Λύκειο των Ελληνίδων Κατερίνης
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΛΥΚΕΙΑΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
  Με την ολοκλήρωση των δράσεων της φετινής Λυκειακής χρονιάς (Σεπτέμβριο έως Ιούνιο), το διοικητικό συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Κατερίνης, έκλεισε τον κύκλο δράσεων για  τη λειτουργική περίοδο 2022-2023 με αποχαιρετιστήρια εσπερίδα όπου τα μέλη και οι φίλοι του Λυκείου είχαν την ευκαιρία να σκιαγραφήσουν το έργο και τα τεκταινόμενα της χρονιάς, να ανταλλάξουν απόψεις, να αναφερθούν στα όσα σημάδεψαν τα φετινά δρώμενα, να ανανεώσουν το παραγωγικό αύριο.
  Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου, προέδρου των «Ολύμπιων εν Δίω», Δρ Αθανασίου Μπίντα, με αναφορά στο ρόλο της γυναίκας στην αρχαία Μακεδονία.
  Προλογίζοντας και χαιρετίζοντας την εκδήλωση η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Κατερίνης, Πολυτίμη Σταματοπούλου, μετά το καλωσόρισμα στους προσκεκλημένους, στους εκπροσώπους φορέων και μαζικών συλλόγων, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της απελθούσας χρονιάς, στο παραγωγικό έργο του Λυκείου στους τομείς του πολιτισμού και της παράδοσης, καθώς στις προοπτικές  και στον προγραμματισμό της νέας περιόδου.
  Τις επόμενες πολιτιστικές δράσεις του Λυκείου των Ελληνίδων Κατερίνης γνωστοποίησε η έφορος δημοσίων σχέσεων, εκπαιδευτικός Μυράντα Παππά, οι οποίες ξεκινούν άμεσα με επισκέψεις σε λατρευτικούς τόπους της Πιερίας, λιγότερο γνωστούς, με πρώτη επίσκεψη (17-6-2023) στο Βυζαντινό Ναό Αγίου Νικολάου Παλαιού Ελατοχωρίου. Μια πρωτοβουλία που συνάδει  με αφορμή την έκδοση του λευκώματος της Μητροπόλεως και της Αντιπεριφέρειας «Προσκυνήματα της Πιερίας», όπου δίδεται η ευκαιρία της γνωριμίας με τα Προσκυνήματα στο νομό μας και κατ’ επέκταση την ανάδειξη του λατρευτικού τουρισμού.
Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΙΝΤΑΣ
  Στην ομιλία του ο κ. Μπίντας ανέλυσε επιγραμματικά το ρόλο της γυναίκας στην αρχαία Μακεδονία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Οι μνήμες έχουν ξεθωριάσει σχετικά με το ρόλο της Μακεδονίτισσας γυναίκας στην αρχαιότητα, διότι οι νότιοι συγγραφείς αλλά και αυτοί που τους αντέγραψαν, οι νεότεροι, δεν μελέτησαν και δεν απέδειξαν ότι το σύστημα το κοινωνικό ήταν εντελώς διαφορετικό από εκείνο της νότιας Ελλάδας.
 Στη Μακεδονία η γυναικεία προσωπικότητα  είχε καθοριστικό ρόλο και στην οικογένεια και στην εξουσία, με κορυφαίες δυναμικές γυναίκες της εποχής, όπως η Συμμάχη, η Ευρυδίκη, η Ολυμπιάδα. Εδώ άλλωστε έγινε πράξη η ισότητα με το δωδεκάθεο του Ολύμπου, με τους έξι άνδρες Θεούς και ισάριθμες γυναίκες Θεές.»
  Καταλήγοντας ο κ. Μπίντας, τόνισε: «Αναμφίβολα ο φεμινισμός υπήρχε στην εποχή της αρχαίας Μακεδονίας. Οι γυναίκες ήταν ιέρειες, οι γυναίκες κατηύθυναν τα πνεύματα των ανδρών και ασφαλώς πρωτοστατούσαν στις εξελίξεις »
  Την εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε τη  Δευτέρα  29 Μαΐου 2023 στον πολυχώρο «Εκάβη», χαιρέτησαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου και η εκπρόσωπος του Δήμου Κατερίνης, η δημοτική σύμβουλος, Πιπίτσα Μακρίδου-Παρτσαλίδου.
  Τίμησαν με την παρουσία τους. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης, Γιάννης Ντούμος, η α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Σταματία Βελώνη, ο συνεργαζόμενος με το Λύκειο των Ελληνίδων  Κατερίνης, υπεύθυνος Βιβλιοθήκης Κορινού, Χρήστος Κοσμάς, οι πρόεδροι του Κέντρου Γραμμάτων-Τεχνών Δίου, Μαρία Γκριμούλα και Κόρες Πιερίων, Πέγκυ Αλεξίου, το διοικητικό μέλος των Ολυμπιάδων, Βίνα Φλογέρα, ο πρώην πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κατερίνης, Γρηγόρης Μιτσοκάπας καθώς και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων της Πιερίας.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  Το ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο του Λυκείου, συγκροτούν.
Πολυτίμη Σταματοπούλου-πρόεδρος,
Βασιλεία Κίτσιου-Μπακαλοπούλου- α΄ αντιπρόεδρος
Μαρίλλη Καργιώτη-β΄ αντιπρόεδρος
Φανή Τούλη-γενική γραμματέας
Μαριάννα Τσιούτσιου-ειδική γραμματέας και έφορος ιματιοθήκης
Χρυσούλα Γεωργιάδου-ταμίας
Μυράντα Παππά- έφορος δημοσίων σχέσεων
Ανδρονίκη Ντάλλα-έφορος χορευτικού
Αθηνά Εξάρχου- έφορος λαογραφίας και οικονομικών
Φανή Κουντουριανού-έφορος φιλολογίας
Χρυσούλα Ρίζου-Μανωλοπούλου- μέλος

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης