Free cookie consent management tool by TermsFeed Επιστολή του Δημάρχου Ανέστη Μανώλα προς τους Προέδρους Κ.Ε.Δ.Ε και Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας για τη “Δημοσιονομική διόρθωση” που επιβλήθηκε στο δήμο Πύδνας-Κολινδρου – OlymposPress.gr

Αγαπητοί κύριοι Πρόεδροι / Αγαπητέ Λάζαρε και Αγαπητέ Ιγνάτιε, Με την επιστολή μου αυτή επιθυμώ να σας ενημερώσω για κάποια σοβαρή αδικία που γίνεται και αφορά το δήμο Πύδνας-Κολινδρού, η οποία αδικία θέτει σε αμφιβολία το κοινό περί δικαίου αίσθημα κάθε λογικού πολίτη που ενημερώνεται γι' αυτήν. Παράλληλα, ενδεχομένως να οδηγήσει κάποιους σε πονηρές σκέψεις… 
Μετά την εκλογή μου στη θέση του Δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού διεπίστωσα ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής Αρχής είχαν συμβεί κάποια "περίεργα πράγματα". Κατόπιν τούτου, υπέβαλα τα στοιχεία τα οποία είχα συλλέξει σε αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές και παράλληλα ζήτησα να πραγματοποιηθεί στο δήμο μας έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος. Τονίζω ότι υπέβαλα στοιχεία χωρίς να αναφέρω οποιοδήποτε όνομα. 
Έως τώρα, για κάποια από τα θέματα που ανέφερα στις ελεγκτικές Αρχές, μετά τη διενέργεια σχετικών ελέγχων, πριν λίγους μήνες εκδόθηκε Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κατερίνης σύμφωνα με το οποίο οι ενδείξεις που προέκυψαν σε βάρος κάποιων κατηγορουμένων είναι επαρκείς και κατ' επέκταση ικανές να στηρίξουν δημόσια τη σε βάρος τους κατηγορία και για το λόγο αυτό θα πρέπει να παραπεμφθούν ενώπιον του ακροατηρίου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. 
Μετά τη διενέργεια του εκτάκτου διαχειριστικού ελέγχου που είχαμε ζητήσει, πριν λίγες ημέρες μας εστάλη από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού Μεθοδολογίας και Επιβολής Κυρώσεων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έγγραφο επιβολής "Δημοσιονομικής διόρθωσης". Σύμφωνα μ' αυτό το έγγραφο, λόγω των ατασθαλιών που διαπιστώθηκαν κατά την πραγματοποίηση του εκτάκτου διαχειριστικού ελέγχου, επιβάλλεται στο δήμο Πύδνας-Κολινδρού "Δημοσιονομική διόρθωση” 315.082 ευρώ. Το ποσό αυτό έχει βεβαιωθεί, είναι άμεσα απαιτητό, και ο δήμο μας έχει αναγκασθεί να προχωρήσει σε διαδικασίες για την πληρωμή του. 
Δηλαδή, για ατασθαλίες που ανευρέθησαν στο δήμο μας μετά από διαχειριστικό έλεγχο που εμείς ζητήσαμε να γίνει, καλείται να πληρώσει ο δήμος, δηλαδή ο φορολογούμενος δημότης, παρ' ότι τα στοιχεία της ' Έκθεσης αποτελεσμάτων διαχειριστικού ελέγχου” είναι κάποια από αυτά που στοιχειοθετούν τις κατηγορίες σε βάρος συγκεκριμένων ατόμων, τα οποία με το προαναφερθέν Βούλευμα παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Κάποιοι αυτοδιοικητικοί παρουσιάζουν τη "Δημοσιονομική διόρθωση” ως πρόστιμο που επιβλήθηκε στο δήμο μας και λίγο έως πολύ ισχυρίζονται ότι κακώς ζητήθηκε η διενέργεια εκτάκτου διαχειριστικού ελέγχου στο δήμο μας. 
