Με αφορμή την ενημέρωση των αποτελεσμάτων
ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
  Η έγκαιρη και άμεση ενημέρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων πάντα αποτελεί ένα στοίχημα στον επικοινωνιακό χώρο. Ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, μιας και η γενικότερη εικόνα σε πανελλήνιο επίπεδο γνωστοποιείται από τα εθνικής εμβέλειας ραδιοτηλεοπτικά μέσα και το Υπουργείο των Εσωτερικών.
  Εδώ γεννάται το αφήγημα με αναφορά  την πληροφόρηση του κοινού περί τα εκλογικά τεκταινόμενα στην Πιερία. Δηλαδή  πότε και με ποιο τρόπο οι πολίτες σε νομαρχιακή διάσταση θα είναι γνώστες  της  εξελισσόμενης εκλογικής  ροής, τόσο των κομμάτων συνολικά, όσο και την σταυροδοσία των υποψηφίων ως συνέχεια.
  Το ρόλο αυτό, της ενημέρωσης των εκπροσώπων του τύπου και κατ’ επέκταση των πολιτών  επιτελούν διαχρονικά οι θεσμοί της πάλαι ποτέ Νομαρχίας και τελευταία της Περιφερειακής Ενότητας. Θα είναι άτοπο να μην επικροτήσουμε την επιτυχή υλοποίηση της πληροφόρησης από τις Αυτοδιοικήσεις περί την συγκέντρωση και διανομή των αποτελεσμάτων.
  Αλλά αναμφίβολα δεν φτάνει αυτό. Γιατί απλά με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας η αγωνία κορυφώνεται μιας και η όσο το δυνατό έγκαιρη πληροφόρηση απασχολεί υποψηφίους, κόμματα, ψηφοφόρους. Όπου όλοι αυτοί τις κρίσιμες ώρες χρειάζονται μια δυναμική και γρήγορη  γνωστοποίηση. Την βρίσκουν όμως σήμερα;  
  Βέβαια τα τελευταία χρόνια η ενημέρωση έγκειται σε τοπικό επίπεδο κυρίως από τις ραδιοφωνικούς μεταδόσεις και  τις αναρτήσεις από τις ιστοσελίδες που αναμένουν τα επίσημα αποτελέσματα της πολιτείας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, πλην όμως αυτά καθυστερούν.
  Στο πρόσφατο παρελθόν η εικόνα ήταν διαφορετική.
  Γιατί πριν από χρόνια την μοναδικότητα της έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης, κάλυπτε μια πρωτοποριακή ραδιοφωνική παραγωγή που εξέπεμπε το Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης. «Στον ήχο της κάλπης» ο τίτλος της. Με την έγκριση και υποστήριξη της Διακομματικής Επιτροπής.
   Για όσους δεν το ενθυμούνται ή δεν το γνωρίζουν η όλη παραγωγή δεν ήταν μια απλή εκφώνηση των αποτελεσμάτων, αλλά μια ενημερωτική διαδικασία που γνωστοποιούσε τη ροή της επιλογής των πολιτών την ίδια ώρα που άνοιγαν οι κάλπες των εκλογικών τμημάτων, μάλιστα με το σύστημα της «Σταδιακής Αναλογικής Ψήφου», το οποίο επιμελείτο και αναδείκνυε μοναδικά ο δημοσιογράφος Νικηφόρος Γκόλτσιος, δηλαδή το πως κατανέμονταν τα πρώτα πενήντα, εκατό και ούτω καθεξής ψηφοδέλτια. Αποτέλεσμα και πληροφόρηση εν τη γενέσει.
  Παράλληλα οι ανταποκριτές και απεσταλμένοι σε εκλογικά κέντρα των  παρατάξεων, μετέδιδαν ότι αποτέλεσμα συγκέντρωναν οι κομματικοί σχηματισμοί καθώς και τον παλμό που επικρατούσε στα γραφεία και κέντρα των κομμάτων, αλλά και στους δημόσιους χώρους.
  Με τον τρόπο αυτό και μέσα από τη στατιστική επεξεργασία από την ομάδα ποσοστιαίας πραγματικότητας, οι παρουσιαστές γνωστοποιούσαν την διαμορφούμενη εκλογική εικόνα αρκετή ώρα πριν τα αναγγελλόμενα  επίσημα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών και των Αυτοδιοικήσεων.
  Επίσης στο κεντρικό studio του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης  την εκλογική πορεία, σχολίασαν πολιτικά πρόσωπα, αναλυτές, στατιστικολόγοι και μέσω ανταποκρίσεων εκπρόσωποι των παρατάξεων.
  Για την παραγωγή συνεργάστηκαν εποικοδομητικά οι δημοσιογράφοι, το διοικητικό προσωπικό, παραγωγοί, τεχνικοί ήχου, χειριστές υπολογιστών, του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης μαζί με τις μονάδες εξωτερικών μεταδόσεων. Στο μετερίζι της παραγωγής, ο Χρήστος, η Βάσω, ο Βαγγέλης, η Νένα, οι Γιάννηδες, η Σοφία, ο Νίκος, η Νάνσυ, ο Θοδωρής, η Φωτεινή, ο Βάνιας η Βίκυ, ο Στέργιος, η Βιβή, ο Γρηγόρης, ο Δημήτρης  κ.α.
  Αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα που απολάμβανε ακροαματικότητα όσο τίποτε άλλο, εδώ και αρκετά χρόνια αδρανοποιήθηκε. Και στη θέση του αντικαταστάθηκε μια απλή μετάδοση αποτελεσμάτων και όχι πάντα, με μετάδοση αποτελεσμάτων όταν αυτά τα λαμβάνει η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας αρκετή ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης. Μια διαδικασία για να φύγουμε από την … υποχρέωση.
  Το γιατί απαξιώθηκε η παραγωγή «Στον ήχο της κάλπης» δεν είναι της παρούσης. Είναι απόρροια της μικρότητας κάποιων, καθώς και της μειωμένης αντίληψης στη δυναμική των ερτζιανών.
  Οδηγήθηκα στο σχολιασμό του γεγονότος, γιατί πολλοί συντοπίτες με ρωτούν γιατί δεν συνεχίστηκε αυτή η πρωτοποριακή παραγωγή. Ενδιαφέρονται για το πως θα πληροφορηθούν την Κυριακή 21 Μαΐου 2023  τα εκλογικά δρώμενα στην Πιερία.
  Αυτά τα ερωτήματα τα εκλαμβάνω γιατί είχα την χαρά και την τιμή να συντονίζω την εκπομπή «Στον ήχο της κάλπης» μαζί με το μεράκι όλου του επιτελείου των ανθρώπων της Δημοτικής Ραδιοφωνίας και ειδικών συνεργατών.
  Ως απάντηση, θα ένοιωθα ικανοποίηση αν έστω και σήμερα επαναλαμβανόταν  ανάλογο εγχείρημα, γιατί όχι με συνεργασία όλων των ραδιοφώνων της Πιερίας.
  Αποτελεί, θεωρώ, σεβασμό προς τους συμπολίτες μας αλλά και δικαίωση του ρόλου της ραδιοφωνικής δημοσιογραφίας.
  Ένα επικαιροποιημένο σχόλιο με θύμηση … ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ.
Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης