Ο Δήμος Κατερίνης στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB Berlin
Μαρία Τερζίδου: «Εξαιρετικές προοπτικές για την προσέλκυση επισκεπτών στον τουριστικό προορισμό μας»
Στο Βερολίνο, βρέθηκε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρία Τερζίδου, προκειμένου να εκπροσωπήσει τον τουριστικό προορισμό του δήμου Κατερίνης στην μεγαλύτερη διεθνή έκθεση Τουρισμού ITB Berlin, 7-9 Μαρτίου 2023. Παράλληλα, να πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη της δημιουργικής βιομηχανίας της γερμανικής πρωτεύουσας, καθώς και με εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού.
Η Αντιδημαρχία Τουρισμού πλαισιώνοντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΕΟΤ, διέθεσε στους επισκέπτες της διεθνούς έκθεσης έντυπο υλικό τουριστικής προβολής του Δήμου Κατερίνης,  ενώ η κα Τερζίδου πραγματοποίησε συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες και επιχειρηματίες του εξωτερικού, καθώς και θεσμικούς φορείς.
Εξαιρετικής σημασίας υπήρξε η διευρυμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Jet2 όπως και με συνεργάτες της εταιρείας στην Ελλάδα, τους οποίους η αντιδήμαρχος είχε συναντήσει αρχικά το 2021 στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε προγραμματισμένο ραντεβού τον Νοέμβριο του 2022 στη διεθνή έκθεση τουρισμού WTM στο Λονδίνο. Και στις δύο συναντήσεις είχαν συζητηθεί οι προϋποθέσεις και οι προοπτικές ανοίγματος από τα διευθυντικά στελέχη της Jet2 της αγοράς Olympus Riviera με αποτέλεσμα τώρα να επέλθει η ωρίμανση και η εταιρεία να ανακοινώνει την πρώτη αναγνωριστική της επίσκεψη στην περιοχή τον Ιούνιο του 2023. Στόχος να αποσαφηνισθούν οι δυνατότητες και να συντονισθεί η συνεργασία με τους τοπικούς επιχειρηματίες του τουρισμού το καλοκαίρι του 2024.
Μαρία Τερζίδου
Όπως σημείωσε η αντιδήμαρχος Μαρία Τερζίδου: «Στην συνάντησή μας με την Jet2 ο τουριστικός προορισμός της Πιερίας απεδείχθη σύσσωμος ενώ η διαβούλευση ισχυροποιήθηκε από την παρουσία της κας Β. Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχη  Π.Ε. Θεσσαλονίκης, της κας Μ. Καραγιάννη, Αντιδημάρχου Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης και στελεχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ταυτόχρονη παρουσία στο τραπέζι των συζητήσεων των Αντιδημάρχων Τουρισμού Δήμου Κατερίνης και  Δήμου Δίου-Ολύμπου, του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας αλλά και της πρώην Προέδρου του ίδιου φορέα διαμόρφωσε μία ιδιαίτερη δυναμική διεκδίκησης για τον τουριστικό προορισμό της Πιερίας. Στην αλυσίδα τόσο σημαντικών διεκδικήσεων κάθε κρίκος είναι σημαντικός. Από πλευράς μας ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του τουριστικού προορισμού υπερασπισθήκαμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και  αποσαφηνίσαμε την στήριξή μας σε μία τέτοια συμφωνία που τη βάση της ορίζουν επιμέρους συμφωνίες και αποφάσεις του τοπικού επιχειρηματικού τουριστικού κλάδου της Πιερίας.»
Επίσης και μεταξύ άλλων, η αντιδήμαρχος συνάντησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Βερολίνο, κ. Παναγιώτη Ματλή, και συζήτησε σχετικά με τις στοχεύσεις ανάπτυξης δράσεων τουριστικής προβολής του προορισμού με επίκεντρο τον Απόδημο Ελληνισμό. Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Τερζίδου, η Ελληνική Κοινότητα στο Βερολίνο είναι εξαιρετικά δραστήρια, εξωστρεφής και με πλήθος μελών Ελλήνων αλλά και πολλών Κατερινιωτών. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν έναν ακόμη κρίκο διασύνδεσης με την γερμανική αγορά και η κουβέντα μας με τον κ. Ματλή υπήρξε ουσιώδης μιας και συζητήθηκαν δράσεις που θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε από κοινού τόσο στην Κατερίνη όσο και στο Βερολίνο.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Βερολίνο η κα Τερζίδου παραβρέθηκε με τον εντεταλμένο Περιφερικό Σύμβουλο Τουρισμού Περιφέρειας Αττικής κ. Θόδωρο Κουτσογιαννόπουλο, την Αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Σοφία Ζουρζούρα και την επιχειρηματία των Mediterranean και πρώην Πρόεδρο της Ε.Ξ.Π. κ. Ευαγγελία Ξυπτερά, στο Ελληνικό Προξενείο και στην εκδήλωση προς τιμήν της Ελευσίνας, της ελληνικής πόλης που φέτος φέρει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023. Τέλος, πραγματοποίησε συναντήσεις εργασίας με εκπροσώπους της δημιουργικής βιομηχανίας του Βερολίνου με κεντρικό θέμα την θεματική ανάπτυξη του τουριστικού προορισμού που βρίσκεται υπό το φως του Ολύμπου.
