η ποιότητα των σταφυλιών από την υγρασία. Επίσης, τα σταφύλια στους σκεπασμένους αμπελώνες έχουν καλύτερη μετασυλλεκτική συμπεριφορά, με μειωμένα ποσοστά σήψης, μετά τη συγκομιδή τους.
Η Πιερία θεωρείται μια από τις κύριες περιοχές παραγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών της ποικιλίας Crimson στην Ελλάδα. Η χρονική επιμήκυνση του τρύγου, με την άριστη μετασυλλεκτική συμπεριφορά του σταφυλιού (μικρές αλλοιώσεις μετά τη συγκομιδή), σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα του προϊόντος που λόγω των πρακτικών που πετυχαίνουν οι αμπελοκαλλιεργητές της Πιερίας, δικαιολογούν απόλυτα την αυξημένη ζήτησή τους από το εμπόριο και τη θετική αποδοχή από το ελληνικό και ξένο καταναλωτικό κοινό.
Τα όψιμα επιτραπέζια σταφύλια «Crimson Seedless», όπως λέει και το όνομά τους, είναι χωρίς κουκούτσι, είναι σταφύλια τα οποία παράγονται στις ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες της Πιερίας με τη θετική επίδραση του μικροκλίματος του Ολύμπου, θεωρούνται κορυφαίας ποιότητας διεθνώς, γι αυτό και έχουν κατακτήσει ιδιαίτερα απαιτητικές αγορές της Βόρειας Ευρώπης, όπως αυτές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Η ιδιαίτερη αυτή ζήτηση στις αγορές οφείλεται και στα ξεχωριστά ποιοτικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της καλλιέργεια, καθώς το Crimson, με τον ερυθρό χρωματισμό, με τη γλυκιά, νόστιμη, ζουμερή γεύση, με την τραγανή χυμώδη σάρκα και τον σφιχτό φλοιό είναι μια ποικιλία σταφυλιού που προτιμούν ντόπιοι αλλά και ξένοι καταναλωτές.
Οι αμπελοκαλλιεργητές της ποικιλίας «Crimson Seedless» στους πρόποδες του μυθικού Ολύμπου, στην Πιερία, με τη μεγάλη εμπειρία και το μεράκι τους έχουν τη δυνατότητα -με τις καλλιεργητικές μεθόδους και πρακτικές που ακολουθούν- να προσφέρουν στον παγκόσμιο καταναλωτή ένα αγαπημένο σνακ φρέσκου φρούτου για το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα.
Τα προϊόντα μας είναι η εικόνα μας !
Γι αυτό και τα γλυκά, χυμώδη, τραγάνα σταφύλια «Crimson Seedless» είναι ένας ακόμη πρεσβευτής που προβάλλει το τόπο μας καθώς και το γλυκό Φθινόπωρο του Ολύμπου μας, σε όλο τον κόσμο !
 
Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. Τεχν. Γεωπόνος
Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας