Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας – τύπου
17-10-2022
Λαμπρός εορτασμός για τα Ελευθέρια της Κατερίνης
Με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα και παρουσία πλήθους κόσμου εορτάστηκε στην Κατερίνη, η 110η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Οι εκδηλώσεις Μνήμης & Τιμής, κορυφώθηκαν χθες ανήμερα της 16ης Οκτωβρίου με μεγάλη παρέλαση στον καθορισμένο χώρο των οδών Ειρήνης – Χατζόγλου των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, Αδελφών Ε.Ε.Σ., Προσκόπων και Συλλόγων. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς,  κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Κατερίνης επένδυσε μουσικά τις εορταστικές εκδηλώσεις, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κούκα.
Νωρίτερα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος με αντιπροσωπεία του Ιερατείου της πόλης. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης Νικόλαος Ναχόπουλος.  
Μετά την επίσημη δοξολογία, οι αρχές και οι εκπρόσωποι σωματείων κατέθεσαν στεφάνια στο άγαλμα της Ελευθερίας στην κεντρική πλατεία, ενώ στον επίλογο των εκδηλώσεων, ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, δεξιώθηκε τους επισήμους και το κοινό στο δημαρχείο.
Τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις, οι εκπρόσωποι των αδελφοποιημένων πόλεων Μάινταλ Γερμανίας και Μόουσμπουργκ Αυστρίας, καθώς και οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Κων/νος Ζέρβας, Καλαμαριάς, Ιωάννης Δαρδαμανέλης και Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας.  Την κυβέρνηση εκπροσώπησε  η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, ενώ παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος  Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Πιερίας Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου (ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων), Ξενοφών Μπαραλιάκος, Σάββας Χιονίδης, η Αντιπεριφερειεάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου Ευάγγελος Γερολιόλιος, ο Γ.Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, εκπρόσωποι των τοπικών στρατιωτικών, αστυνομικών κ.α. αρχών, φορέων και συλλόγων.
Υπενθυμίζεται, ότι, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης άνοιξαν το απόγευμα του Σαββάτου, με κατάθεση στεφάνων και Αρχιερατικό τρισάγιο στο Μνημείο του πεσόντος κατά την απελευθέρωση της πόλης, αειμνήστου Συνταγματάρχη ΣΒΟΡΩΝΟΥ. Εκεί ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, η μαθητιώσα νεολαία, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων απέτισαν φόρο Τιμής σε όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν στα ιερά αυτά χώματα.
«Τιμούμε την 110η επέτειο της 16ης Οκτωβρίου 1912. Μία επέτειος ομοψυχίας, που βάφτηκε με το αίμα των προγόνων μας. Οι ηρωικοί αγωνιστές της Απελευθέρωσης της πόλης μας από τον τουρκικό ζυγό εξακολουθούν να μας εμπνέουν και να μας ενδυναμώνουν. Χρόνια πολλά στην Κατερίνη – Χρόνια πολλά στη Μακεδονία μας!» τόνισε στο περιθώριο των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος.