Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας – Τύπου
23-05-2022

Ο Δήμος Κατερίνης & όλοι εμείς νοιαζόμαστε για φιλικές & προσβάσιμες ακτές προς τα ΑμεΑ

– Στη διάρκεια εκδήλωσης της Αντιδημαρχίας Τουρισμού έγινε η ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΤΟΥ Δ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ SEATRAC

Η εκδήλωση «ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Παραλία για όλους στον Δήμο Κατερίνης» στο πλαίσιο της οποίας, βραβεύτηκαν για την προσφορά τους, στην εθελοντική δράση του δήμου «Γίνε κι εσύ εθελοντής του δήμου για τα SEATRAC”, το καλοκαίρι του 2021 oι εθελοντές του Δ. Κατερίνης, πραγματοποιήθηκε από την Αντιδημαρχία Τουρισμού, χθες Κυριακή 22/05 στη συνεδριακή αίθουσα του Πνευματικού Κέντρο του Δ. Κατερίνης.
Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Κατερίνης πρωτοστάτησε στην εισαγωγή των Seatrac στις παραλίες του, με πέντε τον αριθμό, και υποστήριξε την ορθή λειτουργία τους ούτως ώστε αυτά να είναι χρήσιμα σε όλους τους συμπολίτες μας αλλά και τους επισκέπτες, με την δημιουργία εθελοντικής ομάδας το καλοκαίρι του 2021. Απόρροια όλων αυτών των προσπαθειών υπήρξε η βράβευση του Δήμου Κατερίνης στα Tourism Awards 2002, στην κατηγορία "Sustainability & Covid-Safe Practices & Services / Προσβάσιμος τουρισμός".
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι «συνέβαλαν στην υλοποίηση του προγράμματος «Παραλία για όλους στον Δήμο Κατερίνης». Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο μπράβο στην Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Μαρία Τερζίδου, σε όλα τα μέλη της εθελοντικής ομάδας του Δήμου Κατερίνης για τα Seatrac, σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και εργαζόμενους του Δήμου μας».
Επιπλέον, χαιρετισμό απεύθυναν: η Βουλεύτρια Πιερίας Μπέττυ Σκούφα και  ο Αντιδήμαρχος Δόμησης Γιώργος Νταντάμης. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης: εκπρόσωπος του Βουλευτή Πιερίας Ξενοφ. Μπαραλιάκου, οι αντιδήμαρχοι Κατερίνης: Σταύρος Χριστοφορίδης, Γιώργος Κυριακίδης, Γιάννης Νταντάμης κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο  Δημήτριος Νικόλσκυ, Προϊστάμενος Πολιτικών ενίσχυσης παιδιών με αναπηρία στο Υπουργείο Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων, Πρ. Ιδρύματος «Η Παιδική Στέγη», ο οποίος ανέλυσε την «Πρόσβαση στην συμπερίληψη».
Επιπλέον, οι Αντιδήμαρχοι Τουρισμού και Τεχν. Υπηρεσίας, Μαρία Τερζίδου και Ευστάθιος Κεραμιδιώτης, ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τα Seatrac και τις συνοδές εγκαταστάσεις προσβασιμότητας του Δήμου Κατερίνης, την σημασία του Προσβάσιμου Τουρισμού στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, την δράση των εθελοντών του Δ. Κατερίνης το καλοκαίρι του 2021,  καθώς και για την σημαντική αλυσίδα αρμοδιοτήτων της Τεχνικής Υπηρεσίας στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ στη θάλασσα.
Ειδικότερα, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρία Τερζίδου σημείωσε:
«Εργαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς και σαφή στρατηγικό σχεδιασμό πάνω σε όλες εκείνες τις ειδικές μορφές τουρισμού που μπορούν να προσδώσουν  δυναμική σε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τουριστικής περιοχής μας.  Η ανάπτυξη του Προσβάσιμου Τουρισμού αποτέλεσε αρχική δέσμευση της σημερινής Διοίκησης, με το όραμα μίας οργανωμένης Ακτής ΑμεΑ να έχει διατυπωθεί στις προγραμματικές δηλώσεις και των δύο συνδυασμών της συνδιοίκησης.
Οι ακτές μας, με τις χρυσές αμμουδιές και τα ρηχά νερά, αποτελούν εκείνο το φυσικό προνόμιο που σε συνδυασμό με το παραλιακό οδικό μας δίκτυο και την οργανωμένη τουριστική βιομηχανία ενισχύουν την άποψη, ότι, τα πέντε Seatrac που διαθέτει ο δήμος μας πρέπει να ενδυναμωθούν με καλές πρακτικές που θα εξασφαλίσουν την αδιάκοπη χρήση τους από τους επισκέπτες μας ΑμεΑ αλλά και την ομάδα της 3ης ηλικίας.
Η δημιουργία εθελοντικής ομάδας για την περιφρούρηση της συνεχούς λειτουργίας και χρήσης των Seatrac είναι μία πρωτοβουλία μας, απόλυτα σύμφωνη τόσο με τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού όσο και με το περιεχόμενο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Ευχαριστώ θερμά όλους τους συμπολίτες μας, που υποστήριξαν με ενθουσιασμό και ορμή την πρόσκληση εθελοντισμού το καλοκαίρι του 2021.  Δουλέψαμε όλοι σκληρά και επιτύχαμε ο Δήμος μας να εισπράξει την τιμητική πανελλήνια διάκριση GOLD στην κατηγορία του Προσβάσιμου Τουρισμού, στα Tourism Awards 2022. Με δεδομένο την αποφασιστικότητα όλων μας να βρεθούμε και αυτό το καλοκαίρι δίπλα στα Seatrac και να αποδείξουμε την ενσυναίσθηση με την οποία αντιμετωπίζουμε κάθε επισκέπτη μας από τον Ελλάδα και το εξωτερικό, απευθύνω ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να ενισχύσουν τις προσπάθειές μας και να ενδυναμώσουν με την συμμετοχή τους την εθελοντική ομάδα του Δήμου Κατερίνης για τα Seatrac. Το δικαίωμα στην πρόσβαση ισούται της ανθρώπινης ελευθερίας».
Από την πλευρά του ο κος Κεραμιδιώτης τόνισε: «Κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα. Με ευαισθησία και σεβασμό στις ανάγκες των συμπολιτών μας διαμορφώνουμε και αναβαθμίζουμε τις απαραίτητες υποδομές, προκειμένου να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φιλοξενία και να μπορούν όλοι χωρίς διακρίσεις να χαίρονται και να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα το κολύμπι».
Όπως προαναφέρθηκε στον επίλογο της εκδήλωσης, έγινε η τελετή απονομής βραβείων εθελοντών του Δ. Κατερίνης για τα seatrac.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό από τη δράση του Δήμου Κατερίνης «Γίνε κι εσύ εθελοντής στον Δήμο σου για τα Seatrac!» και έγινε αναφορά στους στόχους της, οι οποίοι επικεντρώνονται ως εξής:

• στην περιφρούρηση της αδιάκοπης λειτουργίας των Seatrac
• στην ενημέρωση
• στην ευαισθητοποίηση
Επειδή οι ακτές μας πρέπει να είναι διαρκώς προσβάσιμες και να είναι μόνο φιλικές για τα ΑμεΑ. Επειδή ο Δήμος αλλά και όλοι εμείς νοιαζόμαστε!

Περισσότερες πληροφορίες στο επισυναπτόμενο link:

https://katerini.gr/2022/05/23/%ce%bf-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%8c%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%bc%ce%b5%ce%af%cf%82-%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%b1%ce%b6%cf%8c%ce%bc%ce%b1/