Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας και Τύπου
19/05/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση στους ψευδείς ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης
για το έργο προμήθειας φωτιστικών και λαμπτήρων

Επιτέλους, ας πουν την αλήθεια!

Το τελευταίο διάστημα μερίδα συμβούλων της αντιπολίτευσης, επαναφέρουν στη δημοσιότητα το ζήτημα της διαδικασίας προμήθειας φωτιστικών και λαμπτήρων με αφορμή την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Επιτέλους, ας πουν την αλήθεια στους δημότες. Πριν από μερικά χρόνια με απευθείας ανάθεση οι λαμπτήρες θα είχαν έναν και μόνο προμηθευτή που σήμερα «πονάει» για το καλό του δήμου.
Παρότι πολλές φορές έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις στο δημοτικό συμβούλιο, συνεχίζουν να παραπληροφορούν και να λειτουργούν ως «ντίλερ» συγκεκριμένων εταιρειών και συμφερόντων τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα.

Διαδικασία, απόλυτα διαφανής

Ο Διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός για την προμήθεια φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων (και όχι μόνο λαμπτήρων) ολοκληρώθηκε, αφού προηγήθηκαν και εγκρίθηκαν από όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους οι απαιτούμενες μελέτες και ειδικότερα από το Κ.Α.Π.Ε (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), το οποίο αφού εξέτασε διεξοδικά όλες τις παραμέτρους τής υπό κρίση μελέτης την ενέκρινε στο σύνολό της, ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεια ο διαγωνισμός.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τρεις εταιρείες, όμως όπως συμβαίνει σε όλους τους διαγωνισμούς μόνο μια στο τέλος αναλαμβάνει το έργο. Επίσης, το πόσοι θα είναι οι τελικοί διεκδικητές ενός έργου προκύπτει από την πληρότητα των φακέλων και των τυπικών προϋποθέσεων, που ελέγχονται διεξοδικά από την αρμόδια επιτροπή, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ενστάσεων και καθυστέρησης του έργου.

Ο Δήμος Κατερίνης, θα λάβει δάνειο για την προμήθεια φωτιστικών και λαμπτήρων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η αποπληρωμή του, θα γίνει από το ποσό που θα εξοικονομηθεί κυρίως λόγω της μείωσης στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (σε ποσοστό άνω του 67%) καθώς επίσης από την υπερδεκαετή διάρκεια ζωής των λαμπτήρων, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των δημοτών. Η διαδικασία αυτή (δηλαδή η δανειοδότηση για την τοποθέτηση φωτιστικών και λαμπτήρων) είναι ίδια για όλους τους Δήμους της χώρας.

Σε ότι αφορά τις «βλαπτικές συνέπειες» στην δημόσια υγεία λόγω των υλικών των επαγωγικών λαμπτήρων, είναι τουλάχιστον αστεία. Πρόκειται για λαμπτήρες ελεγμένους και εγκεκριμένους από το Κ.Α.Π.Ε και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ίδιας τεχνολογίας, έχουν επιλέξει (με την ίδια διαδικασία) πολλοί ακόμη δήμοι της χώρας, όπως λ.χ ο Δήμος Άργους, ο Δήμος Λαρισαίων, το Λιμενικό Ταμείο Δήμου Ραφήνας, ο Δήμος Αχαρνών κ.ά.
Να τονιστεί πως η συγκεκριμένη τεχνολογία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 στην “Προδημοσίευση του οδηγού προγράμματος για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης εγκαταστάσεων οδοφωτισμού των ΟΤΑ”, του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ προκρίνεται ως η πλέον κατάλληλη για έργα οδοφωτισμού.

Τέλος, είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλούν για «αδιαφανείς» διαδικασίες εκείνοι που ωφελήθηκαν από απ’ ευθείας και σε πολλές περιπτώσεις, προφορικές αναθέσεις της προηγούμενης διοίκησης. Πρόσφατα ο Δήμος Κατερίνης κλήθηκε από τη δικαιοσύνη -υπό το βάρος της κατάσχεσης- να καταβάλει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό σε εταιρεία δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, η οποία λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2019, δέχθηκε να προμηθεύσει με λαμπτήρες LED το Δήμο, χωρίς να υπάρχει απόφαση του ΔΣ του ΟΠΠΑΠ ή υπογεγραμμένη σύμβαση έργου. Το συνολικό ποσό αναθέσεων της προηγούμενης διοίκησης, προς την εταιρεία του συγκεκριμένου συμβούλου, ξεπέρασε τις 380.000 ευρώ.

Οι δημότες γνωρίζουν και αναγνωρίζουν τις προσπάθειες για την βελτίωση της πόλης. Ελπίζουμε ότι θα την αντιληφθούν και τα αντιπολιτευόμενα πρόσωπα. Ως διοίκηση, στο εξής θα δίνουμε απαντήσεις στο δημοτικό συμβούλιο και στο “πεδίο”. Εκεί που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έργα πραγματικά φιλοπεριβαλλοντικά και προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως η αντικατάσταση των αμιαντοσωληνώσεων του δικτύου ύδρευσης στις περιοχές της Κατερίνης, του Κορινού και της Καλλιθέας, προϋπολογισμού άνω των 7 εκ. Ευρώ.