Free cookie consent management tool by TermsFeed Δήμος Κατερίνης – Επιτυχής η 1η Ημερίδα Απόδημου Ελληνισμού, από την αντιδημαρχία Τουρισμού – OlymposPress.gr
Δήμος Κατερίνης – Επιτυχής η 1η Ημερίδα Απόδημου Ελληνισμού, από την αντιδημαρχία Τουρισμού

Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας και Τύπου
3/8/2023

Δήμος Κατερίνης - Επιτυχής η 1η Ημερίδα
Απόδημου Ελληνισμού, από την αντιδημαρχία Τουρισμού

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η Ημερίδα Απόδημου Ελληνισμού, την οποία διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Τουρισμού Δήμου Κατερίνης την Τρίτη, 1 Αυγούστου 2023 στο ξενοδοχείο Mediterranean Village Hotel &Spa στην Παραλία Κατερίνης. Επίσημοι προσκεκλημένοι της διοργάνωσης ήταν ο Σύνδεσμος Πιεριέων-Κατερινιωτών Βοστώνης «τα Πιέρια».

Την ημερίδα χαιρέτησαν, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος, κ. Γεώργιος, o Δήμαρχος Δ. Δίου-Ολύμπου Ευάγγελος Γερολιόλιος, o Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πιεριέων-Κατερινιωτών Βοστώνης «τα Πιέρια» Μαρία Σπυριδοπούλου και ο πρώην Γερουσιαστή της αμερικανικής πολιτείας New Hampshire Chris Spyrou.
Στις εργασίες της ημερίδας  παρευρέθηκαν πλήθος απόδημων Πιεριέων που ταξίδεψαν από την Αμερική και Κατερινιώτες που έχουν δεσμούς   με τους  Έλληνες της Βοστώνης όπως επίσης, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης Φάνης Τερζόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Αβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Κατερίνης Πιπίτσα Μακρίδου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Παιδιού «ΒΕΝΙΑΜΙΝ», Άρης Πετρίδης και ο ιδρυτής του «ΒΕΝΙΑΜΙΝ», Χάρης Αναστασίου.
Το πλούσιο πρόγραμμα της 1ης Ημερίδας Απόδημου Ελληνισμού εμπλούτισαν με τις άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες τους (σύμφωνα με τη ροή του προγράμματος):
-Ο Γιώργος Σπυριδόπουλος, επιχειρηματίας. Πρώην Πρόεδρος Συνδέσμου Κατερινιωτών -Πιεριέων Βοστώνης «Τα Πιέρια».
-Ο Νίκος Διαμαντίδης, πολιτικός μηχανικός, μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Κατερινιωτών -Πιεριέων Βοστώνης «Τα Πιέρια».
-Η Αθηνά Αθανασιάδου, αρχαιολόγος. Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων - Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας.
-Ο Αντώνης Κάλφας, ποιητής, φιλόλογος, ερευνητής της τοπικής ιστορίας.
-Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, επιχειρηματίας. Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας.
-Η Πένη Λάμπρου, COO & Sustainability Manager - Mediterranean Hotels.
-Ο Γιάννης Παντούλης, οινοποιός – Κτήμα Παντούλη.
-Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος, κ. Γεώργιος.
-Ο Ευάγγελος Γερολιόλιος, Δήμαρχος Δ. Δίου-Ολύμπου, μέλος Δ.Σ. της ΠΙΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α.
-Η Μαρία Τερζίδου, Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δ. Κατερίνης.
Οι θεματικές που αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές της ημερίδας ήταν:
1.Απόδημος Ελληνισμός - Οι Πιεριείς της Βοστώνης
2. Ο Τόπος μας «από το χθες στο σήμερα» (α. Αρχαιολογία και νεότερη ιστορία, β. Επιχειρηματικότητα. γ. Τουρισμός)
Η διοργάνωση αυτή αποτελεί το πρώτο εγχείρημα της Αντιδημαρχίας Τουρισμού Δ. Κατερίνης στην προσέλκυση Ελλήνων του εξωτερικού στον τουριστικό προορισμό της Κατερίνης. Μέσω της υλοποίησης μίας ενημερωτικής ημερίδας επιχειρείται η δημιουργία ενός «τόπου» ενημέρωσης και δικτύωσης των Ελλήνων του εξωτερικού με την τοπική κοινωνία, στους τομείς του Τουρισμού, της Επιχειρηματικότητας, του Πολιτισμού και άλλων.
Την ημερίδα έκλεισε όμορφα η προγραμματισμένη εκδήλωση οινογευσίας όπου οι παρευρισκόμενοι  είχαν την ευκαιρία να γευθούν τους εξαιρετικούς οίνους της Κατερίνης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και προσέφεραν τα κρασιά τους τα οινοποιία Καρασίμου, Ξηρομερίτη, Παντούλη και Πουλιάκη.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, τόνισε: «Σε έναν κόσμο που αλλάζει είναι απολύτως αναγκαία η διατήρηση και η ενίσχυση και των οικονομικών δεσμών των απόδημων με την πατρίδα. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για νέες επενδύσεις και οι δυνατότητες ειδικά της Κατερίνης τεράστιες. Ο Δήμος Κατερίνης με στοχευμένες δράσεις και έργα, έχει κάνει πιο θελκτικό προορισμό την περιοχή μας, δίνοντας την ευκαιρία στην ιδιωτική πρωτοβουλία να αναπτυχθεί, δημιουργώντας πλούτο και θέσεις εργασίας»

