Όταν ακούει κάποιος Έλληνας για τρόικακαι μνημόνιααυτόματα, συνειρμικά, του έρχεται στο μυαλό νέα μέτρα, υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι, περικοπές και λιτότητα.

Πώς όμως μπορούμε να εξηγήσουμε το ότι αυτοί οι «κακοί» (τρόικα ή μετά τα βαφτίσια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οι θεσμοί) μας είχαν επιβάλει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 0,5%του ΑΕΠ και η κυβέρνηση «κατάφερε» να το πάει στο 4,2%του ΑΕΠ και για το 2017από 1,75%που ήταν η δέσμευση, να καταλήγουμε στο 4,2 % (!!!).

Προσέξτε :Σε μία χώρα ταλαιπωρημένη μετά από 8 χρόνια κρίσης και σκληρών μέτρων, οι στόχοι για 0,5% πλεόνασμα το 2016 και 1,75% για το 2017 φάνταζαν εφικτοί. Και υποδήλωναν μάλιστα και την ομαλή εισαγωγή στην τροχιά ανάκαμψης.

Οι στόχοι υπερκαλύφθηκαν αλλά … η ανάπτυξη δεν ήρθε!

Ο λόγος απλός και εύκολα κατανοητός για όσους έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Γιατί απλά το υπερπλεόνασμαπροήλθε από την υπερφορολόγηση. Και η υπερφορολόγησηστερεί χρήμααπό την πραγματική οικονομία και από τις επενδύσεις. Το υπερπλεόνασμακοστίζει ακριβάκαι μειώνει τις ελπίδες για την όποια ανάπτυξη.

Ήδη για κάθε μήνα που περνάει, οι απλήρωτοι φόροιοι οποίοι θα τροφοδοτήσουν το τσουνάμι κατασχέσεων το αμέσως επόμενο διάστημα αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Κακός προγραμματισμός του κυβερνητικού επιτελείου ή σκοπιμότητα ;

Το μεγάλο επιχείρηματης κυβέρνησης για την υπέρβαση των μνημονιακών στόχων στα πλεονάσματα είναι ότι «χτίζει» ένα διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να αποκρουστούν οι πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εφαρμοστεί ταυτόχρονα από την 1η Ιανουαρίου 2019 το ψαλίδι στις συντάξεις και το αφορολόγητο.

Λογικό ακούγεται αλλά πρέπει να πάμε στην γενεσιουργό αιτία των πλεονασμάτων :
Το 2016 η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε αχρείασταμέτρα 6,4 δισ. ευρώ.
Το 2017 τα αχρείασταμέτρα διαμορφώθηκαν στα 4,3 δισ. ευρώ
Χωρίς να έχει κάποιος και ιδιαίτερες γνώσεις καταλαβαίνει ότι τα πλεονάσματα επιτεύχθηκαν με :
Αύξησηφόρων και εισφορών σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σε ποσοστό 80%.
Αύξησητου Φ.Π.Α.
Μείωσητου αφορολόγητου
Μείωσησυντάξεων
Περικοπές επιδομάτων
Αύξησητων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς τους ιδιώτες
Μη έκδοση300.000 συντάξεων (χρήματα που κρατούνται στα κρατικά ταμεία αυξάνοντας το λογιστικό πλεόνασμα).
Τα πρόσφατα στοιχεία του ΟOΣΑ, για το σύνολο της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης για το μέσο Έλληνα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Μια οικογένεια με δύο παιδιά πληρώνει μεγαλύτερους φόρουςακόμη και από τις σκανδιναβικέςχώρες. !
Είναι ντροπήνα συζητάμε (και μάλιστα κάποια κυβερνητικά στελέχη με περηφάνια) για πλεονάσματα, όταν τα νοικοκυριάέχουν γονατίσει, οι επιχειρήσεις έχουν στραγγίξει, η πραγματική οικονομία συμπιέζεται, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ψαλιδίζεταικαι η οικονομία συρρικνώνεται.
Πλεονάσματα που προέρχονται από την υπερφορολόγηση δεν είναι βιώσιμα .
Η κατάσταση επιβάλει μια νέα κυβέρνηση που με απολύτως κοστολογημέναμέτραθα μειώσει αμέσωςτη φορολογία και στα φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις, θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, το Φ.Π.Α. και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Με αυτό τον τρόπο, ο μεγάλος ασθενής, η οικονομία μας, θα πάρει «οξυγόνο» ικανό για να ανορθωθεί, να ξαναπατήσουμε γερά στα πόδια μας και να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.