Free cookie consent management tool by TermsFeed Ξεκίνησε η εκκαθάριση των αρχείων του Δ. Κατερίνης – OlymposPress.gr
Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας – Τύπου
20-02-2024

Ξεκίνησε η εκκαθάριση των αρχείων του Δ. Κατερίνης
– Ανέστης Μυστρίδης: Στόχος μας το αρχειακό υλικό να φυλάσσεται τακτοποιημένο & υπό ασφαλείς συνθήκες
Σε εκκαθάριση και καταχώρηση/τακτοποίηση δημοτικών αρχείων προχωρά ο Δήμος Κατερίνης σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση. Σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι η συγκρότηση επιτροπής εκκαθάρισης αρχείων τα οποία φυλάσσονται σε τρεις δημοτικούς χώρους και συγκεκριμένα, στο αμαξοστάσιο, στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Καλλιθέας αλλά και σε χώρο της Δημοτικής Αστυνομίας. Το θέμα εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Ανέστης Μυστρίδης, ο οποίος ορίστηκε μέλος της επιτροπής με αναπληρωτή, τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Παναγιώτη Ιορδανίδη.
Με τη διαδικασία που στη συνέχεια θα ακολουθηθεί, αφενός μεν θα δοθεί η δυνατότητα ξεκαθαρίσματος ως προς τα αρχεία που πρέπει να διατηρηθούν ή ως προς εκείνα που πρέπει να καταστραφούν, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αφετέρου δε να τακτοποιηθούν τα υπόλοιπα αρχεία. Το θέμα αυτό τίθεται εγκαίρως, επειδή η νέα Δημοτική Αρχή, παραλαμβάνοντας τη Διοίκηση, διαπίστωσε ότι μεγάλο τμήμα του αρχείου βρίσκονταν πεταμένο στο πάτωμα, σε τσουβάλια ή σε καθίσματα και αλλού.
«Αυτή η κατάσταση που παραλάβαμε δεν περιποιεί τιμή τον Δ.Κατερίνης. Γι’ αυτό, μετά τη συγκρότηση της αρμόδιας επιτροπής», δηλώνει ο Αντιδήμαρχος, Ανέστης Μυστρίδης, «πρόθεσή μας είναι η συχνή εκκαθάριση αρχείων ώστε, σε τακτά χρονικά διαστήματα, να γίνεται ένα ξεκαθάρισμα και να μειώνεται ο όγκος του υλικού που πρέπει να αποθηκεύεται, παράλληλα όμως να προωθούνται ενέργειες ώστε το αρχειακό υλικό να φυλάσσεται τακτοποιημένο υπό ασφαλείς συνθήκες, για χάρη του δημοσίου συμφέροντος».
Το αρχειακό υλικό που φυλάσσεται σε χώρους του Δ.Κατερίνης, αποτελείται από έγγραφα και στοιχεία που προέρχονται από τα δημοτολόγια, τα ληξιαρχεία, τις οικονομικές, πολεοδομικές και τεχνικές υπηρεσίες. Βάσει νόμου, τα αρχεία κατατάσσονται σε ενεργά, ημιενεργά, ανενεργά και διηνεκούς φύλαξης και προβλέπεται για πόσο χρονικό διάστημα υποχρεούται ο Δήμος να φυλάσσει τα αρχεία καθώς επίσης και ποια είναι η διαδικασία καταστροφής όσων καταστούν ανενεργά.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η όποια καταστροφή υλικού, βάσει νόμου τελεί υπό την έγκριση των Γενικών Αρχείων τού Κράτους (Γ.Α.Κ.), επειδή ορισμένα αρχεία και έγγραφα έχουν ιστορική σημασία και πρέπει να διατηρηθούν στα Γ.Α.Κ. 

Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.