Free cookie consent management tool by TermsFeed Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών εν όψει της αντιπυρικής περιόδου – OlymposPress.gr
Δήμος Κατερίνης
Γραφείο τύπου
31-05-2021

Δήμος Κατερίνης – Πολιτική Προστασία:

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών εν όψει της αντιπυρικής περιόδου

– Ενημέρωση πολιτών και φορέων από 1 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου με ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τον οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς και οι πολίτες του Δήμου Κατερίνης μπορούν να πληροφορούνται από την ηλεκτρονική σελίδα της Γ.Γ.Π.Π. και συγκεκριμένα εδώ https://www.civilprotection.gr/el/daily-fire-prediction-map . Ο εν λόγω χάρτης θα συντάσσεται και εκδίδεται από 1 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου 2021.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πυρκαγιών στη χώρα μας οφείλεται σε αμέλεια, ένας από τους βασικούς στόχους της έκδοσης του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς είναι η αποτροπή ενεργειών που ενδέχεται να προκαλέσουν την έναρξη δασικής πυρκαγιάς από το συγκεκριμένο αίτιο. Αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό, με την συστηματική ενημέρωση των πολιτών μέσω δελτίων τύπου, που εκδίδονται με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. H πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς του EFFIS χαρτογραφείται σε 6 κατηγορίες (πολύ χαμηλή, χαμηλή, μέτρια, υψηλή, πολύ υψηλή και ακραία). Οι κατηγορίες κινδύνου αναλύονται ως εξής:

o Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή). Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.
o Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση). Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.
o Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή). Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).
o Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή). Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.
o Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ). Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος. Όλες οι πυρκαγιές που ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 5 ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους. Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές

Για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους και δεδομένου ότι έχει εγκριθεί η νέα υπ’ αριθμ. 9/2021 πυροσβεστική διάταξη με θέμα «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους» (ΦΕΚ 1923/Β’/2021) και με πεδίο εφαρμογής:
 Δάση, δασικές εκτάσεις, χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε βραχώδεις και πετρώδεις εκτάσεις των ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών, όπως περιγράφονται στο άρθρο 3 του ν. 998/1979, όπως ισχύει, καθώς και στο π.δ. 32/2016, όπως ισχύει.
 Αγροτικές εκτάσεις, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 2 του ν.δ. 3030/1954 και στο άρθρο 2 του ν. 3585/2007, όπως ισχύουν
 Περιοχές, εγκαταστάσεις και χώρους που βρίσκονται εντός ή σε απόσταση έως τριακόσια (300) μέτρα από τις προαναφερόμενες εκτάσεις. Ειδικότερα εφαρμόζονται:
α. Σε οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή μέσα σε όρια οικισμού χωρίς σχέδιο ή εκτός εγκεκριμένων σχεδίων ιδιοκτησίες ή εκτός ορίων οικισμού χωρίς σχέδιο ιδιοκτησίες (γήπεδα), καθώς και σε ζώνες και περιοχές ειδικών χρήσεων, όπως ορίζονται στην ισχύουσα εθνική νομοθεσία (όπως πολεοδομική, χωροταξική, κ.λπ.).
β. Σε κτιριακές υποδομές και πάσης φύσεως εγκαταστάσεις και οικονομικές δραστηριότητες.
γ. Σε τεχνικά έργα, έργα υποδομής ή άλλες απαραίτητες εγκαταστάσεις για την υποδομή και εγκατάσταση των ως άνω έργων.
δ. Σε περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς (αιγιαλός, παραλία, ποταμοί, λίμνες, εντός χερσαίας ζώνης λιμένος), καθώς και σε προστατευόμενες περιοχές (εθνικά πάρκα, καταφύγια άγριας ζωής, προστατευόμενα τοπία και προστατευόμενοι φυσικοί σχηματισμοί), και σε ζώνες προστασίας και διαχείρισης που ορίζονται στις περιοχές αυτές, στις οποίες επιτρέπονται ορισμένες κατηγορίες χρήσεων, όπως κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, γραφεία, συνάθροιση κοινού, εμπορικά κέντρα, βιομηχανικές – βιοτεχνικές εγκαταστάσεις.
 Οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή μέσα σε όρια οικισμού χωρίς σχέδιο και σε απόσταση μέχρι εκατό (100) μέτρων από τα όριά τους, και δεν εμπίπτουν στα ανωτέρω εδάφια α, β, γ, δ

όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καθώς και οι πολίτες

μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από τον παραπάνω σύνδεσμο για την Πρόβλεψη Κινδύνου Πυρκαγιάς και να συμμορφώνονται σύμφωνα τις διατάξεις της προαναφερόμενης πυροσβεστικής διάταξης. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα.

Ας εργαστούμε όλοι υπεύθυνα και συντονισμένα ευχόμενοι να έχουμε ένα ήσυχο και χωρίς πυρκαγιές καλοκαίρι!

Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.