Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας – Τύπου
15-10-2021

Στην Κατερίνη η διαδημοτική έκθεση: «Οι Βιβλιοθήκες της Μακεδονίας στην Τοπική ιστορία»
– 18 έως 28 Οκτωβρίου στην Αστική Σχολή, στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821
«Οι Βιβλιοθήκες της Μακεδονίας στην Τοπική ιστορία» τιτλοφορείται η έκθεση, την οποία στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 διοργανώνει στην Αστική Σχολή, ο Δήμος Κατερίνης.
Ειδικότερα, μέσα από μια διαδημοτική έκθεση τεκμηρίων και με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι βιβλιοθήκες της Μακεδονίας ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να τιμήσουν την εθνική επέτειο για την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Κάθε βιβλιοθήκη δημιούργησε λάβαρα, που αφηγούνται ιστορικά γεγονότα, εξεγέρσεις, συγκρούσεις με τον κατακτητή, καθώς και κοινωνικές, οικονομικές, εκπαιδευτικές εκφάνσεις, οι οποίες αφορούν στη ζωή των Ελλήνων.
«Με τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη και με την συνδρομή του πολύτιμου αρχειακού υλικού του Πολιτιστικού Συλλόγου Κ.Μηλιάς «ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ», συμμετέχουμε στη σπουδαία αυτή περιοδική έκθεση. Η κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης με πόλεις και φορείς της Μακεδονίας, θέτει στο προσκήνιο άγνωστες πτυχές της δράσης επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών, που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία» τονίζει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος.
«Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης ανταποκρίθηκε με χαρά στην πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς πιστεύουμε ότι η ιστορία μπορεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης, να καθοδηγεί τα βήματά μας και να γαλουχεί τις επόμενες γενιές με αξίες και ιδανικά» σημειώνει από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Γιώργος Τσιαλός.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι φορείς:
1. Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
2. Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
3. Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας
4. Δημοτική Βιβλιοθήκη Αξιούπολης «Δημήτριος Ε. Οικονόμου»
5. Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης
6. Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης
7. Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης
8. Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος»
9. Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης
10. Δημοτική Βιβλιοθήκη Λαγκαδά
11. Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου
12. Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας
13. Δημοτική Βιβλιοθήκη Ν. Μουδανιών
14. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πανοράματος
15. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυγύρου
16. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυκάστρου
17. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας
18. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών
19. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας
20. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
21. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας «Μανούσεια»
22. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλώρινας «Βασιλικής Πιτόσκα»
23. Πολεμικό Μουσείο Γ΄Σ.Σ. Θεσσαλονίκης
Η έκθεση θα λειτουργεί για το κοινό στο χώρο της Αστικής Σχολής Κατερίνης (πρώην 1ο Δημοτικό Σχολείο) από 18 έως και 28 Οκτωβρίου, καθημερινά κατά τις ώρες 18:00 – 21:00. Σάββατο και Κυριακή 23 & 24 Οκτωβρίου, η έκθεση θα λειτουργεί και τα πρωινά 09:00 π.μ. έως 13:00.
Για τους μαθητές σχολείων της πόλης μας ή άλλα οργανωμένα σύνολα, υπάρχει μέριμνα ώστε οργανωμένα να επισκεφθούν την έκθεση κατά τις εργάσιμες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα, από τις 09:00 π.μ. έως και τις 13:00 κατόπιν ραντεβού, το οποίο μπορούν να προγραμματίσουν καλώντας στο τηλέφωνο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης, 2351024594 (Δευτέρα & Πέμπτη 13:30 – 20:30 και Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 08:30 – 15:30).
Στον εκθεσιακό χώρο, θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, τα οποία συστήνονται από τις αρμόδιες αρχές. Η χρήση μάσκας στους επισκέπτες κατά την είσοδό τους στην Αστική Σχολή είναι υποχρεωτική.