Free cookie consent management tool by TermsFeed Τα Trigger points και ο επίμονος μυικός πόνος – OlymposPress.gr

Εδώ και αρκετά χρόνια είναι γνωστό ότι τα μυοσκελετικά προβλήματα και ο πόνος που προκαλούν δεν οφείλονται μόνο σε βλάβες των οστών ή των νεύρων,  με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται σωστά και ο πόνος να επιμένει. Πολλές από τις επώδυνες καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά προκαλούνται από τα Trigger Points.

Όπου x είναι το trigger point και με κόκκινο χρώμα η κατανομή του πόνου που προκαλεί
Όπου x είναι το trigger point και με κόκκινο χρώμα η κατανομή του πόνου που προκαλεί

Trigger point σημαίνει σημείο ενεργοποίησης ή σημείο πυροδότησης, στην περίπτωσή μας πυροδότησης του πόνου.

Είναι ψηλαφητές λωρίδες ή κόμποι μέσα στο μυ που προκαλούν πόνο τοπικό ή αντανακλώμενο. Εμπλέκονται ή προκαλούν τον πόνο φυσικά σε διάφορα σημεία σε όλο το σώμα. Ευθύνονται ακόμη και για ζαλάδες ή εμβοές των αυτιών.

Στερνοκλειδομαστοειδής μυς και πονοκέφαλος
Στερνοκλειδομαστοειδής μυς και πονοκέφαλος

Η μεγάλη πλειοψηφία των σημείων πυροδότησης δημιουργούνται στο ίδιο σημείο μέσα σε κάποιον ορισμένο μυ και αντανακλούν τον πόνο σε συγκεκριμένες περιοχές του ανθρώπινου σώματος.

Ο φυσικοθεραπευτής που εφαρμόζει τεχνικές των trigger points, αξιολογώντας την κατάσταση του ασθενή και γνωρίζοντας την κατανομή των σημείων αυτών, καθώς και τις περιοχές προβολής του πόνου που αυτά προκαλούν, θα οργανώσει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα.

Προοδευτικά αυξανόμενη πίεση
Προοδευτικά αυξανόμενη πίεση

Εκτός από τα κλασικά μέσα θεραπείας που επιφέρουν τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος (διαθερμία, υπέρηχος, ηλεκτρική διέγερση), ο φυσικοθεραπευτής θα εφαρμόσει ειδική προοδευτικά αυξανόμενη πίεση στο trigger point, ώστε να απελευθερώσει τον μυ και να εξαφανίσει την αντανάκλαση του πόνου.

 

Για τον ίδιο σκοπό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η τεχνική της ξηράς βελόνας, όπου ο θεραπευτής προκαλεί τη μυϊκή απελευθέρωση με την εισαγωγή μιας πολύ λεπτής βελόνας στο συγκεκριμένο σημείο.

Τέλος, το πρόγραμμα ασκήσεων και διατάσεων που θα εφαρμόσει ο φυσικοθεραπευτής, όπως και οι κατάλληλες οδηγίες στον ασθενή είναι ιδιαίτερα σημαντικές και θα αποτρέψουν παρόμοιο πρόβλημα στον μυ.

Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.