Free cookie consent management tool by TermsFeed Η πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής – OlymposPress.gr
Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας – Τύπου
28-02-2024

Η πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής
– Γιάννης Ντούμος: «Χαίρομαι που κάθε δίμηνο θα παρουσιάζεται αναλυτικά η πρόοδος του έργου της διοίκησής μας»  
«Χαιρετίζω τη νέα διαδικασία. Με συντονισμό, σύνεση και σχέδιο, η συστηματική μας εργασία θα αποτυπώνεται με ακρίβεια κάθε δίμηνο στην ειδική αυτή συνεδρίαση». Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος, στην έναρξη της πρώτης ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα,  στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Πρόκειται για ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία θα συγκαλείται κάθε δύο μήνες, στη διάρκεια της οποίας, η δημοτική αρχή λογοδοτεί για το έργο και τη δράση της.
«Χαίρομαι που κάθε δίμηνο θα παρουσιάζεται αναλυτικά η πρόοδος του έργου της διοίκησής μας. Αυτά που έχουμε υλοποιήσει σε 50 ημέρες είναι πράγματι πάρα πολλά και η προηγούμενη διοίκηση δεν τα έκανε σε 4 χρόνια» συμπλήρωσε ο Δήμαρχος.
Λίγα λόγια για τη νέα διαδικασία

