Free cookie consent management tool by TermsFeed Ο Δήμος Κατερίνης τίμησε την ιστορική επέτειο 202 χρόνων από τη Μάχη της Μηλιάς – OlymposPress.gr
Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας – Τύπου
02-04-2024

Ο Δήμος Κατερίνης τίμησε την ιστορική επέτειο 202 χρόνων από τη Μάχη της Μηλιάς
–           Περισσότεροι από 300 μαθητές – μαθήτριες για πρώτη φορά στην εκδήλωση
                                  – Γιάννης Ντούμος: «Αυτές οι μνήμες είναι η δύναμή μας»
«2 Απριλίου 1822 – 2 Απριλίου 2024» – 202 χρόνια από τη Μάχη της Μηλιάς και την ανατίναξη του Πύργου των Λαζαίων. Ο Δήμος Κατερίνης τίμησε σήμερα το πρωί, στην Άνω Μηλιά, την ιστορική επέτειο. Οι εκδηλώσεις που επιμελήθηκε η αντιδημαρχία Πολιτισμού,  πραγματοποιήθηκαν – παρουσία (για πρώτη φορά), 300 και πλέον μαθητών όλων των σχολικών μονάδων της περιοχής και πλήθους κόσμου – σε συνεργασία με  την Τοπική Κοινότητα Κάτω Μηλιάς, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Μηλιάς «ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ», με την υποστήριξη του εκπολιτιστικού – εξωραϊστικού συλλόγου Άνω Μηλιάς «Η Αγία Παρασκευή» και του πολιτιστικού συλλόγου Μεσαίας Μηλιάς, «ΑΪ ΓΙΩΡΓΗΣ».
«Ο Δήμος Κατερίνης με την σημερινή εκδήλωση τιμά την ιστορική επέτειο. Τιμά τη θυσία των αγωνιστών, όχι απλά ως ένα τοπικό γεγονός, αλλά ως μία αφορμή να φωτιστεί η ένδοξη ιστορία των Λαζαίων, η ιστορία της Πιερίας, της Μακεδονίας. Αυτές οι μνήμες είναι η δύναμή μας» σημείωσε σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος.
«Σήμερα ανοίξαμε το βιβλίο της τοπικής ιστορίας και το διαβάσαμε μαζί με τους μαθητές μας. Άλλωστε τη σκυτάλη διατήρησης της ιστορικής μνήμης παίρνει η νέα γενιά, οι μαθητές όλων των βαθμίδων της περιοχής, που μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, σαν σε ένα μάθημα – γιορτή τοπικής ιστορίας, συμμετέχουν με ενεργό ενδιαφέρον στην εκδήλωσή μας και τους ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτό» τόνισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ελίνα Διαμαντοπούλου.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Επίσημη Δοξολογία, στον Ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής. Αμέσως μετά, με φόντο τα ερείπια του Πύργου των Λαζαίων πραγματοποιήθηκαν: επιμνημόσυνη δέηση, απαγγελία ποιημάτων για τους Λαζαίους, από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου της Κ. Μηλιάς. Ομιλία–αναφορά στο ιστορικό της ημέρας έγινε από τον Αθανάσιο Μπίντα, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «[…]Πυλώνας ανθεκτικότητας ενός έθνους είναι αναμφισβήτητα η ιστορία του. Είναι οι μνήμες, οι φωνές, οι εικόνες που ανασύρονται από το βαθύ παρελθόν. Αυτό το παρελθόν, ορίζει και προδιαγράφει το παρόν και το μέλλον. Αυτές οι μνήμες είναι η ταυτότητά μας […]».
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων. Πιο συγκεκριμένα από τους: Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή Πιερίας –  Ξενοφώντα Μπαραλιάκο, Δήμαρχο Κατερίνης, Ιωάννη Ντούμο,  Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου,  Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μηλιάς, Γεώργιο Παπατόλιο.
Επιπλέον, από εκπροσώπους: της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, απογόνων της οικογένειας των Λαζαίων,  από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Μηλιάς, «ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ» (πρόεδρος – Γεωργία Αγγελάκη), από τον Εκπολιτιστικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο Άνω Μηλιάς «Η Αγία Παρασκευή» (πρόεδρος – Παύλος Σαμαράς), από τον Σύλλογο Κρητών Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ» (πρόεδρος Κώστας Μανιουδάκης) κ.α.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης: o Βουλευτής Πιερίας Κομνηνός Δελβερούδης,   εκπρόσωπος της Υφυπουργού Ανάπτυξης, Άννας Μάνη – Παπαδημητρίου, εκπρόσωπος του Βουλευτή Πιερίας, Σπύρου Κουλκουδίνα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χαράλαμπος Χρ. Μπρουσκέλης, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης, Ηλίας Τάπρας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Χρυσαυγή Δριστά, Άννα Τζήκα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Ευθύμιος Τσίρκος, Ορέστης Φώτης, Χρήστος Λάζος, Ραφαήλ Μετενίδης, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Νόπη Τριανταφυλλίδου, και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γεώργιος Μακρής, Τοπικοί Σύμβουλοι κ.α. εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.
Στον επίλογο, ένα σύντομο απάνθισμα μηλιώτικων ηρωικών τραγουδιών για τους Λαζαίους, ερμήνευσε η χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου Κάτω Μηλιάς, συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής, που αποτελούσαν οι: Γιώργος Απ. Τσιρίμπασης (γκάιντα & κλαρίνο), Ιωάννης Χανδόλιας του Διονυσίου (λαούτο) και Ιωάννης Χανδόλιας του Γεωργίου (τουμπερλέκι). Τη χορωδία διηύθυνε ο Νίκος Γ. Χανδόλιας.  Κέρασμα στο χώρο πρόσφεραν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Κάτω Μηλιάς «ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ» & Άνω Μηλιάς «Η Αγία Παρασκευή».  
Τέλος, η αντιδημαρχία Πολιτισμού, ευχαριστεί τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πιερίας, τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Μηλιάς, για τη γνωστοποίηση της εκδήλωσης στους μαθητές των σχολικών μονάδων του τόπου. Επίσης, την τοπική κοινότητα, τους τοπικούς συλλόγους και όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, που συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.
 

Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.