Free cookie consent management tool by TermsFeed «Γυναίκα θα πει….» – Ο Δήμος Κατερίνης τιμά την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας – OlymposPress.gr
Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας – Τύπου
07-03-2024

«Γυναίκα θα πει….» – Ο Δήμος Κατερίνης τιμά την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας
– Εκδηλώσεις από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας & το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών
– Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριο 08/03 στην πλατεία Ελευθερίας

«Γυναίκα θα πει….» είναι ο τίτλος των εκδηλώσεων, που με αφορμή την 8η Μαρτίου – ημέρα του παγκόσμιου εορτασμού  της  Γυναίκας, ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου.
Όπως σημειώνει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος: «Η ημέρα της Γυναίκας αποτελεί τιμή στους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας, ως μητέρας, συζύγου, εργαζόμενης, ενεργού μέλους της κοινωνίας μας, καθώς και της προσφοράς της στην οικογένεια και στο κοινωνικό σύνολο. Χρόνια πολλά στις γυναίκες που δίνουν έναν καθημερινό, αφανή αγώνα».
Δείκτης πολιτισμού & δημοκρατίας
«Η ισότητα των φύλων, ως δείκτης πολιτισμού και  Δημοκρατίας, σημαίνει ισότιμη προβολή, ενδυνάμωση, ευθύνη και συμμετοχή των γυναικών και ανδρών σε όλους τους  τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού βίου» τονίζει από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Σάββας Καρυπίδης επισημαίνοντας ότι «Με όχημα το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών, καθημερινά στον Δήμο μας, παρέχουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα έχουν ως στόχο να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τη τοπική κοινωνία για την πρόληψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών».
 Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα έγιναν ήδη οι εξής δράσεις:
Δόθηκε στη δημοσιότητα video, που δημιουργήθηκε από τα στελέχη και τους συνεργάτες της Αντιδημαρχίας, όπου αποτυπώνεται η καθημερινότητα και οι πολυδιάστατοι ρόλοι καταξιωμένων γυναικών του τόπου μας. Παράλληλα, επιζώσα ενδοοικογενειακής βίας στέλνει το δικό της «δυνατό μήνυμα» ΖΩΗΣ.
– Χθες το απόγευμα, ο Δήμος Κατερίνης σε συνδιοργάνωση με τον σύλλογο «Κόρες Πιερίων», πραγματοποίησε ενημέρωση για την έμφυλη βία,  από στέλεχος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Κατερίνης ενώ ακολούθησε ενημέρωση για το panic button και την ενδοοικογενειακή βία από την Αστυνόμο Α’  Μαλαμίδου Ουρανία.
Επόμενες προγραμματισμένες εκδηλώσεις:
-Στις 8/3/2024 ο Δήμος Κατερίνης και το Σ/Κ τιμά την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στην Πλατεία Ελευθερίας, από τις 10.00 έως 14.00
-Στις 14/3/2024 θα πραγματοποιηθεί δράση ευαισθητοποίησης στην  ΕΠΑΣ Μαθητείας Δ.Υ.Π.Α. Κατερίνης  
-Στις 18/3/2024, Καθ. Δευτέρα, τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Κατερίνης, θα παραστούν στις εκδηλώσεις του ποντιακού συλλόγου Παναγία Σουμελά, ο οποίος αποφάσισε να αφιερώσει αυτή την ημέρα στην προβολή της δομής και των παρεχόμενων υπηρεσιών της.
                   Η ταυτότητα του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών
  Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κατερίνης, λειτουργεί από το 2013 με πρωτοβουλία του Δήμου. Αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών που περιλαμβάνει : 1) Την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 2) 44 Συμβουλευτικά Κέντρα που δημιουργήθηκαν σε Δήμους και 3) 20 Ξενώνες Φιλοξενίας των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό, Κοινωνιολόγο και Νομικό και συνιστά υπηρεσία πρώτης γραμμής με στόχους:

 την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
 την παροχή πολλαπλών υπηρεσιών συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες που είναι ή έχουν υπάρξει θύματα βίας και σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμεΑ, άνεργες κλπ)
 την υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη του φαινομένου σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο δέχεται ενήλικες γυναίκες (άνω των 18) που υφίστανται ή έχουν υποστεί :
 βία κάθε μορφής και
 που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμεΑ, άνεργες κλπ)

Παρεχόμενες υπηρεσίες:
 Ψυχολογική και κοινωνική στήριξη
 Νομική συμβουλευτική
 Εργασιακή συμβουλευτική
 Υπηρεσίες παραπομπής, όποτε αυτό απαιτείται σε Ξενώνες, στις Αστυνομικές και Εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο ,σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας ,
σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών
 Υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών (διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, ενημερώσεις ευαισθητοποίησης της μαθητικής κοινότητας, δελτία τύπου  κ.ά)
Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ  και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου της συμβουλευτικής διαδικασίας.Ωράριο λειτουργίας Δευτέρα-Παρασκευή 07.00 με 17.00 κατόπιν ραντεβού (στο τηλ. 23510 – 36678).

Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.