Free cookie consent management tool by TermsFeed ΕΚΑΣ –ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ – OlymposPress.gr
ΕΚΑΣ –ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ
Το  ΕΚΑΣ, που θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ  το 1996 κι ελάμβαναν κάθε μήνα οι χαμηλοσυνταξιούχοι βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Ειδικότερα, με την παρ. 4 του άρθρου 92 του ν.4387/2016 προβλέφθηκε η οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι την 1.1.2020.Επιπλέον η κατάργηση των  κατώτατων ορίων    συντάξεων του ΙΚΑ δημιούργησε σημαντικά  προβλήματα επιβίωσης στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Η κυβέρνηση της ΝΔ  αρνείται πεισματικά την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, με τον Υπουργό Εργασίας να απαντά αρνητικά σε κάθε πρόταση του ΠΑΣΟΚ για θέσπιση νέου ΕΚΑΣ ή ακόμη και κατώτερου πλαφόν στις συντάξεις.
Από 1-1-2021 και μετά, πάνω από 600.000  χαμηλοσυνταξιούχοι με μεικτή σύνταξη μέχρι 500 ευρώ,  επιβαρύνθηκαν  για την αγορά των φαρμάκων τους, με άλλα λόγια η πενιχρή σύνταξή τους  μειώθηκε ακόμη περισσότερο.
Οι μεγάλες και μόνιμες περικοπές των συντάξεων και το πάγωμα της αύξησής τους για το διάστημα  μέχρι το 2022 προκάλεσαν τη βίαιη φτωχοποίηση ευρύτερων συνταξιοδοτικών στρωμάτων και έκαναν μόνιμη κατάσταση στη χώρα μας την συνταξιοδοτική φτώχεια.
 Όπως αποδεικνύεται από τα παρακάτω στοιχεία σήμερα διαβιούν στα όρια της απόλυτης ή σχετικής φτώχειας με μηνιαία σύνταξη:
– 1.114.282 συνταξιούχοι ποσοστό 43,36% λαμβάνουν μεικτή σύνταξη γήρατος  μέχρι 700€ του μήνα.
– 915.345 συνταξιούχοι ποσοστό 37,29% λαμβάνουν μεικτή σύνταξη γήρατος μέχρι  600€ το μήνα.
– 660.345 συνταξιούχοι ποσοστό 26,88% λαμβάνουν μεικτή σύνταξη μέχρι 500€ το μήνα.
Οι περισσότεροι από αυτούς  είναι σήμερα οι εν δυνάμει δικαιούχοι του νέου ΕΚΑΣ σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.
Γι αυτό θα πρέπει να επαναθεσπιστεί και να χορηγηθεί εκ νέου σε όλους τους  χαμηλοσυνταξιούχους ή τουλάχιστον σε αυτούς που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη ντροπής έως 500€ μεικτά (470€ καθαρά).
Θα μπορούσε  να εφαρμοστεί και για τους συνταξιούχους ένα επίδομα αντίστοιχο με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Χαμηλοσυνταξιούχων για παράδειγμα, που θα καταβάλλεται σε αυτούς που έχουν εισοδήματα χαμηλότερα από τα 8.472,09 ευρώ και μέχρι τη συμπλήρωση αυτού του ορίου.
Αυξημένες ανάγκες
 Η κατάργηση του επιδόματος  ανέτρεψε τη ζωή περίπου 300.000 χαμηλοσυνταξιούχων και  τα στοιχεία μαρτυρούν πως οι βασικές ανάγκες συνεχώς  αυξάνονται χωρίς να ικανοποιούνται .
Γι αυτό σήμερα με την έκρηξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού που δεν είναι συγκυριακά φαινόμενα, το ζήτημα της μόνιμης επαναφοράς  ενός νέου  ΕΚΑΣ είναι  επιτακτικό και αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε, τη στιγμή μάλιστα που καταγράφεται υπέρβαση πάνω από 3δισ.ευρώ στα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού του  εννιαμήνου του 2023.
Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.