ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημέρωση από τη ΔΕΥΑΚ
Αλήθειες και ψέματα για το βιολογικό
Στον απόηχο των καταγγελιών για ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την Ε.Ε.Λ. της Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης θα αναφερθούμε σε Αλήθειες και Ψεύδη:
Είναι αληθές πως η ίδια η φύση έχει την ικανότητα να αυτοπροστατεύεται διαθέτοντας τους κατάλληλους αμυντικούς μηχανισμούς. Απόρροια ενός τέτοιου μηχανισμού αποτελεί η εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν. Η άπνοια, η πολύ υψηλή θερμοκρασία και η αποθέσεις των ποταμών και καναλιών με τα κατάλοιπα των λιπασμάτων αποτελούν τις βασικές αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν.
Αληθές επίσης αποτελεί το γεγονός πως η απόσταση που μεσολαβεί από την εκροή της Ε.Ε.Λ. Κατερίνης μέχρι την θάλασσα στο σημείο εκβολής του φυσικού ποταμού «Μαυρονέρι» είναι 8 χιλιόμετρα. Επίσης αληθές είναι πως μέχρι το νοτιότερο σημείο της Πιερίας απαιτούνται ακόμα 40 χιλιόμετρα. Επίσης όλο το προηγούμενο διάστημα κυριαρχούν θερμοκρασίες υπερβολικά υψηλές με μεγάλη άπνοια και μηδενικό κυματισμό στη θάλασσα.
Αλήθεια είναι πως οι εγκαταστάσεις της Ε.Ε.Λ. Κατερίνης (τις οποίες επισκέφτηκαν δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων επιβεβαιώνοντας το γεγονός) είναι εξοπλισμένες με τις απαιτούμενες μηχανές και γεννήτριες προς αποφυγή προβλημάτων έπειτα από διακοπές ηλεκτροδότησης.
Αλήθεια είναι πως η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. βάλλεται συστηματικά εδώ και 3τρία έτη παρουσιαζόμενη ως η ανεξέλεγκτη διαχειρίστρια της Ε.Ε.Λ. Κατερίνης. Σε αυτή την κατεύθυνση λοιδορήθηκε παρουσιαζόμενη ως υπαίτια για το θέμα της οσμής που πλανάται πάνω από την πόλη της Κατερίνης καθόλη την καλοκαιρινή περίοδο. Αλήθεια είναι όμως πως η πηγή της διοχέτευσης των προϊόντων των οσμών, προς απογοήτευση κάποιων, δεν μπόρεσε να συσχετιστεί με την Ε.Ε.Λ. της Κατερίνης όντας εκ διαμέτρου αντίθετα χωροθετημένες.
Αλήθεια είναι πως η Π.Ε. Πιερίας δεν αποτελείται μόνο από ένα Δήμο αλλά ούτε και έχει μόνο μια Ε.Ε.Λ. η οποία και πρέπει να ελέγχεται. Άλλωστε υπάρχουν πολλοί ακόμη οικονομικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στα παράλια της Πιερίας οι οποίοι παράγουν και διαχειρίζονται λύματα.
Αλήθεια είναι επίσης πως τα αποτελέσματα δειγματοληψιών που διενεργήθηκαν σε παραλίες του Δήμου Αγιάς Λαρίσης κατέδειξαν πως το φερόμενο λύμα αποτελεί φυτοπλαγκτόν.
Αλήθεια είναι πως κλιμάκιο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. προέβη σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022 σε πολύωρη επιτόπια αυτοψία και παρακολούθηση του χώρου εκβολής στη θάλασσα του φυσικού ποταμού «Μαυρονέρι» φυσικού αποδέκτη της εκροής της Ε.Ε.Λ. Κατερίνης χωρίς να παρουσιαστεί το παραμικρό στο θαλάσσιο περιβάλλον ούτε καν φυτοπλαγκτόν. Αντίθετα στην γύρω περιοχή η εικόνα από τα απορρίμματα ήταν αποκαρδιωτική.
Αλήθεια είναι πως η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. άμεσα προέβη στις απαραίτητες δειγματοληψίες και αναμένει την έκδοση των αποτελεσμάτων τους.
Ψευδής είναι όλη η παραφιλολογία από αγνώστου ταυτότητας blogs, ανυπόγραφα κείμενα όψιμων κατά δήλωση δημοσιογράφων και ανθρώπων που επιζητούν την προσωπική προβολή αλλά και την αποποίηση των δικών τους πιθανών ευθυνών. Παραφιλολογία που φωτογραφίζει την Ε.Ε.Λ. Κατερίνης ως ηθικό αυτουργό δήθεν της καταστροφής του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Επειδή δυστυχώς στην χώρα μας η ευγένεια λαμβάνεται ως αδυναμία, ενημερώνουμε πλέον τον κάθε ένα και την κάθε μια από εμάς πως είμαστε στην διάθεση τους για κάθε γόνιμο διάλογο αλλά παράλληλα δεν θα ανεχτούμε εφεξής λοιδορήματα και συκοφαντικές νουβέλες και θα οδηγούμαστε στην δικαιοσύνη με σκοπό την διασφάλιση τόσο της φήμης των Πιερικών ακτών και αξιοθεάτων όσο και του ονόματος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.
Ως γνωστόν μια εικόνα χίλιες λέξεις…

Ο Πρόεδρος
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Συμεωνίδης Ιωάννης