Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας – τύπου
05-12-2022

Ο Δήμος Κατερίνης στην Πορτογαλία για το ευρωπαϊκό έργο “Breed”
– Στην Κατερίνη η επόμενη (23 έως 27/01) Διακρατική Κοινωνική Αποστολή
Στην ανάλυση και  ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε κάθε συμμετέχουσα χώρα, με έμφαση στη δια βίου μάθηση, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό ως μέσα για την προώθηση της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης επικεντρώθηκε η δεύτερη Διακρατική Κοινωνική Αποστολή, στο Παρέδες της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο του έργου BREED.
Τον Δήμο Κατερίνης εκπροσώπησε η κοινωνική επιστήμονας Κατερίνα Σαμαλή και 3 δημότες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην ανοικτή πρόσκληση που απεύθυνε ο Δήμος. Οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με τον όρο "κοινωνική οικονομία" και τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε κάθε χώρα, ενώ το πρόγραμμα ξεκίνησε με μια εισαγωγή με έμφαση στους βασικούς στόχους, καθώς και με ice breaking δραστηριότητες.  
Επιπλέον, έγιναν επισκέψεις στο Paredes Golfe Clube, όπου οι συμμετέχοντες γνώρισαν θεωρητικά και πρακτικά το γκολφ ως άθλημα, σε σχολικές μονάδες και στο πρότυπο γηροκομείο της περιοχής. Επίσης, έγιναν: workshop σχετικό με την κοινωνική οικονομία, παρουσίαση των προγραμμάτων για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική επανεισαγωγή, CLDS και  PRIPAR – Arrisca-te ao Sucesso αντίστοιχα.
Στον επίλογο, έγινε παρουσίαση του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας  και σχετική διαδραστική συζήτηση για την κοινωνική οικονομία σε τοπικό επίπεδο. Συζητήθηκαν τα κύρια εργαλεία, οι ευκαιρίες, τα εμπόδια και οι προκλήσεις που υπάρχουν σε κάθε χώρα, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.
Όπως είναι γνωστό, σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων κοινοτικής ανάπτυξης αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της κοινωνικής οικονομίας και των δημόσιων αρχών για να επανεξετάσουν τις κοινωνικοοικονομικές δράσεις για μια ανάκαμψη μετά τον COVID-19 με στόχο την πράσινη, ψηφιακή και βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.
Ειδικότερα, για την επίτευξη των στόχων του έργου BREED (Building community REsiliencE and sustainable Development through social economy) προβλέπεται η διεξαγωγή 5 Διακρατικών Κοινωνικών Αποστολών (Social Missions), 1 ανά συμμετέχουσα χώρα. Το έργο περιλαμβάνει κοινότητες που ζουν στα εδάφη των επαρχιών του Trapani (Ιταλία), Paredes (Πορτογαλία), Valencia (Ισπανία) και Κατερίνης (Ελλάδα). Στην υλοποίηση του έργου συμμετέχουν το ίδρυμα Agrigento and Trapani Community Foundation (FCAT), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιχειρήσεων Κοινωνικής Ένταξης (ENSIE), ο οργανισμός Mancomunidad de La Ribera Alta που συγκεντρώνει όλους τους δήμους της περιοχής Ribera Alta, οι δήμοι του Alcamo, Paredes και ο Δήμος Κατερίνης.
Μέσω των social missions, στόχος είναι να εμπλακούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) από κάθε κοινότητα-στόχο ώστε να εργαστούν μαζί για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, να μοιραστούν κοινοτικές πρακτικές σε νομικά, πολιτικά και ρυθμιστικά πλαίσια, να συζητηθούν καινοτόμα κοινωνικά επιχειρηματικά μοντέλα, ιστορίες επιτυχίας και στρατηγικές.
Αξίζει να σημειωθεί,  ότι, η  επόμενη Διακρατική Κοινωνική Αποστολή, θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα 23-27 Ιανουαρίου και θα φιλοξενηθεί στην Κατερίνη.