Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας – Τύπου
09/03/2022

Αντιπροσωπεία του Δήμου Κατερίνης
σε εκδήλωση οινοτουρισμού και οίνου Ματέρα

Γεύση από οίνους της Κατερίνης στην Ιταλία

Στην Ματέρα της Ιταλίας, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2019, βρέθηκε ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Τουρισμού Μαρία Τερζίδου για την παρουσίαση οίνων Κατερίνης στην τριήμερη εκδήλωση προβολής οινοτουρισμού και οίνου « VINI da TERRE ESTREME»,  που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Alvino 1884 από τις 5 έως τις 7 Μαρτίου 2022.

Ο Δήμος Κατερίνης συμμετείχε στην εκδήλωση με τέσσερις ετικέτες οινοποιείων με έδρα την Κατερίνη. Συγκεκριμένα παρουσιάσθηκαν κρασιά των οινοποιείων  Καρασήμου,  Κούρτη, Ξηρομερίτη και Παντούλη.

Η εκδήλωση οινοτουρισμού και οίνου διοργανώνεται στην Ματέρα την τελευταία δεκαετία από φορείς της ευρύτερης περιοχής Basilicata της Ιταλίας όπως η Νομαρχία, η Περιφέρεια και το Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την εταιρεία Pilota Groen και υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου dott. Bartolomeo Roberto Lepori.

Στόχος της εκδήλωσης, η ανάδειξη ιδιαίτερων οίνων της Ευρώπης με μοναδικά χαρακτηριστικά όπως τα ΠΟΠ κρασιά, οίνοι που προέρχονται από αμπέλια πάνω από τα 500 μέτρα, οίνοι από αμπέλια που βρίσκονται σε πρόποδες χιονισμένου βουνού, οίνοι με γηγενείς ποικιλίες καθώς και οίνοι που έχουν μια μοναδική ιστορία (story telling).

Την ελληνική αποστολή συντόνισε το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και συνόδευσαν ο Γενικός Γραμματέας Marco DELLA PUPPA, καθώς και το μέλος Γεώργιος Παηλισίδης.

Κατά την διάρκεια της τριήμερης εκδήλωσης εκτός από την έκθεση οίνων,  πραγματοποιήθηκε ειδικό master class με γευσιγνωσία των ελληνικών οίνων, παρατέθηκαν γεύματα με τιμώμενη την ιταλική και ελληνική κουζίνα, ενώ πριν την λήξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των τουριστικών προορισμών των συμμετεχόντων. Η παρουσίαση των τουριστικών πλεονεκτημάτων της Κατερίνης,  έγινε από την Αντιδήμαρχο Τουρισμού Μαρία Τερζίδου.

Ο Δήμαρχος Κατερίνης κατά την διαμονή του στην Ματέρα είχε την ευκαιρία να έχει συναντήσεις με τον Επίτιμο Πρόξενο Ελλάδος Bari-Bassilicata, τον Πρόεδρο του Βιομηχανικού Επιμελητήριου της Ματέρα, τον Δήμαρχο της Ματέρα, καθώς και τον Νομάρχη της Νομαρχίας της Basilicata.

«Η ποιότητα και ο εξαιρετικός επαγγελματισμός των οινοπαραγωγών της Κατερίνης, αναγνωρίστηκε και εκτός των ελληνικών συνορων. Η εκδήλωση οινοτουρισμού και οίνου στη Ματέρα της Ιταλίας, ανέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες του συγκεκριμένου κλάδου. Ο Δήμος Κατερίνης, στηρίζει την προσπάθεια των οινοπαραγωγών μας και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, ανοίγει νέους ορίζοντες στο προϊόν τους. Ιδιαίτερα εποικοδομητικές, ήταν οι συναντήσεις που είχαμε με εκπροσώπους της ιταλικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματικούς και τουριστικούς φορείς, καθώς και με τα μέσα ενημέρωσης. Η προσπάθεια είναι συνεχής και ευελπιστώ ότι τα αποτελέσματα τέτοιων πρωτοβουλιών θα φανούν πολύ σύντομα», δήλωσε ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Βέροιας και ο Δήμος Παιανίας.
 
