Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας – Τύπου
10-02-2022

Δικαίωση του Δήμου Κατερίνης για την ναυαγοσωστική κάλυψη
-Απαλλάσσεται από πρόστιμα 756.000 ευρώ με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης

Την απαλλαγή του Δήμου Κατερίνης των συνολικά 80 προστίμων ύψους 756.000 ευρώ που επιβλήθηκαν από το Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης για την μη έγκαιρη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών την περσινή περίοδο, αποφάσισε ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.
Είχε προηγηθεί νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών που αναγνώριζε με αυτόν τον τρόπο ότι το νέο Προεδρικό Διάταγμα προκάλεσε σοβαρά  προβλήματα στους δήμους,  λόγω της  έλλειψης ναυαγοσωστών για την  κάλυψη των αναγκών τους.  
Ο Δήμαρχος Κατερίνης Κ.Κουκοδήμος είχε από την πρώτη στιγμή και μέσω της ΚΕΔΕ ζητήσει την απαλλαγή των δήμων που χωρίς δική τους υπαιτιότητα βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα, όπως επιπλέον ζήτησε και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει πλεον την κάλυψη των ακτών.
Μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας ο δήμος Κατερίνης προχώρησε σε ενδικοφανείς προσφυγές κατά των αποφάσεων επιβολής προστίμων και δικαιώθηκε πετυχαίνοντας την απαλλαγή του δήμου από πρόστιμα ύψους 756.000 ευρώ.
Στην απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης αναφέρονται ενδεικτικά τα εξής: «Επειδή, από όλες τις προπεριγραφείσες ενέργειες του Δήμου Κατερίνης δεν καταλείπεται αμφιβολία ότι ο ως άνω Δήμος, προχώρησε, διαδοχικά, σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, με χρονική εγγύτητα και χωρίς καθυστέρηση και ως εκ τούτου δεν στοιχειοθετείται η ύπαρξη υπαιτιότητας σε βάρος του, καθώς η κατ’ουσίαν μη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών του Δήμου Κατερίνης, για τη θερινή περίοδο από 1-6-2021 έως 30-9-2021 δεν αποδεικνύεται ότι μπορεί να αποδοθεί σε άμεσο ή ενδεχόμενο δόλο, αλλά ούτε σε βαριά ή ελαφριά αμέλεια των αρμοδίων οργάνων του ομώνυμου Δήμου, δεδομένου ότι από την αλληλουχία των γεγονότων του εν λόγω διαγωνισμού, δεν διαπιστώνεται έλλειψη της απαιτούμενης επιμέλειας του μέσου συνετού και ευσυνείδητου ανθρώπου, πολλώ δε μάλλον επιδίωξη του ζημιογόνου αποτελέσματος ή πρόβλεψη αυτού ως αναγκαστικής συνέπειας των πράξεων τους,
ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του δεύτερου εδαφίου της παρ.1 του άρθρου 43 του Ν.4873 (ΦΕΚ 248/Α) για τη διαγραφή των συνολικά 65+15 αποφάσεων επιβολής προστίμων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης. Γραφείο Γενικής Αστυνομίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε βάρος του Δήμου Κατερίνης λόγω παράβασης του άρθρου 7 παρ.1 (α) του Π.Δ. 71/2020 (ΦΕΚ166/Α)».
Ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος με δήλωσή του τόνισε: «Οι Δήμοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα Προεδρικό Διάταγμα που δεν έλαβε υπόψη του ότι ο αριθμός των ναυαγοσωστών σε όλη τη χώρα δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο των ακτών. Αυτό το αντιλήφθηκε η Κυβέρνηση,  αφού πολλοί δήμοι σε όλη τη χώρα στερήθηκαν τις γαλάζιες σημαίες  χωρίς υπαιτιότητά τους και προχώρησε νομοθετικά στη δυνατότητα απαλλαγής των προστίμων. Αυτό που απομένει όμως είναι να υπάρξει αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος προκειμένου να μην βρεθούμε και πάλι φέτος οι Δήμοι μπροστά στο ανυπέρβλητο πρόβλημα της έλλειψης ναυαγοσωστών».