Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας – Τύπου
18-10-2021

Δήμος Κατερίνης: Ολοκληρώθηκε η β’ φάση της ανάπλασης στο Μνημείο του Συνταγματάρχη Σβορώνου

Η αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου, στο Μνημείο του ηρωικώς πεσόντος κατά την απελευθέρωση της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό, αειμνήστου Συνταγματάρχη ΣΒΟΡΩΝΟΥ, (στο ύψος του 7ου χλμ. της 13ης Π.Ε.Ο. Κατερίνης – Ελασσόνας), ολοκληρώθηκε με τη  β’ φάση ανάπλασης, η οποία υλοποιήθηκε από την Αντιδημαρχία Κοινοτήτων & Αυτεπιστασίας του Δήμου Κατερίνης.
Παράλληλα με τη μεταφορά του μνημείου σε περίοπτη θέση, που το αναδεικνύει, ενώ διευκολύνει την παράταξη στις εκδηλώσεις Τιμής, ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις για τη  βελτίωση της πρόσβασης στο Μνημείο και στον περιβάλλοντα χώρο, η επένδυση με μάρμαρο στο βάθρο,  η πλακόστρωση, καθώς και η φωταγώγησή του.
Στο περιθώριο της κατάθεσης στεφάνων στο χώρο, παραμονή της 109ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος σημείωσε: «Εκπληρώνουμε με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, στοιχειώδες χρέος απέναντι στην ιστορία μας. Μία συμβολική ενέργεια Τιμής και Σεβασμού, στη μνήμη όσων πολέμησαν για την απελευθέρωση της Κατερίνης».
«Διαμορφώνουμε τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου να αναδειχτεί με τον καλύτερο τρόπο η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου μας, για ένα μνημείο με σπουδαία για την Κατερίνη ιστορική υπόσταση, το οποίο γνώριζε επί σειρά ετών εικόνα εγκατάλειψης» τόνισε από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριακίδης.
Παρέμβαση & στο μνημείο του Σ. Σταθμού
Τέλος, υλοποιήθηκαν και οι προγραμματισμένες εργασίες για τη β’ φάση ανάπλασης – αισθητικής αναβάθμισης του μνημείου πεσόντων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, στην οδό Διγενή Ακρίτα. Ο λόγος για το μνημείο ομαδικής εκτέλεσης από τους Γερμανούς των σαράντα τριών Ελλήνων πατριωτών (Αη Δημητρινών, Λιβαδιωτών και του αείμνηστου Δημάρχου Κατερίνης Αιμιλίου Ξανθόπουλου), τον Φεβρουάριο του 1943, το βάθρο του οποίου επενδύθηκε με μάρμαρο.