Free cookie consent management tool by TermsFeed Πορεία διαμαρτυρίας Μουσικού Σχολείου – OlymposPress.gr
Αύριο Τρίτη 29-11-2022, ύστερα από επιθυμία των μαθητών, που εκφράστηκε μέσω τους 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας, στην οποία θα συμμετέχουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης (και όχι μόνο), προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα του σχολείου και να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία.
Η πορεία θα ξεκινήσει στις 11:00 από τον χώρο του σχολείου και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 14:00 στην πλατεία Ελευθερίας, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο σχεδιάγραμμα.
Η Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας έχει προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας για το 2ο μισό της ημέρας, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην πορεία.
Καλούμε τους πολίτες της Κατερίνης να συμπαρασταθούν στα δίκαια αιτήματά μας και  να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας, συμμετέχοντας στην πορεία μας.
Γιώργος Βαρδακώστας
Διευθυντής Μουσικού Σχολείου Κατερίνης

Όχι άλλη κοροϊδία!
Τα μουσικά σχολεία δημιουργήθηκαν ως ιδέα και εκπαιδευτική διέξοδος, υποσχόμενα να παρέχουν στους μαθητές που τους ενδιέφερε η Μουσική, τη δυνατότητα να αποκτήσουν πι-στοποιημένες γνώσεις Μουσικής Παιδείας, αλλά να έχουν και την επιλογή των υπόλοιπων κα-τευθύνσεων στις σπουδές τους, όπως αυτές προσφέρονται από τα υπόλοιπα Γυμνάσια και Λύκεια γενικής παιδείας.
Μουσικό Σχολείο Κατερίνης. 22 χρόνια έχουν ήδη περάσει από τότε που ιδρύθηκε και φιλο-ξενήθηκε (προσωρινά υποτίθεται) στις εγκαταστάσεις όπου ακόμη και σήμερα στεγάζεται και συνεχίζει να λειτουργεί παρά τις αντίξοες συνθήκες. 22 χρόνια συνεχών αγώνων για τη διεκ-δίκηση των αυτονόητων. Όσα σε άλλες χώρες, ή πιθανόν ακόμη και στα θεωρητικά βιβλία της εκπαίδευσης, περιγράφονται ως βασικά και στοιχειώδη για την οργάνωση και τη λειτουργία μίας σχολικής μονάδας, σε τούτο το σχολείο θα πρέπει να αποτελούν αποτέλεσμα ατέρμονου κυνηγητού με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, της Περιφέρειας, των Υπουργείων.
Διδασκαλία σε τάξεις προκάτ, περιορισμένων διαστάσεων (περίπου 30 τ.μ.), οι οποίες κάθε άλλο παρά ενδείκνυνται για να φιλοξενούν ομάδες των 20 έως και 30 μαθητών ανά τάξη (ι-διαίτερα όταν πρόκειται για τη διδασκαλία των μουσικών συνόλων), όπου η αναλογία τετρα-γωνικών ανά μαθητή φτάνει να είναι μικρότερη του 1,5 τ.μ. και η οποία δεν ανταποκρίνεται σε καμιά από τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.
Οι προκατασκευασμένες αίθουσες που αριθμούν 21 χρόνια ζωής πλέον, συγκεντρώνουν πλήθος άλλων αδυναμιών, όπως η θέρμανση και η στεγανότητα, προβλήματα που δυστυχώς όση προσπάθεια και να γίνει δε μπορούν να αντιμετωπιστούν με πρόχειρες και ευκαιριακές λύσεις. Τα κλιματιστικά είναι πανάρχαια, τα δάπεδα φθαρμένα, η θέρμανση σχεδόν ανύπαρ-κτη και η βροχή καιρικό φαινόμενο που μας προβληματίζει και μας αναστατώνει, καθώς με-ταβάλλει την αυλή του σχολείου και τις αίθουσες σε πεδίο εξάσκησης αθλητικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων επιβίωσης σε αντίξοες συνθήκες.
