Free cookie consent management tool by TermsFeed Στην Άρτα και στο φράγμα Πουρναρίου ο Κρίτων Αρσένης – OlymposPress.gr

Στην Άρτα και στο φράγμα Πουρναρίου ο Κρίτων Αρσένης

Την πλήρη αντίθεσή του στην εκχώρηση σε ιδιώτες των υδροηλεκτρικών μονάδων «Πουρνάρι Ι και ΙΙ» στον ποταμό Άραχθο μέσω της δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ» από την κυβέρνηση, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κρίτων Αρσένης, ο οποίος συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή με εργαζόμενους στο Πουρνάρι και τοπικούς φορείς. Στη συνάντηση αυτή, στην οποία ήταν παρούσα και η υποψήφια δήμαρχος Αρταίων Λίτσα Κιτσαντά, επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή, ο Κρίτων Αρσένης αναφέρθηκε στη νέα ερώτηση-«καταγγελία» που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Κρίτων Αρσένης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις

«Συναντήθηκα με τους εργαζομένους στο Πουρνάρι οι οποίοι αντιτίθενται στην παραχώρηση σε ιδιώτες των  υδροηλεκτρικών φραγμάτων στο Πουρνάρι I και II.  Καταλήξαμε ότι  η προωθούμενη εκχώρηση θα επιτρέψει στον νέο ιδιώτη ιδιοκτήτη της ‘μικρής ΔΕΗ’ να διαχειριστεί και να εκμεταλλευτεί όλους τους υδάτινους πόρους των περιοχών αυτών, καθώς και τα ποτάμια και τις λίμνες που τροφοδοτούν τις μονάδες. Θα επηρεάσει επίσης άμεσα τις τοπικές κοινωνίες σε μια σειρά από σοβαρότατα θέματα που αφορούν στο κόστος άρδευσης για την αγροτική παραγωγή, την ύδρευση, την διαχείριση των υδάτων σε περιόδους πλημμυρών, τη διαχείριση των παραλίμνιων και παραποτάμιων περιοχών καθώς και των βιοτόπων τους και τις αντισταθμιστικές υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς τις συγκεκριμένες περιοχές. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι το Πουρνάρι δεν είναι ένα φράγμα πίσω από ένα βουνό αλλά ένα βουνό γεμάτο νερό πίσω από την πόλη της Αρτας. Είναι προφανές ότι η επένδυση του ιδιώτη στο φράγμα θα θέσει σε κίνδυνο την πόλη της Αρτας και τους κατοίκους της. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι καθώς η αντιπλημμυρική προστασία της Αρτας στηρίζεται στη χαμηλή στάθμη νερού του φράγματος, ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι μεγάλος δεδομένου ότι το κίνητρο για τον ιδιώτη – αγοραστή θα είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους για να λειτουργεί το φράγμα στο πλήρες δυναμικό του στο μέγιστο ύψος της στάθμης του νερού αδιαφορώντας για τις αντιπλημμυρικές δράσεις στην πόλη της Άρτας. Άρα ο ιδιώτης δεν θα έχει ευθύνη για την αντιπλημμυρική προστασία. Η κυβέρνηση ανέβαλε την ψήφιση του νομοσχεδίου για την πώληση του φράγματος και της ‘μικρής ΔΕΗ’ για μετά τις εκλογές, φοβούμενη την αντίδραση των πολιτών και της κοινωνίας. Η ψήφος της 25ης Μαΐου είναι κρίσιμη και πρέπει να ματαιώσει τα σχέδιά της αλλά και την προωθούμενη ενοποίηση όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας, τις οποίες η κυβέρνηση πασχίζει να πωλήσει ‘πακέτο’ σε ιδιώτη μέσω ΤΑΙΠΕΔ». Στη συνέχεια ο Κρίτων Αρσένης συναντήθηκε με ενεργούς πολίτες και Κινήματα.

Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.