Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 συνεδρίασε ο Σύνδεσμος Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος  υπό την προεδρία του Προέδρου αυτού Πρωτοπρεσβυτέρου Μιχαήλ Κουρσιουμπά, με αντικείμενο το μείζον εθνικό θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους των Σκοπίων, συντάσσοντας ομόφωνα το ψήφισμα που ακολουθεί.
  
ΨΗΦΙΣΜΑ
H Συνέλευση των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος ομόφωνα αποφασίζει
1. Εκφράζει τον υιικό σεβασμό του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο, και τα μέλη της  Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της  Ελλάδος, χαιρετίζοντας την απόφαση που έλαβαν για το μείζον αυτό θέμα.
2. Συντάσσεται με τις θέσεις και το πνεύμα  της υπ΄αριθμ. 158 εγκυκλίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. κ. Γεωργίου.
3. Ως ΄Ελληνες πολίτες που έχουμε το συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και ως λειτουργοί της Ορθοδόξου Αγίας μας Εκκλησίας, η οποία διαχρονικά αποδείχτηκε κιβωτός και σώτηρα του Γένους μας, διακηρύσσουμε την αλήθεια την ιστορικώς μαρτυρουμένη και μαρτυρικώς επιβεβαιωμένη, ότι η Μακεδονία είναι μία. Η Μακεδονία είναι μόνο Ελληνική. Το όνομά της ανήκει μόνο σε αυτή και σε κανέναν άλλο. Για εμάς τους Μακεδόνες το όνομά της δεν διαπραγματεύεται, δεν παραχωρείται, δεν διαπομπεύεται.
4. Αποδοκιμάζουμε έντονα κάθε πρόταση που χαρίζει το ιερό αυτό όνομα της Μακεδονίας ή συνώνυμό του ή παράγωγο αυτού ή άλλο σύνθετο στο γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων. Οι Σκοπιανοί ως Σλάβοι, που εγκαταστάθηκαν στο χώρο των Βαλκανίων τον 6ο μ.Χ. αιώνα, δεν θεωρούνται Μακεδόνες, δεν μπορούν να αποτελούν Μακεδονική Εθνικότητα, δεν έχουν κανένα δεσμό με την ιστορία των αρχαίων Μακεδόνων. Τα μνημεία των ανασκαφών στον ευρύτερο μακεδονικό χώρο, οι ελληνικές επιγραφές,  η ελληνική τέχνη, μαρτυρούν περίτρανα την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Αυτό ομολόγησε και ο Πρόεδρος  Γκλιγκόρωφ λέγοντας ότι “Εμείς είμαστε Σλάβοι, δεν έχουμε καμμία σχέση με τη  Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο”.
5. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία με τους ήρωες αγωνιστές κληρικούς της προσέφερε και προσφέρει τα μέγιστα για την απόκτηση της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας μας. Και είναι αυτή που διαχρονικά με το τεράστιο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο κρατάει άσβεστη τη φλόγα της πίστεως και της ελευθερίας, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή του λαού και αποτρέπει κοινωνικές αναταραχές. Συνεπώς αποδοκιμάζουμε και καταδικάζουμε ανακοινώσεις θεσμικών και πολιτικών προσώπων και άλλων παραγόντων που μέμφονται την Εκκλησία για εθνικισμό και εμπλοκή στα πολιτικά δρώμενα, ή και ταυτίζοντάς την με φανατικά κινήματα και κόμματα.
6. Προτρέπομε την Ελληνική Κυβέρνηση, τον  πολιτικό κόσμο και όλους όσοι μετέχουν  στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, αφουγκραζόμενοι την αγωνία και τις φωνές των εκατομμυρίων Ελλήνων του Εσωτερικού και του Εξωτερικού, που  διαμαρτύρονται για ενδεχόμενη ταπεινωτική λύση, να εργασθούν με σύνεση, με εθνική συνείδηση και πατριωτισμό για το συμφέρον και την καλή γειτονία των δύο λαών.
7. Καλούμε τους άρχοντες και το λαό της Πιερίας να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 για να διατρανώσουμε την πεποίθησή μας ότι η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική.

8. Τέλος προσευχόμαστε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, η Υπέρμαχος Στρατηγός του ΄Εθνους μας Κυρία Θεοτόκος, ο προστάτης της Μακεδονίας μας ΄Αγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης, οι τοπικοί μας ΄Αγιοι ο ΄Οσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, η Αγία Αικατερίνα η Πάνσοφος και οι Εθνομάρτυρες ΄Αγιος Ιωάννης Πέτρας Ολύμπου και Μελέτιος Επίσκοπος Κίτρους να περιφρουρούν την ελληνικότατη Μακεδονία μας από κάθε επιβουλή και να φωτίζουν τον νουν και την καρδίαν των διαχειριστών των εθνικών μας θεμάτων.