«Έχοντας επενδύσει τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειες μας στην υλοποίηση δράσεων εξωστρέφειας και έχοντας αναπτύξει μέσω της «διπλωματίας προορισμών» σχέσεις με χώρες του εξωτερικού, ήρθε η ώρα να απευθύνουμε κάλεσμα στους απόδημους Έλληνες και να τους προσκαλέσουμε να ξαναθυμηθούν την Κατερίνη, να την επισκεφθούν και μέσω της ενημερωτικής αυτής διοργάνωσης να την γνωρίσουν ξανά», δήλωσε η αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρία Τερζίδου. Η κ. Τερζίδου τόνισε ότι βασικοί στόχοι είναι, η ανάδειξη κάθε συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής, η πολυεπίπεδη ενημέρωση, η ανταλλαγή γνώσεων και βιωματικών εμπειριών, η τουριστική εμπειρία που πηγάζει από την «επιστροφή στις ρίζες», η γνωριμία του τόπου από τις νεότερες γενιές αποδήμων καθώς και η δικτύωση και παραγωγική αλληλεπίδραση ιδιωτών αλλά και συλλογικών φορέων, ντόπιων και Ελλήνων του εξωτερικού.
Απώτερος στόχος όλων αποτελεί η ανάπτυξη της προοπτικής ίδρυσης στο μέλλον ενός πολυθεματικού συνεδρίου «Απόδημου Ελληνισμού» με έδρα την Κατερίνη.
Στο πρώτο εγχείρημά μας, είπε η. Τερζίδου, αισθανθήκαμε συγκίνηση αλλά και υπερηφάνεια για την εξαιρετική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, το εξαιρετικό περιεχόμενο των όσων ακούστηκαν από τους ομιλητές αλλά και τον εποικοδομητικό διάλογο που προκλήθηκε.
Η αντιδήμαρχος Τουρισμού, ευχαρίστησε την Πρόεδρο του συνδέσμου Συνδέσμου Κατερινιωτών -Πιεριέων Βοστώνης «Τα Πιέρια», κ. Μαρία Σπυριδοπούλου, για την άριστη συνεργασία όλους τους προηγούμενους μήνες. «Συγχαίρω και ευχαριστώ από καρδιάς για την τιμή που μας έγινε από όλους τους ομιλητές που συμμετείχαν στην ημερίδα.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οινοποιούς μας που πάντοτε βρίσκονται δίπλα μας στις διοργανώσεις μας, ενισχύοντας έμπρακτα την εξωστρέφεια που επιδιώκουμε, καθώς και τα Mediterranean Hotels, τον κ. Β. Λάμπρου και την κ. Ευαγγελία Ξυπτερά που δίχως δεύτερη σκέψη αποδέχθηκαν την πρόταση και φιλοξένησαν την ημερίδα στον όμορφο χώρο της αίθουσας ΑΠΟΛΛΩΝ.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά, ευελπιστώντας η ανταπόκριση των απόδημων Ελλήνων σε ένα ευρύτερο κάλεσμά μας να αποτελέσει την αιτία του επόμενου συνεδρίου Απόδημου Ελληνισμού.»

Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.