Η ερευνητρια στο Ινστιτουτο Παστερ του...

Η ερευνητρια στο Ινστιτουτο Παστερ του Παρισιου Φανη Κουκουλη απο το Λιτοχωρο Πιεριας που διαπρεπει στο εξωτερικο.

Ενότητα:

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Φανή Κούκουλη του Χρήστου και της Μαρίας Κούκουλη από το Λιτόχωρο, αποφοίτησε από το Τμήμα της Φαρμακευτικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2009, έκανε το μεταπτυχιακό της στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. και πήρε το διδακτορικό της στη Νευροβιολογία από το Γαλλικό Ινστιτούτο Παστέρ το 2016.  
Toν  Ιούνιο Του 2017 τής απονεμήθηκε  το Πρώτο Βραβείο Έρευνας στις Βιοϊατρικές Επιστήμες από το Υπουργείο Υγείας της Γαλλίας στο Παρίσι, ενώ τον Οκτώβριο του 2017
βραβεύτηκε με το βραβείο L’Oreal-UNESCO ανάμεσα σε περισσότερες από 1000 υποφήφιες για τις 30 γαλλικές υποτροφίες L’Oréal-UNESCO For Womenin Science.
 Η Φανή Κούκουλη διεξάγει νευροβιολογική έρευνα με εστίαση στην παθολογία της σχιζοφρένειας και της νόσου Alzheimer. Οι υποτροφίες αυτές απονέμονται από το Ίδρυμα L’Oreal σε συνεργασία με τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών και τη Γαλλική Επιτροπή Unesco σε επιστήμονες που διεξάγουν έρευνα αιχμής στο πεδίο τους στη Γαλλία.
Η μία υποτροφία δόθηκε στη μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Παστέρ του Παρισιού Φανή Κούκουλη, η οποία διεξάγει νευροβιολογική έρευνα, με εστίαση στην παθολογία της σχιζοφρένειας. Ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου εμφανίζει μειωμένη νευρωνική δραστηριότητα στον εγκέφαλο των ασθενών με ψυχώσεις, όπως η σχιζοφρένεια. Το πρόβλημα αυτό αποδίδεται συχνά σε μια γενετική ανωμαλία στους νικοτινικούς υποδοχείς του προμετωπιαίου φλοιού, κάτι που σχετίζεται με το γεγονός ότι το 80% έως 90% των ασθενών με σχιζοφρένεια είναι καπνιστές.
 Η Ελληνίδα ερευνήτρια μελετά μόρια που δρουν στους υποδοχείς νικοτίνης και επιτρέπουν στα νεύρα να επανέλθουν στη φυσιολογική δραστηριότητά τους. Παράλληλα, είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο πρόγραμμα έρευνας σχετικά με τον ρόλο των νικοτινικών υποδοχέων στα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Στόχος, τόσο στην περίπτωση της σχιζοφρένειας όσο και του Αλτσχάιμερ, είναι η ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών θεραπευτικών προσεγγίσεων.

σχολιαστε

Τα σχόλια αποτελούν προσωπική άποψη αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.

διαβαστε παρομοια