Free cookie consent management tool by TermsFeed Οι Συλλέκτες Ιστορίας του Πιερικού σκιαγραφούν και αναδεικνύουν την ποδοσφαιρική διαδρομή Παλαίμαχων – OlymposPress.gr
Οι Συλλέκτες Ιστορίας του Πιερικού σκιαγραφούν και αναδεικνύουν
την ποδοσφαιρική διαδρομή Παλαίμαχων
  Το αρχείο της αγωνιστικής διαδρομής του Πιερικού, το οποίο διαθέτουν οι συλλέκτες αδελφοί Νικόλαος και Δημήτριος Ξενίδης, αποτελεί μιας μοναδικής αξίας συλλογή τεκμηρίων ιστορικής σημασίας.
  Εφημερίδες, κείμενα, φωτογραφίες, αντικείμενα, κινηματογραφικές εικόνες, έγγραφα, φανέλες, κοσμούν τις προθήκες και τα ερμάρια της προσωπικής συλλογής των αδελφών, οι οποίοι με την προσθήκη και του επίσης συλλέκτη Δημητρίου Αδαμόπουλου, συνεχίζουν ως συλλεκτική ομάδα να αναζητούν, να συλλέγουν και να εμπλουτίζουν το πολύτιμο τους αρχείο.
  Είναι χαρακτηριστικό ότι επικοινωνούν με συναδέλφους τους συλλέκτες ανά την Ελλάδα και προμηθεύονται εφημερίδες και ότι παρουσιάζει ιστορική σημασία με αναφορά τον Πιερικό, πάντα με καταβολή και όχι ευκαταφρόνητων χρηματικών ποσών. Επισκέπτονται επίσης παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και καταγράφουν ότι αρχειακό υλικό διαθέτουν οι αθλητές που τίμησαν διαχρονικά τον σύλλογο.
  Αυτοί οι ρομαντικοί τύποι, οι αγνοί και ανιδιοτελείς φίλαθλοι του Πιερικού, το μόνο που επιζητούν είναι να αξιοποιηθεί από επίσημο φορέα  το αρχείο τους, το οποίο το προσφέρουν για να κοινωνηθεί η πορεία των έξι και πλέον δεκαετιών του ποδοσφαιρικού εκφραστή της Πιερίας.
  Τελευταία η ομάδα των συλλεκτών συνεργάσθηκε με τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του Πιερικού των δύο πρώτων δεκαετιών, του Πέτρου Πουρπουτίδη και του Πέτρου Χρυσοστόμου, από τους οποίους παρέλαβαν μέρος των προσωπικών τους συλλογών και σε συνδυασμό με το αναλυτικό αρχείο που διαθέτουν ετοίμασαν και παρέδωσαν στους … Πέτρους, πονήματα με τις συμμετοχές τους, τις χρονικές περιόδους που αγωνίστηκαν, φωτογραφίες αλλά και αντίγραφα εφημερίδων της εποχής.
  Σε μια συνάντηση όπου κυριάρχησαν το συναίσθημα και οι αναμνήσεις, ο Νικόλαος και ο Δημήτριος Ξενίδης, καθώς και ο Δημήτριος Αδαμόπουλος επέδωσαν στους Πέτρο Πουρπουτίδη και Πέτρο Χρυσοστόμου τα στοιχεία της αθλητικής τους ταυτότητας, το ποδοσφαιρικό τους ριζικό.
  Στιγμές του χθες, επιστροφή στο χρόνο, συγκυρίες με χαρές και λύπες όπως τις έζησαν οι δύο παλαίμαχοι, κυριάρχησαν στη συνάντηση. Στη συνάντηση των συναισθημάτων και των αναμνήσεων.
Επί των αναμνήσεων
  «Σε αγώνα με την ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια το 1968, όταν απέκρουσα κεφαλιά του Μίμη Παπαϊωάννου, αυτός ο μεγάλος ποδοσφαιριστές αναγνωρίζοντας την δυσκολία της επέμβασής μου με αγκάλιασε και με ασπάστηκε. Άλλα χρόνια με αλληλοσεβασμό των αθλητών. Ένα ανεξίτηλο γεγονός που σημάδεψε την καριέρα μου » τόνισε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Πουρπουτίδης, ενώ ο Πέτρος Χρυσοστόμου, ενθυμούμενος είπε: «Μετά την παρουσία μου και συμμετοχή μου με τους  εφήβους, σταμάτησα το ποδόσφαιρο λόγω σπουδών. Ο αείμνηστος Ευάγγελος Καραφουλίδης με αναζήτησε ώστε να αγωνιστώ σε ένα προ των επίσημων αγώνων ερασιτεχνικό πρωτάθλημα το 1969.  Αμέσως μετά υπέγραψα επαγγελματικό συμβόλαιο με την πρώτη ομάδα του Πιερικού. Επέστρεψα και έζησα μοναδικές ποδοσφαιρικές στιγμές»
  Οι αδελφοί Ξενίδη από μικρά παιδιά παρακολουθούσαν εντός και εκτός Κατερίνης παιχνίδια με την πολυαγαπημένη τους ομάδα τον Πιερικό. Με καταγωγή από τον Μακρύγιαλο Πιερίας διαβίωναν στη Θεσσαλονίκη, όπου στην συμπρωτεύουσα ίδρυσαν τον Πιερικό Σταυρούπολης. Στη συνέχεια έφηβοι επισκεπτόταν τη βιβλιοθήκη της ΧΑΝΘ όπου συγκέντρωναν και κατέγραφαν τους αγώνες και τα στατιστικά, όπως το ίδιο συνεχίζουν και σήμερα, δημιουργώντας αυτόν τον ιστορικό κολοσσό.
  Ο Δημήτριος Αδαμόπουλος κατέθεσε στην κουβέντα την μεγάλη του συγκίνηση όταν αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα, νεαρό παιδί συνόδευσε την είσοδο του Πιερικού στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Αυτό τον καθόρισε.
  Ειπώθηκαν και άλλα πολλά. Αξίζει να επισημανθεί ότι η ομάδα των συλλεκτών παρουσίασε στη συνάντηση και τα νέα εκδοτικά … αποκτήματα, δηλαδή σειρά εφημερίδων πολλών χρόνων πριν, όπου στα πρωτοσέλιδα εκθειάζονται τα νικηφόρα αποτελέσματα από τις συναντήσεις του Πιερικού.
  Παράλληλα, όπως δηλώνουν, περιμένουν και από συντοπίτες μας που διαθέτουν ιστορικά αρχεία να τους τα γνωστοποιήσουν για να τα αξιοποιήσουν ανάλογα.
Ο σεβασμός
  Το δημιούργημα των Νικολάου και Δημητρίου Ξενίδη και Δημητρίου Αδαμόπουλου απαιτεί τουλάχιστον τον σεβασμό μας. Την αναγνώριση της προσπάθειας τους. Την επιβράβευση της αξίας τους. Τους ευχαριστούμε για την δημιουργική τους αγωνία. Για την παρακαταθήκη που θα αφήσουν στο αύριο.
  Είναι άλλωστε και τόσο ευγενικοί και οι τρεις τους, καθότι ενώ κάποιοι που οικειοποιήθηκαν τον συλλεκτικό τους πλούτο, αυτοί δεν αντέδρασαν διόλου. Γιατί το μόνο που επιζητούν είναι να μείνει «ζωντανή» η ιδέα Πιερικός και ας τους υφάρπαξαν τον κόπο τους. Η ανωτερότητα στο μεγαλείο.
 
Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης
Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.