Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας – Τύπου
14-02-2022

Δήμος Κατερίνης:  Στις νέες εγκαταστάσεις  το Δημοτικό  Κοινωνικό Ιατρείο
Πρόσβαση στην πρωτοβάθμια ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ
–    Πολύτιμες υπηρεσίες σε 3500 άτομα κατά το Α’ οκτάμηνο λειτουργίας του

– Τη λειτουργία Κοινωνικού Οδοντιατρείου & Υπνωτηρίου Αστέγων προανήγγειλε ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος

Σε ένα ιατρικά και τεχνολογικά άρτια εξοπλισμένο διώροφο κτίριο στο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου (διασταύρωση των οδών 7ης Μεραρχίας & Νοσοκομείου), τις δωρεάν πολύτιμες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ανασφάλιστους, χαμηλοσυνταξιούχους, αστέγους, χρήστες ουσιών, ανήμπορους μετακίνησης, πρόσφυγες κ.α.), παρέχει από σήμερα το Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο.
Το Κοινωνικό Ιατρείο – που από τον περασμένο Ιούνιο ίδρυσε και λειτουργεί ο Δήμος Κατερίνης (στο δημοτικό πάρκο μέχρι πρότινος) – είναι πλήρως εξοπλισμένο με τα απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα, απόρροια της στήριξης και πολύ σημαντικής δωρεάς από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης μέσω του Συμβουλίου Ανάπτυξης της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρώπης, ενώ το διώροφο κτίριο (εμβαδόν ισογείου 153 τ.μ. και α’ ορόφου 139 τ.μ.), παραχωρήθηκε στον Δήμο Κατερίνης, από τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας.
Ήδη απλώνοντας δίχτυ κοινωνικής πολιτικής & πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πολύτιμες υπηρεσίες σε 3500 περίπου άτομα έχουν παρασχεθεί στο πρώτο οκτάμηνο λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Κατερίνης. Εξέλιξη ιδιαίτερα θετική, αν αναλογισθεί κανείς – στο συνεχώς αναπτυσσόμενο και διαφοροποιούμενο κοινωνικό, εργασιακό & επιχειρηματικό περιβάλλον – τη θέση των ευπαθών ομάδων πληθυσμού της περιοχής. Μία θέση που παραμένει δυσχερής μετά από 12 χρόνια κρίσης, ενώ το πρόβλημα επιτείνεται με την πανδημία του COVID-19 που πλήττει ιδιαίτερα την Πιερία.
«Άμεση προτεραιότητά μας είναι η διαρκής ενίσχυση των κοινωνικών δομών στον Δήμο μας. Δίνουμε έμφαση στην καθημερινή ιατροφαρμακευτική φροντίδα των συνδημοτών μας. Στόχος και στοίχημά μας, είναι να έχουν και οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού πρόσβαση στην Υγεία. Προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε συντονισμένα για να λειτουργήσει στο ισόγειο του κτιρίου Κοινωνικό Οδοντιατρείο, ενώ στο β’ όροφο υπνωτήριο αστέγων», δήλωσε ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος, κατά την σημερινή επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Κοινωνικού Ιατρείου.
Επιπλέον, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος: «Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, για τη δωρεά του εξοπλισμού, καθώς και το επιστημονικό προσωπικό που προσλήφθηκε με διαδικασίες ΑΣΕΠ (Ιατρός, νοσηλεύτρια και διοικητικός υπάλληλος) και πιο συγκεκριμένα: τον κ. Απιδόπουλο, την κα Ζαντοπούλου και την κα Μπουλούση για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους συνδημότες μας. Επίσης, την Τεχνική Υπηρεσία για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που απαιτήθηκαν».
Τέλος, ο Δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες προς τα στελέχη του Δήμου και την Ομάδα Διοίκησης Έργου, για την υλοποίηση αυτής της βαθιά κοινωνικής δράσης.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για τα θέματα του Κοινωνικού Ιατρείου, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης, Σταύρος Χριστοφορίδης επισήμανε: «Σταθερή επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι να στέκεται δίπλα στον πολίτη, να βοηθά και να στηρίζει αξιόπιστα, έμπρακτα και αποτελεσματικά εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα και υπό αυτό το σκεπτικό δημιουργήσαμε το Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο, με την παροχή ευρείας κλίμακας ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών».
Επίσης, τον Δήμαρχο συνόδευαν στην επίσκεψή του στο Κοινωνικό Ιατρείο, οι Αντιδήμαρχοι Δόμησης Γιώργος Νταντάμης, Κοινοτήτων & Αυτεπιστασίας Γιώργος Κυριακίδης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Φιλοκώστας, υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ εκ μέρους του ΔΟΜ, παρέστη η υπεύθυνη διασύνδεσης του προγράμματος HELIOS για τον Δήμο Κατερίνης, Νατάσα Τσιαΐρη.
Η ταυτότητα του Κοινωνικού Ιατρείου
Το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Ισότητας των Φύλων, το οποίο είναι αρμόδιο για το σχεδιασμό, την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής και για την προστασία – προαγωγή της δημόσιας υγείας στην περιοχή του Δήμου Κατερίνης, έχει αναλάβει μετά από ειδικό σχεδιασμό την ίδρυση και λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου στην πόλη μας.
Η χρηματοδότηση του κόστους λειτουργίας εξασφαλίστηκε στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Κατερίνης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2014-2020.