Δήμος Κατερίνης
Γραφείο τύπου
19-07-2021

Γιώργος Νταντάμης: Επιβεβλημένη η αποφασιστική αντιμετώπιση του φαινομένου της ρύπανσης στον Πέλεκα
– «Συστράτευση» με την κοινωνία των πολιτών για να σταματήσει η περιβαλλοντική αθλιότητα
– Τα έως σήμερα καθοριστικά βήματα ανάδειξης του προβλήματος από τον Δήμο Κατερίνης

Το χρόνιο πρόβλημα της ρύπανσης του Πέλεκα από επιχειρήσεις (κτηνοτροφικές), καθώς και της αποκρουστικής εικόνας των λυμάτων που αναδύουν αφόρητη δυσοσμία,  έχει λάβει ανησυχητικές  διαστάσεις.
Όπως τονίζει ο Αντιδήμαρχος Δόμησης & Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κατερίνης Γιώργος Νταντάμης: «Στον Δήμο Κατερίνης, ο αγώνας για ένα καθαρό περιβάλλον, όπως πραγματικά αξίζει στους συνδημότες μας δεν έφυγε στιγμή από το κάδρο των προτεραιοτήτων μας. Παρά το γεγονός, ότι, οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι είναι αρμοδιότητα άλλων φορέων, ο Δήμος Κατερίνης προέβη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος».
Και συνεχίζει ο Αντιδήμαρχος: «Ξεκινήσαμε με τον Δήμαρχο Κώστα Κουκοδήμο, ο οποίος στη συνέχεια με όρισε συντονιστή,  μία εκστρατεία  για την προστασία του περιβάλλοντος. Εδώ και χρόνια υπήρχε μόνο  η σιωπή των ιθυνόντων που επέτρεπαν  κάποιους να ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα. Είπαμε ως εδώ. Αναδείξαμε το πρόβλημα και απευθυνθήκαμε στους φορείς του Δημοσίου που οφείλουν να δράσουν. Επιπλέον, απευθυνθήκαμε στον Εισαγγελέα με τα στοιχεία που επιμελώς συγκεντρώσαμε».
Όπως διευκρινίζει ο κος Νταντάμης: «Επανερχόμαστε θέτοντας υπόψη  των δημοτών και κάθε ενδιαφερομένου ενδεικτικό  αναλυτικό ημερολόγιο των δράσεων και των ενεργειών μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου ρύπανσης του Πέλεκα». Πιο συγκεκριμένα:
16/02/2020 με ΑΠ 6155/18-02-2020 έγγραφο της Δνσης Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Κατερίνης προς το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροιοικονομίας ΠΕ Πιερίας με θέμα «Διερεύνηση Ρύπανσης».
03-04/2020 Συνάντηση με φορείς και πολίτες για το θέμα ρύπανσης της περιφερειακής τάφρου, στον Πέλεκα.
21/05/2020  Σύσκεψη με τον Δήμαρχο Κατερίνης και σχετική ενημέρωση των δημοτών μέσω δελτίου τύπου.
05/06/2020 Επίσκεψη δημοτικών συμβούλων στην περιφερειακή τάφρο και στον Βιολογικό Κατερίνης. Κλήθηκαν επί τόπου και οι δημοσιογράφοι και αποτύπωσαν τις εικόνες της ρύπανσης. Μάλιστα, η διοίκηση του δήμου κάλεσε και την αστυνομία, προκειμένου να καταγγείλει το γεγονός.
11/06/2020 Κατάθεση στη Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας με θέμα την ρύπανση Περιβάλλοντος και σχετική ενημέρωση των δημοτών μέσω δελτίου τύπου.
01/07/2020 Ενημερωτική συνάντηση με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης και έκδοση σχετικού δελτίου τύπου.
08/09/2020 Συνάντηση με πολίτες και φορείς για ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου.
09/09/2020 Συνάντηση στην ΠΕ Πιερίας με την Αντιπεριφερειάρχη και τον προϊστάμενο τμήματος Περιβάλλοντος της ΠΕ Πιερίας.
09/09/2020 Συνάντηση εργασίας με την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος Β. Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.
01/10/2020 Έγγραφο με ΑΠ31607/01/10/2020 προς τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και στους επιθεωρητές με  θέμα την δυσοσμία και την εκτεταμένη ρύπανση περιβάλλοντος.
26/10/2020 Συνάντηση του Δήμαρχου Κατερίνης με μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών “I can‘t breathe”.
24/06/2021 Ενημέρωση των δημοτών μέσω δελτίου τύπου, με θέμα την επικείμενη εκδίκαση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, την Τρίτη 29 Ιουνίου.
26/06/2021 Συνάντηση με την ομάδα I can’t breathe στο Δημαρχείο.
02/07/2021 Έγγραφο με ΑΠ19743/02/07/2021 προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κο Ταγαρά, καθώς και προς το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Β. Ελλάδας με θέμα την ρύπανση της Τάφρου και την έντονη δυσοσμία.
Παράλληλα, έγιναν συναντήσεις με τους Βουλευτές Πιερίας, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου Κατερίνης και πιο συγκεκριμένα με τους: Ξενοφώντα Μπαραλιάκο, Σάββα Χιονίδη, Μπέτυ Σκούφα.
Επιπλέον, το ζήτημα απασχόλησε και τακτικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπου ενδεικτικά επισημαίνεται ότι: κατόπιν πρότασης του προέδρου της Επιτροπής, αποσύρθηκε θέμα (απόφαση 46/2020), περί γνωμοδότησης για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετικά με την επέκταση πτηνοσφαγείου. Ζητήθηκε μάλιστα εγγράφως από το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο της Περιφέρειας  Κεντρικής Μακεδονίας (τμήμα Περιβάλλοντος), προκειμένου αυτό να απαντήσει για την ορθή ή μη  λειτουργία του ανωτέρω πτηνοσφαγείου με βάση τους Περιβαλλοντικούς Όρους Λειτουργίας.
Όπως καταλήγει ο κος Νταντάμης: «Με μόνο κίνητρο την ουσία, την αλήθεια και το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για την αντιμετώπιση του χρόνιου αυτού προβλήματος, καλούμε την ίδια την κοινωνία των πολιτών σε συστράτευση. Συμμεριζόμαστε τα αισθήματα απόγνωσης & δυσφορίας των κατοίκων και για αυτό δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας για να σταματήσει αυτή η περιβαλλοντική αθλιότητα. Κατανοούμε την άγνοια και υστεροβουλία όλων όσοι παραπληροφορούν τους συνδημότες μας διαστρεβλώνοντας γεγονότα και αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Δημοτικής Αρχής. Τους προτρέπουμε να σοβαρευτούν».