ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΙΧΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  Σήμερα, σαράντα εννέα χρόνια μετά, τα διαχρονικά μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν το ίδιο επίκαιρα και με τεράστια αξιακή σημασία.
  Ο ξεσηκωμός του ΄73 σημάδεψε και αποτύπωσε μια λαμπρή σελίδα στη σύγχρονη ιστορία μας. Με πρωτοπόρα τα νιάτα αλλά και με την συμμετοχή του λαού, συντελέστηκε μια γενναία για την εποχή εκείνη αντίσταση για ελευθερία, μόρφωση, αξιοπρεπή διαβίωση, πνευματική και κοινωνική πρόοδο.
  Το τρίπτυχο «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» θεσμικά κυρίαρχο τότε αλλά και επίκαιρο   σήμερα λόγω των  δεινών της οικονομικής μάστιγας αλλά και της κρίσης των θεσμών της δημοκρατίας, το καθιστούν πρόσταγμα για ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών.
  Είναι επόμενο ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε να τιμούμε τη μνήμη αυτής της εξέγερσης πάντα με τον προσήκοντα θαυμασμό και την πρέπουσα σεμνότητα, αλλά και να προσπαθούμε να αποδεικνύουμε ότι είμαστε αντάξιοι εκείνων των παιδιών.
  Τα προτάγματα του Πολυτεχνείου δικαιώνονται όταν διεπώμαστε από ελεύθερη σκέψη, υπηρετούμε την επιστημονική πρόοδο, αλλά και την κοινωνική αλληλεγγύη, την ελευθερία, την αξιοκρατία.
  Το νόημα του Πολυτεχνείου επιτάσσει να πρωτοστατούμε στο να φτιάξουμε μια καλύτερη και πιο δίκαιη πατρίδα για όλους. Το οφείλουμε στη γενιά της εξέγερσης.
  Ήταν μία νύχτα στην οποία οι εξεγερμένοι φοιτητές «Δίχως τουφέκι και σπαθί, με τον ήλιο στο μέτωπο, υπήρξαν ήρωες και ποιητές μαζί», έτσι όπως την αποτύπωσε ο ποιητής.
                                                              ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ
  Πρώην Βουλευτής και μέλος Κεντρικού Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