Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας – Τύπου
27-03-2023

Το μεγάλο έργο που αλλάζει την Κατερίνη!

– 5 εκ.  ευρώ στο δήμο Κατερίνης για ανάπλαση 17 πλατειών & κοινόχρηστων χώρων
– Δημοσιεύθηκε 24 Μαρτίου το ΦΕΚ

Το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης σε 17 σημεία (πλατείες και κοινόχρηστους χώρους της Κατερίνης) ξεκινά άμεσα μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη χρηματοδότηση ύψους 5 εκ. ευρώ στον Δήμο Κατερίνης.
 
Το έργο θα αλλάξει ριζικά 17 πλατείες και κοινόχρηστους χώρους στην πόλη της Κατερίνης, θα «ζωντανέψει» γειτονιές και συνοικίες και θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων σε όλον τον αστικό ιστό.
 
Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί  υπουργών Οικονομικών – Περιβάλλοντος & Ενέργειας  και περιλαμβάνει   την  ανάπλαση των 17 σημείων της πόλης που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Όλυμπος – Δήμος Κατερίνης». Συνολικά 17 πλατείες και Κοινόχρηστοι χώροι θα παραδοθούν στους δημότες μετά τα έργα ανάπλασης, δημιουργώντας ένα δίκτυο αστικού πρασίνου στην πόλη.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση επιδιώκει την ολοκληρωμένη αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων του αστικού ιστού της πόλης και τη σύνδεσή του με το μυθικό Όλυμπο, μέσω των τοπικών αστικών παρεμβάσεων στους κοινόχρηστους δημόσιους χώρους. Παράλληλα, τη μετατροπή τους σε μια βιοκλιματική πράσινη διαδρομή της πόλης, προσβάσιμη σε όλους, θεματικά συνδεδεμένη με την αξία και την ιστορία του σημαντικότερου φυσικού πόρου σε εθνικό επίπεδο, του Ολύμπου, η οποία θα συμβάλει στην αναβάθμιση  της ποιότητας ζωής της περιοχής, των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Επιπλέον, το έργο «ΟΛΥΜΠΟΣ – ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ» περιλαμβάνει και λύσεις εξοπλισμού έξυπνης πόλης (λογισμικά, συστήματα και εφαρμογές).  Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα εγκατασταθούν «έξυπνοι» σταθμοί ανάπαυσης, οθόνες ψηφιακής σήμανσης, «έξυπνες» διαβάσεις, καθώς και ψηφιακός πλοηγός πόλης, αξιοθέατων και δραστηριοτήτων.
 
Μοχλός ανάπτυξης

«Είναι η πρώτη φορά που Δήμος θα χρηματοδοτηθεί με ένα τόσο μεγάλο ποσό για αναπλάσεις πλατειών και κοινόχρηστων χώρων» δήλωσε ο δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος. Ο κ. Κουκοδήμος, τόνισε ότι η δημιουργία χώρων συνάθροισης των δημοτών αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκησή του, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για έργο που θα αλλάξει 17 γειτονιές της πόλης, ενώ θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικότητας και της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής.
Σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου, οι Κοινόχρηστοι Χώροι και οι πλατείες στις οποίες θα γίνει ανάπλαση είναι:
-Πλατεία Καταφυγιωτών
-ΚΧ 19ης Μαϊου (ΟΤ 505 και ΟΤ 499)
-Πλατεία Τιμίου Σταυρού-Σχολείου
-Πλατεία Βενιζέλου-Κουντουριώτου
-ΚΧ Δεσπερών-Ευαγγελικά
-ΚΧ Παυσανία-Πλαστήρα
-ΚΧ Μαρδοχαίου-Πλαστήρα
-Πλατεία Αγίας Άννας
-Πλατεία Πριάμου Σ. Σταθμού
-ΚΧ Θέτιδος-Π. Σουμελάς
-ΚΧ Παναγίας Σουμελάς
-Πλατεία Τραπεζούντος-Βότση
-ΚΧ Πάροδος Δημοκρίτου
-ΚΧ Στα Ευαγγελικά-Νικ. Λύτρα
-Χώρος πλατείας Χαιρωνείας
-ΚΧ Εργατικών κατοικιών Αγίου Σάββα
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025.