Free cookie consent management tool by TermsFeed ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – OlymposPress.gr
ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Με τη μεγάλη συμμετοχική παρουσία εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων από όλη την Πιερία, αλλά και ενδιαφερομένων πολιτών, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης, η ενημερωτική εσπερίδα για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από το Υπουργείο Πολιτισμού-Αθλητισμού, δράσεων πολιτισμικών φορέων.
Εισηγητής της καθόλα αξιόλογης πρωτοβουλίας, ο νομικός με εξειδίκευση στο εταιρικό και φορολογικό δίκαιο καθώς και φιλόλογος, Ραφαήλ Μετενίδης. Αλλά και με την ιδιότητα του υπεύθυνου χρηματοδοτικών προγραμμάτων και διεθνών συνεργασιών του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου.
Η βραδιά ιδιαίτερα ενημερωτική και ενδιαφέρουσα έδωσε τη δυνατότητα στο κοινό να πληροφορηθεί για τις νέες επιχορηγητικές προοπτικές, αλλά και το πως θα υποβάλλει τον ορθό και πλήρη φάκελο για να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
«Η εσπερίδα αυτή μας κάνει κοινωνούς των νέων προσκλήσεων του Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού και μας κατευθύνει στο να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα εργαλεία μας για την χρηματοδότηση των δράσεων μας. Μάλιστα απόψε που τιμούμε συγκυριακά την παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής γλώσσας.» τόνισε ξεκινώντας την ενημερωτική του τοποθέτηση, ο κ. Μετενίδης.
Στο περίγραμμα της εισήγησής του ο κ. Μετενίδης ανέλυσε τα σημαντικότερα προβλήματα που ακυρώνουν τις χρηματοδοτήσεις, τις νομικές δυσκολίες με τους αυτοδιοίκητους οργανισμούς στη διαδικασία των επιχορηγήσεων και επισήμανε με έμφαση την απαραίτητη προϋπόθεση εγγραφής στο Μητρώο Πολιτιστικών Συλλόγων του Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού ώστε οι φορείς να τυγχάνουν των ανάλογων υποστηρίξεων.
Έκανε γνωστό ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στήριξης στους τοπικούς καλλιτέχνες, να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, να πριμοδοτηθεί η σύμπραξη δράσεων και κοινών προτάσεων μεταξύ συλλόγων, αλλά και να ανταποκριθούν οι φορείς στις προοπτικές του ψηφιακού μετασχηματισμού των ιστορικών τους αρχείων.
Ολοκληρώνοντας, επισήμανε την σημαντικότητα μιας τεκμηριωμένης υποβολής των φακέλων χρηματοδότησης, τις προτεραιότητες που απολαμβάνουν  τα πολυθεματικά Φεστιβάλ, και την πρωτοποριακή συμμετοχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης στο πρόγραμμα ψηφιακής καινοτομίας διαδραστικού βιβλίου. Επίσης  παρουσίασε τις επιχορηγούμενες δράσεις της νέας πρόσκλησης, όπως θεατρικά σχήματα, προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στους πολιτιστικούς χώρους, έρευνα μουσείων, πινακοθηκών, βιβλίο και φιλαναγνωσία, μουσική, δημιουργίες παιδιών και εφήβων, εικαστικές τέχνες, φωτογραφία, ντιζάιν.
Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΗΜΟΥ – Ο.Π.Π.Α.Π.
Η εσπερίδα υλοποιήθηκε με την συνδρομή του Δήμου Κατερίνης και του Πολιτιστικού του Οργανισμού, τους οποίους ευχαρίστησε ο κ. Μετενίδης.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος: «Συγχαίρω τον Ραφαήλ Μετενίδη για την πρωτοβουλία του να ενημερώσει τους συλλόγους για αυτά τα χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία εξήγγειλε και είναι άξια συγχαρητηρίων η Υπουργός κ. Μενδώνη. Σας προτείνω αφού ενημερωθείτε να καταθέσετε όλοι ανάλογο φάκελο. Και πάλι συγχαρητήρια.»
Από μέρους του Οργανισμού Πρόνοιας, Παιδείας, Αθλητισμού  και Πολιτισμού, ο πρόεδρος Ιωάννης Νταντάμης: «Είναι πολύ σημαντικό ότι απόψε είναι παρόντες σύλλογοι από όλη την Πιερία. Αποδέχθηκα την πρόταση του κ. Μετενίδη για την εσπερίδα, θεωρώντας ότι όσα θα μας εισηγηθεί θα μας βοηθήσουν στην γνώση και κατ’ επέκταση στη χρηματοδότηση και περαιτέρω αναπτυξιακή δράση των συλλογικών φορέων. Συγχαρητήρια στον Ραφαήλ και στην ομάδα του.»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΡ.ΦΕ.Ο.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, αφού συνεχάρη το δραστήριο μέλος της διοίκησης του ΟΡ.Φ.Ε.Ο. και τους συνεργάτες του, τόνισε: «Είναι πολύ σημαντικό ότι στην Πιερία δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα που θα βοηθά τους συλλόγους. Σας προτρέπω να μην διστάζετε για να υποβάλλετε φακέλους. Να επιμένετε και οι οποίες δυσκολίες να μην φοβίζουν. Εμείς στο Φεστιβάλ Ολύμπου εδώ και τρία χρόνια προσπαθούμε αλλά μόνο πέρσι πρώτη χρονιά που ανέλαβε ο Ραφαήλ και με δεδομένη την πληρότητα του φακέλου που επιμελήθηκε,  δικαιωθήκαμε. Θεωρώ ότι οι σημερινές προσκλήσεις είναι αξιόλογες.»
Αξίζει να επισημανθεί ότι και ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου υποστήριξε την όλη πρωτοβουλία της εσπερίδας.
Η βραδιά έκλεισε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων.
Η ομάδα προώθησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων που φέρει την επωνυμία Art Innovation Lab είναι ανοικτή για ενημέρωση των ενδιαφερομένων χωρίς καμμιά δέσμευση. Την στελεχώνουν εκτός του Ραφαήλ Μετενίδη, οι: Δημήτριος Γατσιός-Πεσερίδης, Διονύσιος Κωτούλας, Στέφανος Μπαλάφας, Σοφία Τζήκα και Αθανασία Αγγελοπούλου, η οποία διαχειρίστηκε επί της οθόνης και τη ροή των εικόνων και των διαγραμμάτων.
Την όλη εκδήλωση συντόνισε η εκπαιδευτικός-σεναριογράφος, αντιπρόεδρος της
Κινηματογραφικής  Λέσχης Κατερίνης και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Μάτα Κούρτη.
Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης

Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.