Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας – Τύπου
27-02-2023

Δήμος Κατερίνης: Πολύχρωμες αποκριάτικες εκδηλώσεις
– Σε έναν ουρανό γεμάτο χαρταετούς ο εορτασμός της Καθ. Δευτέρας

Με πολύ κέφι, χαρούμενη διάθεση και μεγάλη συμμετοχή δημότες και επισκέπτες αποχαιρέτισαν την Αποκριά και υποδέχθηκαν την Σαρακοστή, στις τριήμερες (25 έως 27 Φεβρουαρίου) εκδηλώσεις, που διοργάνωσε ο Δήμος Κατερίνης. Τα εορταστικά δρώμενα για την Αποκριά & τα Κούλουμα συνδύασαν μοναδικά τις παραδόσεις, με εκδηλώσεις ελκυστικές για μικρούς και μεγάλους.  
Αναβίωση αποκριάτικων εθίμων
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, στην πλατεία Μακεδονίας, όπου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Λιβαδιωτών Κατερίνης «Γεωργάκης Ολύμπιος», συνοδεία ορχήστρας δημοτικής μουσικής αναβίωσαν τα έθιμα: «Κάψιμο του Φανού» & «Παραδοσιακό Γαϊτανάκι». Ο Φανός άναψε από τον Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο, ενώ ακολούθησε ο καθιερωμένος χορός γύρω από τη φωτιά και η προσφορά εδεσμάτων, σε όλους όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση. Ο Δήμαρχος, σε σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον Σύλλογο Λιβαδιωτών για τη συνεργασία, τους δημότες για την μεγάλη ανταπόκριση, ενώ ευχήθηκε σε όλους «Καλή Σαρακοστή».

Το «Κάψιμο του Φανού» αναβίωσε και από τη Θρακική Εστία Κατερίνης, στον αύλειο χώρο του συλλόγου, στον Τρίλοφο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τριλόφου, καθώς και στην Πέτρα, από τον πολιτιστικό σύλλογο Πέτρας "Η ΛΟΚΟΒΗ".

Νωρίτερα, το απόγευμα, «νέοι και νέες της Τρίτης Ηλικίας»,  αποχαιρέτησαν την Αποκριά και υποδέχτηκαν την Σαρακοστή. Στην όμορφη εκδήλωση του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), στο Β’ΚΑΠΗ, όπου κέφι και χορός πρωταγωνίστησαν, σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος και ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ, Γιάννης Νταντάμης.

Οι εκδηλώσεις στην πλατεία Ελευθερίας

Άτομα όλων των ηλικιών και κυρίως μικρά παιδιά συμμετείχαν σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων, με έμπνευση και φαντασία, το πρωί έως το μεσημέρι του Σαββάτου, στην Πλατεία Ελευθερίας, στον πεζόδρομο και τους γύρω δρόμους. Τα παιδιά το διασκέδασαν με την ψυχή τους, σε μια διοργάνωση που τον πρώτο λόγο είχε η ανεβασμένη διάθεση.
Πιο συγκεκριμένα, χορευτικά από το γυμναστήριο Μagic, facepainting, ανιματέρ συνέθεσαν μεταξύ άλλων το εορταστικό σκηνικό και τις πολύχρωμες εκδηλώσεις και παρέσυραν όλους όσοι γέμισαν ασφυκτικά το χώρο, στον ξέφρενο αποκριάτικο ρυθμό.
ΚΟΥΛΟΥΜΑ σε κάθε γωνιά του Δήμου Κατερίνης

Σε έναν ουρανό γεμάτο χαρταετούς και αθρόα προσέλευση. Σε μία ημέρα γεμάτη χαρά, με σαρακοστιανά εδέσματα, μουσική και χορό, τα Κούλουμα εορτάστηκαν σε κάθε γωνιά του Δήμου Κατερίνης. Από νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, κάτοικοι και επισκέπτες συμμετείχαν στον εορτασμό και στις εκδηλώσεις, που συνδιοργανώθηκαν με κατά τόπους φορείς και συλλόγους. Πιο συγκεκριμένα, στην Ανδρομάχη, στον αύλειο χώρο του παρεκκλησίου του Αγ. Νικολάου, καθώς επίσης σε συνεργασία  με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιδ. Σταθμού Κατερίνης, στην πλατεία «το φουγάρο», με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Παναγία Σουμελά», στην πλατεία Μυλαυλάκου, στα Φωτεινά –  Δημ. Σχολείο, στην Παραλία Κατερίνης –  κεντρική πλατεία, στη Γανόχωρα – αύλειος χώρος του πολ. Συλλόγου, στην Παραλία Κορινού, στο Λόφο, στην Άνω Μηλιά κ.α.

Σε όλο το 3ήμερο των εκδηλώσεων παρέστησαν αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, τοπικοί σύμβουλοι, μέλη συλλόγων, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και όπως προαναφέρθηκε πλήθος κόσμου.