Free cookie consent management tool by TermsFeed Για την εκδήλωση πυρκαγιάς στα Πιέρια Όρη – OlymposPress.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ
Για την εκδήλωση πυρκαγιάς στα Πιέρια Όρη

  Η Διεύθυνση Δασών Πιερίας σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δημόσιο Δασικό Σύμπλεγμα Ρητίνης – Βρύας, σας ενημερώνει ότι αυτή ξεκίνησε  πλησίον της δασικής θέσης «Μεσιά» σε υψομέτρο 1100 μέτρων, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024. Η μετάβαση της υπηρεσίας ήταν άμεση και η παρουσία της ήταν και είναι συνεχής στην περιοχή.
  Η πυρκαγιά ήταν ως επί το πλείστο έρπουσα, καίγοντας υπόροφο Οξιάς και Μ. Πεύκης σε έκταση 2612 στρεμμάτων, περνώντας από το καταφύγιο της «Σαρακατσάνας» στα 1680 μέτρα, το οποίο αποτέλεσε και το κέντρο της επιχείρησης της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, φτάνοντας μέχρι τα όρια της Π.Ε. Πιερίας με την Κοζάνη σε υψόμετρο 2000 μέτρα.
  Πρώτο μέλημα της υπηρεσίας ήταν να αποτραπεί η μετατροπή της πυρκαγιάς σε επικόρυφη, η οποία θα ήταν καταστροφική, η προστασία του καταφυγίου και των ανθρώπων που επιχειρούσαν στην κατάσβεση, η λιγότερη δυνατή ζημία του δασικού οικοσυστήματος και η υποστήριξη της ΠΥ με τις κατάλληλες επιστημονικές πληροφορίες για την μελλοντική εξέλιξη και κατεύθυνσή της.
 Το δασικό οδικό δίκτυο ήταν συντηρημένο και προσπελάσιμο για τα παντός τύπου οχήματα, πυροσβεστικά, υδροφόρες και μηχανήματα έργου από την Ρητίνη έως και το καταφύγιο της Σαρακατσάνας, ενώ για τον έλεγχο της πυρκαγιάς διανοίχτηκαν 7 αντιπυρικές ζώνες έως τα όρια με την Π.Ε. Κοζάνης και του χιονοδρομικού κέντρου του Ελατοχωρίου.
  Εντός του δασικού συμπλέγματος υπήρχαν δύο διαθέσιμα σημεία υδροληψίας, στην δασική θέση «Μεσιά» σε υψόμετρο 1100 μέτρα και πλησίον του καταφυγίου στα 1680 μέτρα.
  Η όλη επιχείρηση από την πλευρά της Δασικής Υπηρεσίας και η υποστήριξη στο έργο κατάσβεσης της Πυροσβεστικής, στέφτηκε με επιτυχία, λόγω των ενεργών πολιτών, οι οποίοι αποτελούν τους θεματοφύλακες των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος.
  Οι κάτοικοι της Ρητίνης, της Βρύας, του Ελατοχωρίου και των όμορων οικισμών, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Καταλωνίων, Αγίου Δημητρίου, Λιβαδίου, Μηλιάς, Σκοτίνας, Ελατοχωρίου, Φωτεινών, δασεργάτες της Pieria Wood (Δροσούνης Π.), η ΚΟΜΑΘ, ο κυνηγετικός Σύλλογος Κατερίνης, οι εθελοντές, οι ορειβάτες, οι διαχειριστές του καταφυγίου «Σαρακατσάνα» και όλοι οι επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της υπηρεσίας από την πρώτη στιγμή, ήταν ο κυριότερος παράγοντας της σωτηρίας του Δάσους από την πύρινη λαίλαπα.
  Θα πρέπει να τονιστεί η άψογη συνεργασία της Δασικής με την Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους (πρόληψης και καταστολής), με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Π.Ε. Πιερίας, με το Δήμο Κατερίνης και με τον Ελληνικό Στρατό, για την διάθεση 6 μηχανημάτων έργου για όσο διάστημα αυτά ήταν απαραίτητα και 2 υδροφόρων.
  Τέλος θα πρέπει να τονιστεί η επιστημονική επάρκεια και η άριστη γνώση των δασικών οικοσυστημάτων και του ορεινού όγκου της Πιερίας, όλου του προσωπικού της υπηρεσίας, τόσο αυτού που βρέθηκε στο πεδίο της πυρκαγιάς, όσο και αυτού που το υποστήριξε καθόλη της διάρκεια από την έδρα της υπηρεσίας, σε μία χρονική στιγμή όπου η αντιπυρική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει.
           Ο  Αν. Προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών Πιερίας

                          Δρ. Πέτρος Παπαπέτρου
                           Δασολόγος με Α΄ βαθμό

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης
Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.