Free cookie consent management tool by TermsFeed Σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – OlymposPress.gr
Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας –  Τύπου
10-04-2023

Δήμος Κατερίνης: Σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Ετοιμότητα & Πρόληψη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών
Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και ο συντονισμός των δράσεων τους αναδείχθηκαν ως τα απαιτούμενα στοιχεία για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τις δασικές πυρκαγιές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας, που ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Δημαρχείο Κατερίνης.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, την οποία συντόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριακίδης παρέστησαν ο Διοικητής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Πιερίας, Παναγιώτης Πατσιαλής, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης Δημήτριος Κραγιόπουλος, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Κατερίνης, τονίστηκε ότι οι ενέργειες του Δήμου επικεντρώνονται  στην πρόληψη, στον σχεδιασμό, στην οργάνωση, την ενημέρωση και την συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και εθελοντές.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν τα τακτικά μέλη του ΣΤΟ – αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πρασίνου, Κώστας Γραμματικόπουλος,  εκπρόσωπος της 24ης Τ.Θ.Τ. Λιτοχώρου, της Τροχαίας Κατερίνης, του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Κατερίνης, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών, της Π.Ε. Πιερίας, της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΑΠΔΜΘ, της Εφορίας Αρχαιοτήτων, εκπρόσωποι των εμπλεκομένων τοπικών αρχών, φορέων, εθελοντικών ομάδων, συλλόγων, του ΕΟΣ Κατερίνης, της διασωστικής ομάδας, του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών Ερυθρού Σταυρού, της Δημοτικής Αστυνομίας  κ.α.
Παράλληλα, προσδιορίστηκαν οι κύριες δράσεις κατά αρμοδιότητα των εμπλεκομένων φορέων, που συνδέονται με τη λήψη μέτρων αυξημένης ετοιμότητας, την υποστήριξη του πυροσβεστικού σώματος στο έργο της καταστολής, καθώς και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών, στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών. Γενικότερα, διαπιστώθηκε η ετοιμότητα των συναρμόδιων φορέων όσον αφορά στο έμψυχο υλικό και τα μέσα που διατίθενται.
Όπως αναφέρθηκε, κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων είναι ότι το αυξημένο αίσθημα ευθύνης πολιτών και φορέων σχετικά με την αποτροπή και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς και ο αποτελεσματικός συντονισμός, μπορούν να εγγυηθούν και φέτος την αίσια έκβαση της αντιπυρικής περιόδου.
Επίσης, τονίστηκε η πολύτιμη συμμετοχή όλων των εθελοντικών ομάδων στο έργο της δασοπυρόσβεσης και προστασίας, σημειώθηκε η απαραίτητη ενημέρωση των πολιτών μέσω διαφημιστικής καμπάνιας με στόχο την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα πολιτικής προστασίας.
Τέλος, έγινε αναφορά, σε συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να προγραμματιστούν όπως η αποψίλωση βλάστησης γύρω από περιοχές ιδιαίτερης προστασίας π.χ. άλση, πάρκα κτλ, η μέριμνα για τον καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων, η ενημέρωση και άδεια των αγροτών όταν πρόκειται να προχωρήσουν σε καύση υπολειμμάτων των καλλιεργειών τους κ.α.

Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.