Free cookie consent management tool by TermsFeed Ευχαριστήριο της ΕΟΔνΠ προς τους πολίτες της Νέας Τραπεζούντας Πιερίας – OlymposPress.gr

Την Κυριακή του Θωμά, κάτοικοι της Νέας Τραπεζούντας Πιερίας, μετά από πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου, συγκέντρωσαν τρόφιμα αντί για τα παραδοσιακά κεράσματα του ποντιακού ταφικού εθίμου «Πανέρια», τα οποία διατέθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας. Χωριανοί και επισκέπτες προσέφεραν μικρή ποσότητα οσπρίων, ζυμαρικών και ελαιόλαδου για τις ανάγκες των 106 ευπαθών οικογενειών που στηρίζονται από την κοινωνική δομή των εθελοντών της Πιερίας.  

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας ευχαριστεί θερμά όλους τους πολίτες που στήριξαν την πρωτοβουλία αυτή και ιδιαίτερα τους κ.κ. Κώστα Πετρίδη (Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου), Βασίλη Παραδεισόπουλο (Πρόεδρο του συλλόγου Υφηλάντης) τον κ. Βασίλη Εφραιμίδη για την οργάνωση συγκέντρωσης των τροφίμων και την ενημέρωση των κατοίκων του χωριού.

Την Κυριακή του Θωμά, συγκεντρώθηκαν 400 κιλά τρόφιμα, μια σημαντική ποσότητα με την οποία ενισχύθηκε η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Γράφει ο Τερζίδης Βασίλης: «Οι Οφίτες, πιστοί τις παραδόσεις του Πόντου, συνεχίζουν να τρέφουν ιδιαίτερο σεβασμό και εκτίμηση στους νεκρούς τους, τηρώντας μέχρι σήμερα, στη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας, τα ταφικά έθιμα, μεταξύ αυτών τα «Πανέρια».  Σύμφωνα με την παράδοση, την δεύτερη μέρα του Πάσχα, οι Χριστιανοί, με πανέρια στα χέρια, γεμάτα κόκκινα αυγά ή πίττες περίμεναν κοντά στα μνήματα τον ιερέα του χωριού να ψάλει τρισάγιο πάνω στον τάφο των προσφιλών τους προσώπων.»

Από το βιβλίο του διδασκάλου Πολυχρόνη Πολυχρονίδη.

Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.