Επειδή το τελευταίο διάστημα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ελέχθησαν πράγματα που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, ως πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης ΔΗΚΕΔΟ μέχρι τις 31/8/2014 είμαι υποχρεωμένη να διευκρινίσω τα παρακάτω προς πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας.


1. Η ΔΗΚΕΔΟ προήλθε από την συνένωση λόγω Καλλικράτη των τριών πρώην Κοινωφελών Επιχειρήσεων των πρώην δήμων Λιτοχώρου, Δίου και Αν. Ολύμπου. Προέκυψε έτσι μια νέα επιχείρηση στην οποία φορτώθηκαν χρέη της τάξης των 600.000 ευρώ περίπου προς προμηθευτές, ΙΚΑ, εφορία και τράπεζες, ενώ αργότερα μας κοινοποιήθηκαν και πρόστιμα από την Δ.Ο.Υ Κατερίνης της τάξης των 300.000 από παλιό φορολογικό έλεγχο που αφορούσε τις χρήσεις 1999 έως 2002. Η δε μερίδα του λέοντος από όλα αυτά τα χρέη προέρχονταν από οφειλές της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Ανατολικού Ολύμπου.
2. Το γεγονός της ελλιπούς χρηματοδότησης από το Δήμο λόγω της οικονομικής κυρίως συγκυρίας, σε συνδυασμό με την μη υπαγωγή των Κοινωφελών Επιχειρήσεων όλης της χώρας στην ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προ του 2011, (όπως συνέβη με τους Δήμους), δημιούργησε ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ήταν υποχρεωμένη να λειτουργήσει η ΔΗΚΕΔΟ. Εδώ να τονίσω ότι λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα της τα μοναδικά της έσοδα ήταν υποχρεωτικά και εκ του νόμου μόνο από την υλοποίηση των προγραμμάτων και από τυχόν χρηματοδοτήσεις από το Δήμο.
3. Παρ’ όλα αυτά τα δεδομένα και παρά την ανυπαρξία στην ουσία διοικητικού προσωπικού δώσαμε κάθε ικμάδα των δυνάμεων μας προκειμένου όλα τα προγράμματα (Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι) να ανανεώνονται κάθε χρόνο και να συνεχίσουν να υλοποιούνται κανονικά και απρόσκοπτα. Οι όποιες αρρυθμίες παρουσιάστηκαν κατά καιρούς λόγω της μη οικονομικής στήριξης από το Δήμο, (κυρίως ρυθμίσεις προς το ΙΚΑ), δεν αποτέλεσαν τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία της. Και τα οποία δικαιολογημένα παράπονα των εργαζομένων για καθυστερήσεις στις πληρωμές στην ουσία αφορούσαν το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο με μεγάλη καθυστέρηση προχωρούσε στις προκαταβολές ή στην αποπληρωμή των προγραμμάτων.

4. Σήμερα που ο εφιάλτης της χρεοκοπίας για τον δήμο μας δεν υφίσταται πλέον, βλέπω πράγματι με χαρά την πρόθεση της νέας διοίκησης για αυξημένη χρηματοδότηση προς την ΔΗΚΕΔΟ. Όπως με μεγάλη μου λύπη δυστυχώς βλέπω πως η μεταφορά της έδρα της από το αρχοντικό του Γκουντέλια στο Δημαρχείο στο Λιτόχωρο, οδηγεί σε μαρασμό ένα υπέροχο κτήριο – πινακοθήκη, το οποίο πλέον παραμένει κλειστό και του οποίου η λειτουργία ιδίως τα καλοκαίρια έδωσε ανάσες πολιτισμού στο πάνω Λιτόχωρο με μια σειρά εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε.
Εύχομαι στη νέα διοίκηση της ΔΗΚΕΔΟ να μπορέσει να υλοποιήσει το έργο της προς όφελος του τόπου μας και να μείνει μακριά από λογικές «καμένης γης» και από μικρότητες που στην ουσία στοχοποιούν ανθρώπους που πρόσφεραν, προσπαθώντας να δημιουργήσουν έτσι κάποιοι άλλοθι για τυχόν δικές τους αδυναμίες τους.

ΥΓ. Φυσικά δεν θα μπω στο κόπο να απαντήσω σε όσα λέγονται και είναι καφενειακού επιπέδου. Όποιος έχει τα κότσια ας τα δηλώσει εγγράφως ή σε μένα την ίδια πρόσωπο με πρόσωπο.

ΖΟΥΡΖΟΥΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΚΕΔΟ.
ΑΝΤΙΔΉΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ 2013-2014