Στελέχωση τμημάτων χωρίς πάντα το απαιτούμενο προσωπικό, διδασκαλία μαθημάτων χω-ρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό και τις απαιτούμενες υλικοτεχνικές υποδομές, έλλειψη κονδυλί-ων για συντήρηση και επισκευή μουσικών οργάνων, αγορά κάποιων οργάνων μετά από πα-ρακλήσεις, πιέσεις και ατελείωτες επιστολές, αδυναμία παροχής πλήρους σίτισης και άλλα πολλά, που θα μπορούσαν να απαριθμηθούν και να καταγραφούν για άλλη μια φορά, δίχως νόημα, αφού, δυστυχώς, τίποτα δεν φαίνεται ν’ αλλάζει.
Ένα μόνο το κέρδος από όλα αυτά. Το ότι παιδιά του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης έμαθαν να αγωνίζονται, να παλεύουν και να διεκδικούν προκειμένου να μορφωθούν και να κατακτή-σουν τα όνειρά τους. Σίγουρα ανεκτίμητη η παιδαγωγική αξία τούτου του μαθήματος.
Παράλληλα όμως, η νέα γενιά διδάσκεται ότι όλα υπολειτουργούν, ότι όλα είναι θέμα τα-πεινών σκοπιμοτήτων και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Βιώνει την αδιαφορία, την έλλειψη σεβασμού, την έλλειψη εκτίμησης και τη μισαλλοδοξία.
Είναι απίστευτο, αλλά έχουν ήδη περάσει 4 χρόνια από τότε που δημοσιεύθηκε η Υ.Α. με αριθμό Δ21/οικ. 1418/Φ.Β01.01/29-10-18 (ΦΕΚ 4892/τ.Β΄/1-11-2018), στην οποία προβλεπό-ταν η ανέγερση κτιρίου για το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει μπει ούτε ένα τούβλο. Και φτάνουμε αισίως στο 2023, όπου πλέον ανακοινώνεται ότι, αν δεν υ-πάρχουν ενστάσεις, η ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου, που θα στεγάζει το ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ θα ξεκινήσει αισίως από την ανάδοχο εταιρεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί ε-ντός δυο χρόνων!
Ως τότε όμως, 330 και πλέον μαθητές και μαθήτριες θα συνεχίσουν να διαβιούν στις ίδιες συνθήκες, με πολλές ελλείψεις και ακόμη περισσότερες δυσκολίες. Αυτά τα παιδιά θα κλη-θούν πολλές ακόμη φορές να συμμετέχουν σε εκατοντάδες δράσεις και να παράγουν πολιτι-στικό έργο μαζί με τους καθηγητές τους, να καλλιεργήσουν μουσική παιδεία, να προσφέρουν χαρά και ψυχαγωγία. Ως αντάλλαγμα στα δίκαια αιτήματά τους θα λάβουν για άλλη μια φορά μόνο υποσχέσεις, υποσχέσεις που δε υλοποιούνται είτε από ανικανότητα είτε ή απλά από α-διαφορία.
Φτάνει πια. Όχι άλλες υποσχέσεις. Όχι άλλη κοροϊδία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη συρρίκνωση του σχολείου μας, απλά και μόνο επειδή η πολιτεία είναι ανίκανη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Το Μουσικό Σχολείο δεν μπορεί να πάει προς τα πίσω. Εμείς, οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε αυ-τά, που δικαιωματικά μας ανήκουν, αυτά που η πολιτεία μας έχει στερήσει για τόσα πολλά χρόνια. Θα είμαστε ΟΛΟΙ εκεί, γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες και τις ι-διαιτερότητες του σχολείου μας, για να κάνουμε το ΟΝΕΙΡΟ μας πραγματικότητα.
Όλοι εμείς, που ανήκουμε στην μεγάλη οικογένεια του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης έ-χουμε μία μόνο ευχή για το νέο έτος. Μιας και τα παιδιά, που αποφοιτούν φέτος από το σχο-λείο, έζησαν όλη αυτή την αγωνία και την περιπέτεια, αλλά δεν γεύτηκαν τη χαρά ενός αξιο-πρεπούς σχολικού κτίριο, ας αξιωθούν τουλάχιστον οι φίλοι και οι συμμαθητές τους των μι-κρότερων τάξεων να στεγάσουν τα όνειρά τους σε ένα σχολείο αντάξιο των προσδοκιών όλων μας, αντάξιο των κόπων και του έργου που επιτελεί και προσφέρει με την παρουσία του και την ενεργό συμμετοχή του στη ζωή της πόλης μας το ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.