Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας – τύπου
25-10-2022
Η σκυτάλη της Running Out of Time στην Κατερίνη
-Πρωτοβουλία για έναν κόσμο με περιβαλλοντική συνείδηση
Η Κατερίνη αποτέλεσε σήμερα το πρωί, τον επόμενο σταθμό της παγκόσμιας σκυταλοδρομίας Running Out of Time, που ξεκίνησε στις 30/09 από τη Γλασκόβη της Σκωτίας. Από χθες, Δευτέρα 24/10 πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας καθ’ οδόν προς το Sharm el-Sheikh στην Αίγυπτο, μέσω Κύπρου και Ισραήλ. Στόχος είναι να παραδοθεί η σκυτάλη και το μήνυμα για την αναγκαιότητα καθολικής, ποιοτικής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλους στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP27, που θα πραγματοποιηθεί εκεί μεταξύ 6 – 18 Νοεμβρίου 2022.
Ο συμπολίτης μας, Ολυμπιονίκης Σάββας Καρυπίδης, συνοδευόμενος από τον ποδηλάτη Κώστα Μαυρίδη μετέφερε στην πόλη μας ως λαμπαδηδρόμος το μήνυμα της  γεμάτης συμβολισμούς πρωτοβουλίας, που με όχημα τον αθλητισμό ενδυναμώνει τους νέους να δημιουργήσουν ένα κόσμο με περιβαλλοντική συνείδηση. Ειδικότερα, στην Κατερίνη, η σκυταλοδρομία έφθασε στην πλατεία Δημαρχείου, όπου έγινε υποδοχή από τους Αντιδημάρχους Δημήτρη Βαινά, Γιάννη Συμεωνίδη, Δημήτρη Μορφακίδη, Κώστα Τσιουκάνη, τις δημοτικούς συμβούλους Ασημίνα Περδίκη – Πούλιου, Παρθένα Μακρίδου – Παρτσαλίδου, τον Γ. Γραμματέα Κώστα Λιακόπουλο, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην παραλία της Κατερίνης, στην Ολυμπιακή Ακτή, με συμμετοχή υποστηρικτών, μαθητών σχολείων, του συλλόγου Δρομέων Πιερίας “ΖΕΥΣ” κ.ο.κ.
Η διαδρομή θα συνεχιστεί προς τον Πλαταμώνα, τη Λάρισα κ.ο.κ.
Τη σκυταλοδρομία υποστηρίζουν η UNESCO και η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (United Nations Framework Convention on Climate Change – UNFCCC) καθώς και σημαντικές προσωπικότητες, με προεξάρχοντα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κκ Βαρθολομαίο. Επίσης, μεγάλη είναι η υποστήριξη από σχολεία, Δήμους και Περιφέρειες, αθλητές, ΜΚΟ, τοπικούς φορείς και πρωτοβουλίες.
Η Running Out of Time γίνεται πραγματικότητα χάρη στη συλλογική προσπάθεια πολλών εταίρων και υποστηρικτών σε 18 χώρες. Στην Ελλάδα τη διοργάνωση συντονίζει η ΕΕΠΦ (Ελληνική Εταιρία Προστασία της Φύσης).Η σκυταλοδρομία έχει ήδη διασχίσει 10 χώρες, με σημαντικoύς σταθμούς τον διάπλου της Μάγχης και τις τελετές στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στην έδρα της UNFCCC, στη Βόννη της Γερμανίας. Στο πλαίσιο της σκυταλοδρομίας, ένα εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες από όλο τον κόσμο θα “συναντηθούν” στην Ημέρα Δράσης των Σχολείων (Schools Action Day) στις 3 Νοεμβρίου, μέσω ενός εντυπωσιακού εικονικού προγράμματος, που προάγει λύσεις για την κλιματική αλλαγή. Η διαδρομή στη χώρα μας καλύπτει συνολική απόσταση 750χλμ., μοιρασμένη σε 72 τμήματα, από τα οποία τα 39 είναι σχεδιασμένα για δρομείς και τα 33 για ποδηλάτες περνώντας από πολλές πόλεις, εκτός κεντρικών δρόμων.
Η Ελλάδα είναι 3η ανάμεσα στις 101 χώρες που θα συμμετέχουν ως τώρα, με 145 σχολεία να έχουν ήδη εγγραφεί. Αλλά και όσοι δε θα μπορέσουν να τρέξουν στη φυσική διαδρομή μπορούν να «μεταφέρουν» τη σκυτάλη σε μια Παγκόσμια Εικονική Σκυταλοδρομία (Global Virtual Relay) στις 5 Νοεμβρίου 2022, στηρίζοντας έτσι και με τη δική τους φωνή το μήνυμα. Εγγραφές για συμμετοχή στην Ελλάδα: https://running-out-of-time.com/route/greece/
 
Διάβασε και ΠΡΟΣΥΠOΓΡΑΨΕ το ΜΗΝΥΜΑ της Σκυταλοδρομίας «Running Out of Time»: https://running-out-of-time.com/message/
Δείτε ζωντανά την πορεία της σκυταλοδρομίας εδώ: https://running-out-of-time.com/map