Αγαπητοί Πρόεδροι, 
Αμφότεροι είστε καταξιωμένοι Δήμαρχοι, έχετε παρουσιάσει σημαντικότατο έργο κατά τη διάρκεια των προηγουμένων Δημαρχιακών θητειών σας και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να προσφέρετε στους συνδημότες σας. Παράλληλα έχετε πολύ σημαντικούς θεσμικούς ρόλους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θεωρώ βέβαιο ότι στις άμεσες προτεραιότητές σας είναι και η προάσπιση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοικήσεως. Πιστεύω ότι η επιβολή της "Δημοσιονομηκής διόρθωσης” στο δήμο Πύδνας-Κολινδρού πλήττει το θεσμό αυτό. Και εξηγούμαι: 
Είναι γνωστή η νομική αρχή του "τεκμηρίου της αθωότητος” για κάθε κατηγορούμενο. Αφού όμως υπάρχει παραπομπή κατηγορουμένων και η παραπομπή τους έχει άμεση σχέση με τους λόγους επιβολής της "Δημοσιονομικής διόρθωσης", για ποιό λόγο δεν αναμένεται η εκδίκαση των υποθέσεων αλλά καλείται ο δήμος μας να πληρώσει άμεσα! Επιπλέον, εάν τελικώς το δικαστήριο αποφασίσει ότι για τις ατασθαλίες ευθύνονται συγκεκριμένα άτομα, για ποιο λόγο θα πρέπει ο δήμος μας να εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες διεκδικώντας από τα άτομα αυτά (και ίσως μετά από αρκετά χρόνια) τα χρήματα που του έχουν άμεσα παρακρατηθεί; Παράλληλα θα επιβεβαιωθούν αυτοί που ισχυρίζονται ότι "δεν την πληρώνουν οι πραγματικά υπεύθυνοι” 
Αγαπητοί Πρόεδροι, 
Όπως γνωρίζετε, επί 40 έτη υπηρέτησα την Πατρίδα μας ως Αξιωματικός και με την τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισα να ασχοληθώ μόνο από διάθεση προσφοράς στον τόπο μου. Η τελευταία θέση στην οποία είχα τοποθετηθεί ως Αντιστράτηγος ήταν η θέση του Γενικού Επιθεωρητού Στρατού (ΓΕΠΣ). Στον ΓΕΠΣ υπήγετο και το Ελεγκτικό Σώμα, το οποίο διενεργεί ελέγχους στις στρατιωτικές Μονάδες και Σχηματισμούς. Σε περίπτωση που διαπιστώνονται ατασθαλίες, ο καταλογισμός γίνεται στα άτομα τα οποία με πράξεις ή παραλήψεις τους προκάλεσαν τις ατασθαλίες. Δεν υπάρχει περίπτωση ο καταλογισμός να γίνει σε βάρος της Μονάδος ή του Σχηματισμού. Για ποιο λόγο στην περίπτωσή μας να πρέπει να πληρώσει ο δήμος, δηλαδή ο δημότης; 
Για όλα τα προαναφερθέντα και επειδή θεωρώ ότι η επιβολή της "Δημοσιονομικής διόρθωσης” είναι απολύτως άδικη για το δήμο μας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας έχω ήδη αποποιηθεί την εκλογή μου ως Δημοτικός Σύμβουλος του δήμου Πύδνας-Κολινδρού. Δεν παραιτήθηκα άμεσα από τη θέση του Δημάρχου, δεδομένου ότι η θητεία μου λήγει την 31- 12-2023 και δεν επιθυμώ να δημιουργήσω διαδικαστικά προβλήματα στο δήμο μας. 
Αγαπητοί Πρόεδροι, 
Επειδή πιστεύω ότι και κατά τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2024 πλέον των Δημαρχιακών καθηκόντων σας θα συνεχίσετε να έχετε και πολύ σημαντικούς θεσμικούς ρόλους στην τοπική αυτοδιοίκηση, σας καλώ και σας παρακαλώ μέσω των θεσμικών ρόλων σας να μεριμνήσετε για τη δικαίωση του δήμου Πύδνας- Κολινδρού, επειδή πιστεύω ότι αυτό θα τονώσει την εμπιστοσύνη των δημοτών γενικώς και όχι μόνο του δήμου μας στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοικήσεως, αλλά και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. 
Θερμές ευχές για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και δύναμη για να συνεχίσετε το παραγωγικό έργο σας. 
Με εκτίμηση 
Αναστάσιος Δ. Μανώλας 
Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού

Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.