Στη συνεδρίαση αυτή, η οποία είναι δημόσια, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χαράλαμπος Χρ. Μπρουσκέλης, θα συζητούνται έως δέκα (10) θέματα, τα οποία θα τίθενται από τους δημοτικούς συμβούλους και επιπλέον έως δύο (2) θέματα, τα οποία θα τίθενται από τους προέδρους δημοτικών κοινοτήτων. Στα θέματα θα απαντάει εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, ενώ δεν προβλέπεται η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος κατά τη συνεδρίαση αυτή, καθώς και η λήψη οποιασδήποτε απόφασης.  Κατά τα άλλα, η ειδική αυτή συνεδρίαση, όπως διευκρίνισε ο κος Μπρουσκέλης «διέπεται από τους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας που ισχύουν και για το δημοτικό συμβούλιο».
Δήμος σε δεινή οικονομική κατάσταση
Ο κος Ντούμος προανήγγειλε ενημέρωση των δημοτών –  όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά – στο Συνεδριακό Κέντρο, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο προϋπολογισμός. «Τότε θα μιλήσουμε με ονόματα και θα παραθέσουμε ακριβή στοιχεία για την κακοδιαχείριση της προηγούμενης διοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν μπορούμε να προσλάβουμε ούτε ένα 8μηνο, γιατί μας άφησαν 11 εκ. ευρώ χρέος σε εργολάβους. Έναν Δήμο σε κάκιστη κατάσταση, σε τέλμα. Η προσπάθεια που καλούμαστε να καταβάλουμε για να βγούμε από αυτό είναι πράγματι τεράστια» σημείωσε ο Δήμαρχος.
Ορκωτοί λογιστές παντού – Διενεργήθηκε ήδη εσωτερικός έλεγχος
Επιπλέον, ο κος Ντούμος επισήμανε τόσο σε ό, τι αφορά την «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Κοινή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ», όσο και τον Δήμο, τη ΔΕΥΑΚ «παντού θα μπουν ορκωτοί λογιστές για να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει. Έχει έρθει εσωτερικός έλεγχος. Και θα υπάρξει συνέχεια. Τις ευθύνες δεν θα τις αποδώσω εγώ βέβαια. Δεν είμαι δικαστής. Θα τις αποδώσει η δικαιοσύνη».
Οι εργασίες εγκατάστασης οπτικών ινών
Ο Δήμαρχος απαντώντας σε ερώτηση για τις εργασίες εγκατάστασης οπτικών ινών σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είμαι ο πρώτος Δήμαρχος στην Ελλάδα που διέκοψα τις εργασίες. Και αυτό γιατί  με επιτόπια αυτοψία μου διαπίστωσα ότι, σε ό, τι αφορά την αποκατάσταση των εργασιών, η δουλειά που κάνουν είναι πλημμελή με πολλές κακοτεχνίες, Σαφώς και η τεχνολογία πρέπει να έρθει, να τοποθετηθεί η οπτική ίνα, αλλά πρέπει να υφίστανται κανόνες».
Ο κος Ντούμος υπογράμμισε ότι απομένει ένα 10% για την ολοκλήρωση του έργου της οπτικής ίνας στην πόλη, ενώ με έμφαση ανέφερε ότι εφεξής π.χ. από την εταιρεία του φυσικού αερίου θα υπάρχει εβδομαδιαίο χρονοδιάγραμμα εργασιών και χαρτογράφηση των αναμονών. Το ίδιο θα ζητηθεί και για τις οπτικές ίνες. Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στη διοίκηση Κουκοδήμου επισήμανε ότι δεν μερίμνησε πριν τις ασφαλτοστρώσεις στο κέντρο π.χ. στην οδό Ειρήνης, να διέλθουν (πρώτα) οι αγωγοί του φυσικού αερίου και η οπτική ίνα «Καθώς για 2 χρόνια, ο νόμος προβλέπει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να ξανά σκαφτούν δρόμοι με νέα ασφαλτόστρωση, οι πολίτες αυτών των οδών, δεν θα έχουν οπτική ίνα. Κατά συνέπεια αποκλείονται από το γρήγορο internet».
Καθαριότητα & Πράσινο: Κανένα αίτημα σε αναμονή
Για την επίλυση των προβλημάτων στην Καθαριότητα και το Πράσινο μίλησαν  ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ηλίας Τάπρας, ο οποίος – μεταξύ άλλων – έκανε λόγο για την έμφαση σε ό, τι αφορά τα νέα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, για καλύτερα προγραμματισμένη αποκομιδή, για  την τοποθέτηση μπλε και καφέ κάδων, για την αποκομιδή γυαλιού,  ενώ ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Κώστας Τσιουκάνης, για την άμεση εξυπηρέτηση από την υπηρεσία όλων των αιτημάτων των δημοτών. Παράλληλα, μίλησε  για διαρκή προσπάθεια και παρά το όχι επαρκές προσωπικό να υπάρχει στην  πόλη και στις κοινότητες καλή φροντίδα  και μέριμνα για τη συντήρηση του Πρασίνου.
Δημοτική Αστυνομία & Διαχείριση αδέσποτων ζώων
Επίσης,  έγινε ενημέρωση για τις δράσεις της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων από τον αντιδήμαρχο Θ. Αναστασιάδη. Παραθέτοντας συγκεκριμένα αριθμητικά – στατιστικά στοιχεία  και δεδομένα, ο αντιδήμαρχος, έκανε λόγο για τριπλασιασμό της παραγωγικότητας τονίζοντας  π.χ.  ότι στο πρώτο δίμηνο του 2023 βεβαιώθηκαν από την δημοτική αστυνομία 139 παραβάσεις, ενώ στο αντίστοιχο δίμηνο του 2024, βεβαιώθηκαν  309 παραβάσεις που αφορούν τον Κ.Ο.Κ., αυξήθηκαν κατακόρυφα τα γνήσια υπογραφής από 6 (δίμηνο 2023) σε 81 (δίμηνο 2024), για  κατ´οίκον εξυπηρετήσεις συνδημοτών, που για λόγους υγείας δεν μπορούν να μεταβούν σε υπηρεσίες. Παράλληλα, έγινε διπλασιασμός κλήσεων σε εγκαταλελειμμένα οχήματα, ενώ οργανώθηκαν μόνο κατά τις πρώτες 40 ημέρες, 7 παρουσιάσεις κυκλοφοριακής αγωγής σε δημοτικά σχολεία, όταν ολόκληρο το 2023 είχαν γίνει μόλις 2.
Επιπλέον, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επίσκεψη της δημοτικής αστυνομίας σε 72 Κτηνοτροφικές μονάδες,  σε συνεργασία με το συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων, όπου κατέγραψαν όλα τα ζώα, προκειμένου  να ενταχθούν στο πρόγραμμα των δωρεάν στειρώσεων του Δήμου, όπως ορίζει και ο νόμος.  Τέλος – μεταξύ άλλων – δόθηκε προτεραιότητα στον πεζόδρομο με στόχο  όπως είπε «να ξαναγίνει πεζόδρομος».
Η υπόλοιπη ατζέντα της συνεδρίασης

Θέματα που τέθηκαν επίσης, στην πρώτη συνεδρίαση  επικεντρώθηκαν στην ενημέρωση για τις ενέργειες, στις οποίες προτίθεται να προβεί η νέα διοίκηση σχετικά με:
– Την εκπόνηση μελετών
– Τη Διαφάνεια Οικονομικών, τον ΕΝΦΙΑ και το μέλλον και τη διαχείριση της Α.Ε. «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Κοινή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ»
– Ενημέρωση από τη διοίκηση του Δ. Κατερίνης, την Τεχνική Υπηρεσία, τις Σχολικές Επιτροπές για το ζήτημα της Σχολικής Στέγης και των Σχολικών Υποδομών
– Αντιμετώπιση καθημερινότητας – Αγροτική Οδοποιία.

Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.