Όπως ανέφερε η κα Τερζίδου: «Μετά από δύο χρόνια διάδρασης με το Βερολίνο μπορούμε να δηλώσουμε πως οι δρόμοι συνεργασίας είναι πλέον ανοικτοί και με εξαιρετικές προοπτικές για την προσέλκυση επισκεπτών στον τουριστικό προορισμό μας. Το Βερολίνο πλέον γνωρίζει καλά την Κατερίνη και την Πιερία. Συζητά έντονα τον Όλυμπο και τα Πιέρια Όρη και αναζητά επιπλέον πληροφορίες για τον εναλλακτικό τουρισμό που προσφέρει η περιοχή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην γαστρονομία, στον προσβάσιμο τουρισμό στα παράλια και τις περιπατητικές διαδρομές. Αυτή τη φορά εμπλουτίσαμε το portfolio δικτύωσής μας με το Βερολίνο ενώ κάθε συζήτηση μπήκε πλέον στη βάση ημερολογιακού προγραμματισμού. Το εγγύς μέλλον θα αποδείξει τα αποτελέσματα των διπλωματικών σχέσεων που έχουμε μεθοδικά αναπτύξει καθώς και την ικανότητά μας να αφομοιώσουμε και να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία που μας προσφέρουν συντελεστές της γερμανικής δημιουργικής βιομηχανίας.
Οι συναντήσεις μας τόσο με την προϊσταμένη του γραφείου ΕΟΤ στο Βερολίνο, κ. Νικολέτα Λεκανίδη, όσο και με την Πρέσβη της Ελλάδας στην Γερμανία, κ. Μάρα Μαρινάκη, υπήρξαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επί θεμάτων προβολής του τουριστικού προορισμού μας.
Σε μία άκρως βερολινέζικη ατμόσφαιρα, στον χώρο του Holzmarkt 25, όπου είχαμε παρουσιάσει τον τουριστικό προορισμό του Δήμου Κατερίνης τον Δεκέμβριο του 2022, συναντήσαμε επιπλέον, μέλη της δημιουργικής βιομηχανίας του Βερολίνου, τον ιδιοκτήτη του Tresor και των Happy Locals, και συζητήσαμε επί του πρακτέου κάθε προοπτική ανάπτυξης εναλλακτικών δράσεων στην μοναδική περιοχή μας, που βρίσκεται υπό το φως του Ολύμπου και πρέπει να κάνει το «άνοιγμα» στα «θέλω» νέων επισκεπτών διατηρώντας την εξαιρετική κουλτούρα της.
Ανανεώσαμε πολλά ραντεβού στην ITB του Βερολίνου αλλά και εκτός αυτής. Αυτό που προσωπικά εκτίμησα πέραν του δέοντος ήταν η κοινή εκπροσώπηση του προορισμού μας στις περισσότερες συναντήσεις που ολοκληρώσαμε με την Αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Δίου-Ολύμπου, κ. Σοφία Ζουρζούρα, την οποία και ευχαριστώ. Οι δυνητικοί επισκέπτες δεν διακρίνουν αυτοδιοικητικά σύνορα. Κι εμείς αυτή τη φορά αποδείξαμε πως όλοι ανήκουμε στην γη του Ολύμπου και την εκπροσωπούμε με δυναμισμό και αγάπη για τον τόπο.
Όποιος γνωρίζει τον τόπο μας μία φορά δεν τον ξεχνά. Επιθυμεί να τον γνωρίσει καλύτερα.
Ακολουθώντας την εξωστρεφή στρατηγική του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου, σκοπεύουμε να αναπτύξουμε εντός του 2023 κι άλλες σχέσεις διπλωματικής δικτύωσης αλλά και να υποδεχθούμε σε πρωτότυπες δράσεις μας όλους εκείνους που θέλουν να ανακαλύψουν τον τουριστικό προορισμό μας.
Τέλος, απευθύνω θερμές ευχαριστίες στον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Αλέξανδρο Θάνο, που είναι πάντοτε αρωγός στις προσπάθειες προβολής των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας.»