«Με την συμμετοχή μας στην εκδήλωση οινοτουρισμού και οίνου στην Ματέρα ξεκινά με μεγάλες προοπτικές η υλοποίηση του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής του Δήμου Κατερίνης για το 2022», δήλωσε η αντιδήμαρχος Τουρισμού Κατερίνης Μαρία Τερζίδου. Η κ. Τερζίδου ανέφερε τα εξής: «η παρουσίαση οίνων της Κατερίνης και η αποκόμιση θετικών κριτικών από ειδικούς γευσιγνώστες σε Ιταλικό έδαφος είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, γνωρίζοντας την μεγάλη παράδοση στην παραγωγή οίνου στην συγκεκριμένη χώρα. Είμαστε περήφανοι για τους οινοπαραγωγούς μας και τις εξαιρετικές ετικέτες τους με τις οποίες επέλεξαν να συμμετέχουν στην δράση αυτή. Τα κρασιά μας κέντρισαν το ενδιαφέρον των ειδικών της Ιταλίας ενώ ταυτόχρονα είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το τουριστικό μας προϊόν σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό ακροατήριο.
Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν οι οινοτουριστικές διαδρομές της νότιας Ιταλίας που επικεντρώνονται στην ανάδειξη του πολιτισμού και των προϊόντων αγροδιατροφής. Οι τουριστικοί προορισμοί βασίζονται στους επισκέψιμους χώρους που αναδεικνύουν τον τρόπο ζωής των ντόπιων μέσα από τα έθιμα και τις κοινωνικές τους δραστηριότητες, οι οποίες σέβονται την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους. Αυτό είναι ένα στοιχείο που πλέον επεξεργάζονται εντατικά, αναπτύσσοντας επισκέψιμους χώρους, και δικοί μας οινοπαραγωγοί. Είναι αλήθεια πως το τοπίο και η φιλόξενη συμπεριφορά των επαγγελματιών μπορούν να ανταμείψουν τον επισκέπτη με τις πιο δυνατές, αυθεντικές και γλυκές εμπειρίες και αναμνήσεις.
Για τρεις ημέρες “διαβάζαμε” του ειδικούς της Ν. Ιταλίας στον οινοτουρισμό και την διοργάνωση γαστρονομικών events. Αποτελεί στόχο μας η διοργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων στον Δήμο Κατερίνης καθώς και η δημιουργία ενημερωτικού υλικού για τον επισκέπτη. Το κρασί για να γίνει τουριστικό προϊόν θέλει το story telling του και το γραφείο Τουρισμού του Δ. Κατερίνης σκοπεύει να δημιουργήσει σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες του τόπου όλες τις ενδιαφέρουσες διαδρομές γαστρονομίας του τόπου και να τις συνδυάσει με τα πολιτιστικά μας δρώμενα.
Στην Ιταλία ο οινοποιός συνεργάζεται στενά με τα εστιατόρια σε θέματα εκπαίδευσης και προώθησης γαστρονομικών προϊόντων όπως menu degustation, food amd wine pairing, meze/tapas pairing, αφιερώματα σε προϊόντα. Το οινοποιείο πρέπει να διαθέτει απαραιτήτως χάρτη με τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Τα σπάνια κρασιά μπορεί να προέρχονται από ένα αμπέλι το οποίο βρίσκεται πάνω σε ένα νησάκι, πράγμα που φανερώνει την ευρηματικότητα αξιοποίησης της γης.  Ιδιαίτερα κρασιά παράγονται σε ταράτσες όπως στην περιοχή Liguria (cinque terre) και  στις πλαγιές του ηφαιστείου Etna στη Σικελια.

Η γαστρονομία της περιοχής πρέπει να έχει μια ταυτότητα που να αναδεικνύει την περιοχή και να προσελκύει συγκεκριμένους τύπους τουριστών που συνδυάζουν βασικούς τύπους τουριστικής δραστηριότητας με την τοπική γαστρονομία. Βρισκόμαστε υπό το φως του Ολύμπου και των Πιερίων, διαθέτουμε μία πληθώρα εξαιρετικών γαστρονομικών προϊόντων και πολιτιστικά δρώμενα που μπορούν να αποτελέσουν την βάση για να εξελιχθούμε με στρατηγική.»