Free cookie consent management tool by TermsFeed Ο Δήμος Κατερίνης στο πρόγραμμα της Ε.Ε. για τη «Διαχείριση κρίσεων & διακυβέρνηση στον τουρισμό» – OlymposPress.gr
Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας – Τύπου
30-01-2024

Ο Δήμος Κατερίνης στο πρόγραμμα της Ε.Ε. για τη «Διαχείριση κρίσεων & διακυβέρνηση στον τουρισμό»
– Ημερίδα με τη συμμετοχή εμπλεκομένων φορέων στο Δημαρχείο
«Διαχείριση κρίσεων και διακυβέρνηση στον τουρισμό» τιτλοφορείται το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο ο Δήμος Κατερίνης, ο ΕΟΤ και ο Οργανισμός Τουρισμού Ηρακλείου έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν μαζί με 72 ακόμη προορισμούς της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, ημερίδα πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Κατερίνης. Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού/Τουρισμού, Ελίνα Διαμαντοπούλου, η οποία έκανε λόγο για το πόσο ευάλωτο είναι το τουριστικό προϊόν και πόσο σημαντικός ο καλός σχεδιασμός που πρέπει να έχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς για την αντιμετώπιση κρίσεων. Ειδικότερα, αναφερόμενη στο στόχο του συγκεκριμένου έργου τόνισε «την ανάγκη βελτίωσης της διακυβέρνησης του τουριστικού οικοσυστήματος καθιστώντας το πιο ανθεκτικό και καλύτερα προετοιμασμένο για την αντίσταση, τη διαχείριση και τον μετριασμό των κρίσεων».
Το εργαστήρι συντόνισε ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου (συντονιστής ΝΑ Ευρώπης, υπεύθυνος για την ανάπτυξη των υπηρεσιών της Deloitte στη Βόρεια Ελλάδα,  Συμβουλευτικός Συνεργάτης στη Στρατηγική, το Analytics κ.α.), ο οποίος αναφέρθηκε «στη – σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για τον αειφόρο τουρισμό 2020-2038 – σπουδαιότητα δημιουργίας μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων, για να διασφαλιστεί ότι ο τουριστικός τομέας είναι επαρκώς προετοιμασμένος για μελλοντικές κρίσεις, καθώς και να υποστηρίξει το τουριστικό οικοσύστημα με ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση κρίσεων και την ετοιμότητα».
Όπως τονίστηκε στη διάρκεια του εργαστηρίου, το ξέσπασμα του COVID-19 έχει παραλύσει τον τουριστικό τομέα της ΕΕ, θέτοντας το οικοσύστημά της υπό άνευ προηγουμένου πίεση και αποκαλύπτοντας αδυναμίες στην ικανότητα διαχείρισης κρίσεων του οικοσυστήματος. Άλλες μικρότερες ή πιο τοπικές διαταραχές (π.χ. ο πόλεμος στην Ουκρανία) είχαν ήδη δείξει πόσο βαθιά επηρεάζουν οι εθνικές ή διεθνείς κρίσεις το τουριστικό οικοσύστημα και είχαν αποκαλύψει ορισμένες από τις αδυναμίες του συστήματος διακυβέρνησής του. Υπό το πρίσμα αυτό, συζητήθηκαν μέτρα βελτίωσης, σχέδια δράσης και τα τελικά βήματα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.
Στο εργαστήρι συμμετείχαν επίσης: εκπρόσωποι του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δ. Κατερίνης, του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Κατερίνης, της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας, του Σώματος Εθελοντών, Σαμαρειτών Διασωστών  & Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,  του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Πιερίας (ΠΟΤΑΠ), καθώς και το στέλεχος της Αντιδημαρχίας Τουρισμού, Βαγγέλης Νικολαΐδης.

Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.