Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας – Τύπου
19-10-2021

Δήμος Κατερίνης: «Έξυπνα φανάρια» σε κομβικά σημεία της πόλης
– Στόχος η ασφαλής διέλευση των ατόμων με προβλήματα όρασης – ακοής, καθώς και ατόμων τρίτης ηλικίας

Με στόχο η πόλη της Κατερίνης, να καταστεί προσβάσιμη, φιλική και χωρίς διακρίσεις για όλους τους δημότες και τους επισκέπτες της, «έξυπνα φανάρια» για την ομαλή και ασφαλή διέλευση των ατόμων με προβλήματα όρασης – ακοής, καθώς και για άτομα τρίτης ηλικίας, σε κόμβους σηματοδότησης στον κεντρικό ιστό της πόλης, τοποθέτησε ο Δήμος.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ειδικές συσκευές που εκπέμπουν ηχητικό σήμα όσο διαρκεί το πράσινο φανάρι διευκολύνοντας τα άτομα με προβλήματα όρασης. Πέρα από την ηχητική ειδοποίηση για να περάσει το άτομο με αναπηρία όρασης ή ακοής απέναντι στο πεζοδρόμιο, ο κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα με ένα κουμπί (αισθητήρας στο ύψος του χεριού περίπου), να ειδοποιείται ηχητικά σε ποιο ακριβώς σημείο της πόλης βρίσκεται.
Επιπλέον, μπορεί μέσω της αφής να καταλάβει αν το φανάρι είναι πράσινο μέσω της δόνησης που έχει, καθώς παρουσιάζει και την ανάγλυφη «εικόνα» της διάβασης, ενώ τον καθοδηγεί στην πορεία που επιθυμεί να ακολουθήσει. Τα 3 ζεύγη ηχητικών συστημάτων, που τοποθετήθηκαν από τον Δήμο, σε φωτεινούς σηματοδότες της πόλης (στο ύψος της πλατείας ελευθερίας – οδοί 25ης Μαρτίου, Ειρήνης, Πλατείας Ελευθερίας), παρουσίασε σήμερα το πρωί στο Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο, στον Αντιδήμαρχο Κοινοτήτων & Αυτεπιστασίας Γιώργο Κυριακίδη,  ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ιωάννης Δεληγιώργης. Παρών στην παρουσίαση ήταν και ο  πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ν.Πιερίας και μέλος της εθνικής συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία, Μιχάλης Χατζηβασιλείου.
Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος: «Στόχος μας είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους συμπολίτες μας και επισκέπτες με προβλήματα όρασης. Επιδίωξή μας είναι να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβασή τους στο δομημένο περιβάλλον. Με σεβασμό απέναντι στους συνανθρώπους μας με αναπηρία δρομολογούμε σταδιακά ένα πλέγμα διευκόλυνσης της μετακίνησής τους».
Όπως διευκρινίζει από την πλευρά του ο κος Κυριακίδης, η τοποθέτηση των ηχητικών συστημάτων σε αυτή τη φάση λειτουργεί πιλοτικά και υπάρχει προγραμματισμός να επεκταθεί και σε άλλα κομβικά σημεία της πόλης.
«Η Δημοτική Αρχή Κατερίνης αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τα προβλήματα των συμπολιτών με αναπηρία όρασης, ακοής. Ευχαριστούμε τη δημοτική αρχή και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Κώστα Κουκοδήμο που ανταποκρίνεται διαχρονικά στα αιτήματά μας, προκειμένου η πόλη να καταστεί φιλική στα άτομα με αναπηρία» επισήμανε ο κος Χατζηβασιλείου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, για την αποφυγή ηχορύπανσης και όχλησης στους περιοίκους όποτε κάποιος χρήστης επιθυμεί να διασχίσει τη διάβαση, η παραγωγή των ήχων ρυθμίζεται και γίνεται όπως τονίστηκε «Ήσυχα, όσο είναι Δυνατόν! Τόσο Δυνατά, όσο είναι απαραίτητα!».